Popularnym sposobem samodzielnej konserwacji żywności jest suszenie. Miłośnicy zdrowych produktów, często sięgają po rozwiązania pomocne w przygotowaniu pysznych przekąsek, bez sztucznych dodatków. W tym celu warto zaopatrzyć się suszarki do warzyw, owoców. Suszarkę można z łatwością dobrać, zależnie od potrzeb. Jak wybrać dobrą suszarkę do warzyw, grzybów i owoców? Warto kierować się konkretnymi wyznacznikami.
Suszarka do owoców, grzybów i warzyw - jaką suszarkę wybrać?
Zazwyczaj jedno urządzenie może posłużyć do suszenia zarówno owoców, jak też warzyw i grzybów. Warto jednak wziąć pod uwagę, jaki rodzaj produktów będzie najczęściej konserwowany. Produkty, który zawierają dużą ilość soków i wilgoci, powinny być suszone w przyrządzie o dużej mocy. Powinno to być co najmniej 200 W. Suszarka do owoców, zwłaszcza twardych i soczystych, musi umożliwiać użycie wysokiej temperatury. Dobra suszarka do warzyw również odznacza się opcją ustawień wyższej temperatury. Szczególnie warzywa korzeniowe, ze względu na twardość, wymagają użycia mocy powyżej 200 W oraz silnego nawiewu. Owoce i warzywa należy suszyć w temperaturze 70°C i następnie stopniowo obniżać temperaturę. Nawiew rozprzestrzenia gorące powietrze i ułatwia suszenie. Warto wybierać suszarkę, która pozwala na regulację mocy i nadmuchu. Dzięki temu, możliwe jest także suszenie delikatnych ziół i jadalnych kwiatów. Zioła powinno się suszyć w temperaturze 40°C. Suszarka do grzybów, pozwala zazwyczaj na użycie temperatury o średniej wysokości - około 50°C.
Bardzo ważna jest także ilość tacek. Dobrym wyborem są suszarki, wyposażone w co najmniej 5 tacek. Suszarka usuwa około 70 % - 80 % wody, dlatego pojemność urządzenia powinna wynosić około 10 litrów. Optymalna średnica tacek to około 25 cm. Doskonałą opcją są suszarki do warzyw, owoców i grzybów, które umożliwiają regulację wysokości tacek. Dzięki temu, na tackach umieścić można produkty o różnorodnej wielkości.
Parametry suszarek do warzyw, owoców i grzybów
Najważniejszym parametrem jest moc urządzenia, która wynosić powinna 200 W - 400 W. Bardzo istotnym elementem są sita obrotowe. Kolejnym ważnym czynnikiem jest wysokość i średnica sit. Średnica powinna wynosić co najmniej 25 cm - 31 cm, a wysokość 3 cm - 4 cm. Regulacja wysokości to dodatkowy atut. Materiały, z których wykonana jest suszarka, muszą być jakościowe i pozwalać na bezproblemowe oczyszczanie. Często również sita mogą być oczyszczane w zmywarce. Dużym plusem jest obudowa z tworzywa przezroczystego, która pozwala na podgląd procesu suszenia. Dodatkowe wyznaczniki jakości to: termostat umożliwiający automatyczne włączanie i wyłączanie grzałki. Bardzo przydatne są suszarki, z wbudowanym czujnikiem temperatury. Taki czujnik zapobiegnie przegrzaniu urządzenia i zapewni bezpieczeństwo. Jeżeli urządzenie wyposażone jest w wysokiej jakości termostat i wentylator, suszenie odbywa się równomiernie. To bardzo istotne, zwłaszcza w przypadku suszenia wodnistych grzybów i owoców.
Suszenie ziół, suchych grzybów i kwiatów jadalnych jest dużo łatwiejsze. Warto odpowiednio przygotować grzyby, warzywa i owoce do ususzenia. Grzyby najlepiej jest oczyszczać, bez użycia wody. Wszystkie produkty powinno się siekać na równe plasterki lub kostkę. W zależności od stopnia wodnistości i twardości produktów, warto także dostosować temperaturę i siłę nawiewu. Jakościowa suszarka do warzyw i owoców lub suszarka do grzybów pozwala na odpowiednie osuszenie produktów i odprowadzenie nawet 80 % wody. To właśnie wilgoć tworzy środowisko rozwoju bakterii, pleśni i innych mikroorganizmów. Zwłaszcza suszarki do owoców i suszarki do grzybów bardzo wodnistych, muszą dobrze spełniać swoje zadanie. Tak ususzone produkty są świetnie zakonserwowane, pyszne i zdrowe.