Jak ułatwić sobie przygotowywanie posiłków na zewnątrz

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na słoneczne i ciepłe dni zwiastujące nadejście prawdziwej wiosny. Okres przejściowy jest więc dobrym momentem na jak najlepsze przygotowanie się do tego, co wiosna nam zaoferuje. Warto zająć się nie tylko porządkami i zmianą garderoby, a także przygotowaniem lżejszej, zdrowszej diety, bogatej m.in. w nowalijki. Planując swoje menu, warto rozszerzyć je również o potrawy przygotowywane na zewnątrz — z pięknej pogody warto przecież korzystać w każdym momencie!

Na pierwsze cieplejsze dni fanom wędzonych mięs, ryb oraz serów polecamy wędzarnię balkonową zasilaną paliwem żelowym, która zajmując naprawdę małą ilość miejsca, pomoże w przygotowaniu zarówno zachwycających dań mięsnych i bezmięsnych, jak i przekąsek czy dodatków w postaci serów oraz warzyw. W uzyskaniu idealnej złocistej barwy, a także lekkiego dymnego aromatu pomogą odpowiednie zrębki. Wędzarnia zbudowana ze stali nierdzewnej posłuży przez lata, a możliwość wyboru modelu z jednym lub dwoma rusztami pozwoli dostosować ilość przygotowywanych pyszności do potrzeb własnych i rodziny. Dlaczego warto wędzić? Kto sam wędzi lub ma przyjemność kosztować domowych wędzonek przy różnych okazjach, tego już nie trzeba przekonywać. Mamy więc nadzieję, że i Ty dołączysz do tego elitarnego grona smakoszy i pomyślisz o własnych wędzarniczych pysznościach!

Szybkie dania jednogarnkowe

Gdy pogoda się ustabilizuje i popołudnia spędzane na łonie natury staną się normalnością, a grillowanie i ogniska już nie będą wystarczającą atrakcją, warto przygotować pyszne dania jednogarnkowe w kociołku myśliwskim. Gulasze oraz zupy sprawdzą się podczas weekendowych czy urlopowych biesiad i spotkań na świeżym powietrzu. Kociołki o dużej pojemności pozwolą Ci na przygotowanie obiadu dla całej rodziny, a jeśli zadbasz o ich odpowiednie wypalenie, mycie i konserwację, to swoją funkcjonalnością i potencjałem będą cieszyć przez długie lata.

Zadbaj o odpowiednie doprawienie i zamarynowanie! 

Oczywiście przygotowując domowe mięsa, ryby czy sery, należy zadbać o ich odpowiednie doprawienie i zamarynowanie. Pomogą w tym dedykowane peklosole, mieszanki ziół i przypraw, a także nastrzykiwarki, przy użyciu których zagwarantujesz sobie równomierny nastrzyk, a co za tym idzie, soczyste i aromatyczne potrawy o bogatym smaku. 

Przy przygotowywaniu solanek warto użyć solomierzy, które w wygodny sposób pomogą w kontroli poziomu nasolenia wody. Wszystkie wędliny oraz sery umieszczone podczas wędzenia w siatkach wędliniarskich bądź dedykowanych do serów, zachowają swój piękny kształt i nabiorą profesjonalnego wyglądu.

Namówiliśmy Cię do kulinarnych eksperymentów? Wierzymy, że tak. Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Ci pięknej pogody, wielu udanych biesiad z apetyczną zawartością kociołka oraz przyjemności degustowania wędzonych domowych specjałów. Te smaki zachwycą każde podniebienie!

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

 
Artykuł powstał przy współpracy Browin Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. Browin Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.