Multicookery

Jeśli mamy niewielkie mieszkanie lub nie lubimy mieć dużej ilości różnych sprzętów kuchennych, które nierzadko nie mieszczą się w szafkach i muszą stać na blacie - zaburzając tym samym estetykę pomieszczenia - multicookery mogą być rozwiązaniem. Są niezwykle łatwe w obsłudze i zazwyczaj zastępują większość popularnych sprzętów AGD. Wyjaśniamy w jaki sposób działa multicooker i jakie są korzyści z jego posiadania.

Jak działa multicooker i czym jest?

Multicooker to inaczej wielofunkcyjne urządzenie do gotowania. Może posiadać nawet kilkadziesiąt (niektóre do 50) różnych programów przygotowywania żywności oraz minutnik. Tym samym z powodzeniem zastępuje mikrofalówkę, toster, piekarnik, frytkowincę, parowar, wypiekacz do chleba czy też zwykłą patelnię i wiele innych. Pozwala na gotowanie w rozmaitych temperaturach i jest czymś łączącym cechy wielofunkcyjnego urządzenia do gotowania z garnkiem elektrycznym. Można wykorzystać go do gotowania na parze i gotowania zwykłego, podgrzewania, smażenia, pieczenia i do wielu innych czynności samemu nie biorąc w nich żadnego udziału - poza wybraniem przepisu, umieszczeniem składników w urządzeniu, wybraniem odpowiedniego programu i włączeniem urządzenia. Dzięki takim funkcjom, nie musimy nawet mieszać przyrządzanego jedzenia - multicooker zrobi to za nas. Możemy więc w krótkim czasie przygotować smaczny posiłek nawet nie mając doświadczenia w gotowaniu. Czasem multicooker mylony jest z parowarem - różnica jest jednak diametralna, ponieważ to drugie pozwala jedynie na gotowanie na parze, wielofunkcyjne urządzenie do gotowania natomiast posiada tę opcję jako jedną z setek możliwości. 

Czy przygotowane w multicookerze dania są dla nas zdrowe?

Przyrządzone w wielofunkcyjnym urządzeniu do gotowania potrawy nie są w żaden sposób gorsze od dań przygotowanych w sposób klasyczny - ani pod względem zdrowotnym, ani smakowym. Co więcej, warto wiedzieć, że gotowane na parze w multicookerze potrawy zawierają znacznie więcej witamin i minerałów od tych gotowanych w wodzie - nie są bowiem przez nią wypłukiwane w tak dużym stopniu. Ponadto po zakończeniu gotowania, urządzenie poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym, a jeśli zapomnimy je wyłączyć, automatycznie rozpocznie podgrzewanie - zależnie od konkretnego multicookera, danie pozostanie ciepłe nawet do dwunastu godzin. Nie jest więc możliwym przypalenie, wykipienie albo rozgotowanie czegokolwiek. 

Czym się kierować wybierając multicookuker?

Wiedząc już, w jaki sposób działa urządzenie, pozostaje jedynie wybór tego spełniającego nasze oczekiwania. Ceny multicookerów wahają się od około stu do kilku tysięcy złotych, zależnie od ilości posiadanych funkcji i akcesoriów. Jakimi parametrami kierować się przy wyborze idealnego wielofunkcyjnego urządzenia do gotowania?

  • Pojemność - to od niej zależy, ile porcji posiłków będziemy w stanie przygotować na raz. Zwykle możemy wybrać pomiędzy około jednym do sześciu litrów.
  • Moc - im jest ona większa, tym szybciej posiłki będą przygotowywane, a tym samym urządzenie zużyje mniej energii. Większość modeli ma moc od około 500 do 2000W.
  • Funkcje - zarówno podstawowe, jak i dodatkowe. Poza możliwością ugotowania, usmażenia czy upieczenia potrawy, dobrze jest sprawdzić, czy interesujące nas urządzenie może podgrzać jedzenie po wyłączeniu trybu gotowania, czy posiada system gotowania 3D zapobiegający przypalaniu i przywieraniu lub detale takie, jak ekran dotykowy czy przyciski manualne. Funkcje dodatkowe są oczywiście jedynie ułatwieniem, a nie niezbędnymi możliwościami urządzenia, jednak znacznie usprawnią proces gotowania. 
  • Akcesoria i wyposażenie - dołączone książki kucharskie, koszyki czy szczypce będą miłym i bardzo przydatnym dodatkiem, który może znacznie poprawić jakość przygotowywanych przez nas potraw, zwłaszcza, gdy nie jesteśmy zbyt obeznani w technikach gotowania.