Szynkowar Browin to kultowe już urządzenie, pozwalające stworzyć pyszne, domowe potrawy, które nie tylko wspaniale smakują, ale także zachowują wiele cennych składników mineralnych. To bogactwo smaków i aromatów, dzięki którym wyruszysz w nową, kulinarną podróż. Przeczytaj do czego służy szynkowar oraz jakie są jego możliwości!
Mimo nazwy, szynkowar to idealne rozwiązanie nie tylko dla miłośników mięsnych potraw, ale także dla wegetarian. Sam decydujesz, jakie wyroby przygotujesz, z jakimi dodatkami i w jakiej ilości – bez konserwantów oraz substancji chemicznych. Aby ułatwić przygotowywanie domowych wyrobów w szynkowarach, wprowadzamy coraz to nowsze rozwiązania technologiczne, sprawdzone przepisy na domowe wędliny z szynkowaru i kompletujemy mieszanki przypraw.
Jeden szynkowar, wiele kulinarnych pomysłów
Do czego służy szynkowar? To urządzenie ma bardzo wiele zastosowań! Dań i wędlin domowych, które możesz przyrządzić dzięki szynkowarowi jest mnóstwo, ale dzisiaj polecamy jeden z naszych ulubionych przepisów na domowe wędliny parzone - szynkę parzoną w ziołach, delikatną i soczystą, z aromatem, który zachwyci chyba każdego wielbiciela domowych wyrobów. Warto pamiętać, że dzięki domowemu przygotowywaniu mięsa unikamy zbędnych składników i korzystamy z tego, co najlepsze. Dzięki temu domowa wędlina gotowana jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa!
Prosto, naturalnie tak, jak lubisz
Jeden z naszych bestsellerów to szynkowar Browin 1.5 kg „Słuszny Kęs”. Niezwykle prosty w obsłudze, pozwalający na przyrządzanie domowych wędlin bez wędzenia oraz wyrobów wegetariańskich. Przygotowane w nim danie jest świetną i zdrową propozycją chociażby na lunch, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
W Browinie o parzeniu mięsa w szynkowarze wiemy wszystko
Dlatego też chcemy dzielić się naszym doświadczeniem i pasją do pysznego, domowego jedzenia. Czy wiesz jak prosto jest zrobić szynkę w szynkowarze? Gotujesz z nami? Czytaj dalej i dowiedz się, jak zrobić domową szynkę!
Szynka domowa - przepis:
Zaczynamy od przygotowania zalewy peklującej. To niezwykle proste, wystarczy, że w odpowiednich proporcjach zmieszasz wodę z saletrą i solą. Częścią gotowej zalewy (ok. 60 ml) dokładnie nastrzyknij umyte mięso i pozostaw je do peklowania w pozostałej części zalewy, na około 4 - 6 dni - oczywiście w lodówce. Pamiętaj, szynka powinna być w całości zanurzona w zalewie.
Po około czterech dniach wyjmij mięso, osusz papierowym ręcznikiem i zawiń w osłonkę z przyprawami. Osłonka powinna przylegać do mięsa stroną z przyprawami. Jeśli to konieczne, dotnij osłonkę odpowiednio do kształtu mięsa. Szynkę umieść w szynkowarze, szczelnie go zamknij i wstaw do garnka z wodą. W naczyniu z wodą umieść jeden termometr, drugi umieść wewnątrz mięsa w urządzeniu. Szynkę parz do czasu uzyskania w środku mięsa temperatury 68℃. Po tym czasie wyjmij szynkowar z wody i pozostaw do wystygnięcia, a następnie umieść w lodówce (na noc), by wsad odpowiednio stężał. Kolejnego dnia wyjmij wsad z urządzenia. W celu łatwiejszego wykonania tej czynności polej szynkowar gorącą wodą, ale tak, aby nie dostała się do jego środka. Wyjmij szynkę i odwiń ją z osłonki. Przyprawy pozostaną na mięsie. Szynka domowa z tradycyjnymi przyprawami gotowa! Najlepsza, z szynkowaru Browin!
Domowe jedzenie znaczy… pyszne i niebanalne!
„… bo domowe jest lepsze” to hasło, którym staramy się rozpalić w naszych klientach pasję, chęć tworzenia własnych wyrobów oraz eksperymentowania ze smakami i zapachami. Jeśli szukasz dodatkowych inspiracji na domowy wyrób wędlin, zobacz więcej produktów Browin. W bogatym asortymencie znajdziesz wszystkie niezbędne produkty do przygotowywania domowych wyrobów mięsnych i innych specjałów – od jelit, nastrzykiwarek i przypraw, przez nadziewarki, aż po grille, wędzarnie i szynkowary. Czerp radość z gotowania, delektuj się wspaniałym smakiem, bo domowe jest lepsze!