Wszyscy z utęsknieniem czekamy na słoneczne i ciepłe dni zwiastujące nadejście prawdziwej wiosny. Okres przejściowy jest więc dobrym momentem na jak najlepsze przygotowanie się do tego, co wiosna nam zaoferuje. Warto zająć się nie tylko porządkami i zmianą garderoby, a także przygotowaniem lżejszej, zdrowszej diety, bogatej m.in. w nowalijki. Planując swoje menu, warto rozszerzyć je również o potrawy przygotowywane na zewnątrz — z pięknej pogody warto przecież korzystać w każdym momencie!
Na pierwsze cieplejsze dni fanom wędzonych mięs, ryb oraz serów polecamy wędzarnię balkonową zasilaną paliwem żelowym, która zajmując naprawdę małą ilość miejsca, pomoże w przygotowaniu zarówno zachwycających dań mięsnych i bezmięsnych, jak i przekąsek czy dodatków w postaci serów oraz warzyw. W uzyskaniu idealnej złocistej barwy, a także lekkiego dymnego aromatu pomogą odpowiednie zrębki. Wędzarnia zbudowana ze stali nierdzewnej posłuży przez lata, a możliwość wyboru modelu z jednym lub dwoma rusztami pozwoli dostosować ilość przygotowywanych pyszności do potrzeb własnych i rodziny. Dlaczego warto wędzić? Kto sam wędzi lub ma przyjemność kosztować domowych wędzonek przy różnych okazjach, tego już nie trzeba przekonywać. Mamy więc nadzieję, że i Ty dołączysz do tego elitarnego grona smakoszy i pomyślisz o własnych wędzarniczych pysznościach!
Szybkie dania jednogarnkowe
Gdy pogoda się ustabilizuje i popołudnia spędzane na łonie natury staną się normalnością, a grillowanie i ogniska już nie będą wystarczającą atrakcją, warto przygotować pyszne dania jednogarnkowe w kociołku myśliwskim. Gulasze oraz zupy sprawdzą się podczas weekendowych czy urlopowych biesiad i spotkań na świeżym powietrzu. Kociołki o dużej pojemności pozwolą Ci na przygotowanie obiadu dla całej rodziny, a jeśli zadbasz o ich odpowiednie wypalenie, mycie i konserwację, to swoją funkcjonalnością i potencjałem będą cieszyć przez długie lata.
Zadbaj o odpowiednie doprawienie i zamarynowanie!
Oczywiście przygotowując domowe mięsa, ryby czy sery, należy zadbać o ich odpowiednie doprawienie i zamarynowanie. Pomogą w tym dedykowane peklosole, mieszanki ziół i przypraw, a także nastrzykiwarki, przy użyciu których zagwarantujesz sobie równomierny nastrzyk, a co za tym idzie, soczyste i aromatyczne potrawy o bogatym smaku.
Przy przygotowywaniu solanek warto użyć solomierzy, które w wygodny sposób pomogą w kontroli poziomu nasolenia wody. Wszystkie wędliny oraz sery umieszczone podczas wędzenia w siatkach wędliniarskich bądź dedykowanych do serów, zachowają swój piękny kształt i nabiorą profesjonalnego wyglądu.
Namówiliśmy Cię do kulinarnych eksperymentów? Wierzymy, że tak. Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Ci pięknej pogody, wielu udanych biesiad z apetyczną zawartością kociołka oraz przyjemności degustowania wędzonych domowych specjałów. Te smaki zachwycą każde podniebienie!