Spiżarnia kojarzy się z czasami, kiedy to niezbędne było miejsce do przechowywania własnych zbiorów warzyw i owoców oraz przetworów domowej roboty. Dzisiaj w dobie powrotu do naturalnych sposobów żywienia spiżarnia wraca do łask.
Spiżarnia to osobne miejsce przechowywania przetworów i żywności o długim terminie przydatności do spożycia – odciąży przestrzeń niedużej kuchni. Gdy będziemy w niej też przechowywać urządzenia AGD takie jak miksery, malaksery, parowary, prodiże, tostery i opiekacze, spokojnie możemy zrezygnować z części kuchennej zabudowy, nawet gdy kuchnia jest duża – zabudowa bez górnych szafek jest teraz na topie. Warto zatem już na etapie wyboru projektu domu lub mieszkania uwzględnić miejsce, które pozwoli stworzyć wygodną spiżarnię. Wyposażona w regały i półki doskonale spełni swoją rolę. Na każdy rodzaj żywności oraz napojów znajdziemy specjalne, wytrzymałe sprzęty. Przydadzą się regały, szafki typu cargo, kosze na prowadnicach ułatwiające segregację i jednocześnie zapewniające dostęp powietrza, czy wieszaki na suszone rośliny i warzywa. Na wino warto kupić półki przeznaczone do leżakowania butelek.
Oddzielne pomieszczenie na spiżarnię
Spiżarnia, w której możemy magazynować produkty żywnościowe, przetwory, większe opakowania zbiorcze napojów wymaga odpowiedniego miejsca. W dużym domu warto przeznaczyć na spiżarnię miejsce blisko kuchni – wygodnie będzie sięgać po wszystkie produkty, kiedy będzie to niezbędne. Dla zachowania świeżości przechowywanie warzyw i owoców wymaga jednak niższej temperatury, czyli 10-15oC – w takich warunkach doskonale będą czuły się również słoiki z dżemami i piklami, butelkowane napoje czy wino. Taka spiżarnia powinna znaleźć się w tej części domu, której nie ogrzewamy w takim stopniu jak pomieszczeń mieszkalnych. Dobrze sprawdzą się pomieszczenia umieszczone w strefie gospodarczej, blisko garażu, kotłowni lub schowka na sprzęt ogrodowy. Dobra lokalizacja spiżarni to strona północna domu – spiżarnia powinna przylegać do najzimniejszej ściany zewnętrznej budynku.
Wykończenie spiżarni
Materiały użyte do wykończenia spiżarni powinny być trwałe, łatwe do utrzymania w czystości i odporne na działanie różnorodnych czynników – wilgoci, środków chemicznych, zmian temperatury. Ściany można pomalować farbą szorowalną i zmywalną np. farbą ceramiczną. Posadzka powinna umożliwiać sprawne mycie, nie przebarwiać się, być odporna na zarysowania i przenoszenie dużych obciążeń. Dobrze jest wykończyć ją okładziną ceramiczną, kamienną lub gresem. Grube płytki będą dodatkowo kumulowały chłód sprzyjający przechowaniu żywności. Warto wybrać płytki duże i rektyfikowane, które można układać bezspoinowo – minimalna szczelina między elementami okładziny pozwoli łatwo utrzymać czystość, unikniemy w ten sposób osadzania się zabrudzeń w szerokich fugach. Bezspoinowe posadzki otrzymamy decydując się na polerowany beton lub podłogę żywiczną albo okładzinę winylową. W spiżarni należy też zadbać o wentylację oraz oświetlenie. Oprócz światła górnego warto zainstalować dodatkowe oprawy przy głębokich półkach. Sprawdzi się tu oświetlenie liniowe. Nowoczesne taśmy LED to sprytne rozwiązanie, które możemy zamontować w każdej przestrzeni, dzięki łatwemu przycięciu na wymiar. Przytwierdzone pod półką doświetlą przestrzeń poniżej, dzięki czemu bez trudu znajdziemy wybrane przetwory czy sprzęty, nawet w przy gęstym ustawieniu.
Nowoczesna spiżarnia – wyposażenie ponad standard
Istotnym elementem może okazać się instalacja gniazda elektrycznego w spiżarni. Oprócz światła możemy potrzebować zasilania elektrycznego. Nowoczesna spiżarnia to często miejsce, w którym przyda się dodatkowa lodówka lub zamrażarka. Nie wszystkie przetwory zamykamy w słoikach. Także miłośnicy win mogą zamarzyć sobie ustawienie tu winiarki utrzymującej trunki w idealnej temperaturze służącej odpowiedniemu leżakowaniu. Ponadto nowoczesna spiżarnia często wyposażana jest w stół na sprzęty elektryczne, z którego korzystamy sporadycznie, taki jak krajalnice, sokowirówki, młynki czy mikrofalówki.
zdjęcia: AdobeStock