Prowadzenie oszczędnej, ale i zdrowej kuchni wymaga pewnych inwestycji. I chociaż na początku musimy wydać pieniądze, to po pewnym czasie zwrócą nam się one w postaci mniejszych rachunków za energię. Energooszczędne gotowanie przyniesie jeszcze inne profity – dzięki niemu zyskamy także to, co bezcenne, a więc więcej zdrowia i czasu.
Dobre wyposażenie kuchni w wysokiej jakości akcesoria służące do przygotowywania potraw wymaga dużych nakładów finansowych, jednak warto je ponieść, szczególnie jeśli gotujemy dużo i często. Zakupione przez nas garnki oraz podstawowe AGD i akcesoria do gotowania powinniśmy dobrać do naszego stylu życia i preferencji kulinarnych – dla jednych najważniejszy może być szybkowar, dla innych formy do pieczenia, a dla jeszcze innych czajnik. Zawsze warto wziąć pod uwagę aspekty zdrowotne, a w czasach, gdy koszty energii elektrycznej stale rosną także finansowe. Energooszczędne gotowanie to bowiem wymierne korzyści ekonomiczne – zarówno dla nas, jak i środowiska, co także nie jest bez znaczenia.
Szybkowar, czyli szybkie i zdrowe gotowanie
Energooszczędne gotowanie oznacza często szybkie przyrządzanie potraw. Z pewnością służy mu szybkowar. Skraca czas przyrządzania długo gotujących się potraw. Dzięki podciśnieniu w naczyniu szybko wytwarza się wysoka temperatura, co przyspiesza gotowanie. W pokrywie znajduje się mały zaworek bezpieczeństwa, który powoli wypuszcza nadmiar pary, dzięki temu wysokie ciśnienie nie rozerwało garnka. Dzięki skróceniu czasu obróbki cieplnej produkty tracą mniej wartości odżywczych i witamin niż te gotowane tradycyjnie. Pozostaje w nich esencja smaku i zapachu. Szybkowar pozwoli zaoszczędzić 40% energii i 70% czasu, np. przyrządzenie w tego typu naczyniu kurczaka zajmuje około 15-20 minut, a ugotowanie ziemniaków około 5-6 minut.
Energooszczędne gotowanie na parze
Równie wysokie walory smakowe mają potrawy przygotowywane w garnkach do gotowania na parze oraz w parowarze. Parowar to bardzo wygodne naczynie elektryczne, na którym ugotujemy cały obiad. Zawiera kilka poziomów. Niektóre parowary umożliwiają podtrzymanie temperatury dania do czasu podania obiadu oraz programator, dzięki któremu ustawiamy czas włączenia się urządzenia. Garnek z wkładką pozwoli na przygotowanie dania na parze. Metalowa wkładka z regulowaną średnicą dopasuje się do każdego garnka. Wieloczęściowe garnki składają się z reguły z garnka właściwego, perforowanej wkładki i przykrywki. Większa liczba wkładek umożliwi nam przygotowanie wielodaniowego obiadu w jednym garnku – co znacznie przyczyni się do oszczędności prądu lub gazu.
Inwestycja w garnki
Energooszczędne gotowanie może się także odbywać dzięki odpowiednim garnkom. Warto kupić garnki z dnem ze stali nierdzewnej – dłużej trzymają ciepło i nie trzeba potrawy często podgrzewać. Zwróćmy uwagę na grubość dna – bardzo dobre są garnki z dnem trójwarstwowym. Garnki ze stali nierdzewnej można stosować zarówno na tradycyjnej płycie gazowej, jak i nowoczesnej indukcyjnej. Niezależnie od kuchenki wybierajmy garnki z płaskim dnem – gdy przylega ono dobrze do płyty kuchennej, potrawa szybciej się gotuje. Jeśli zależy nam, by potrawa na długo zatrzymała ciepło, wybierzmy garnek wykonany z żeliwa.
Energooszczędne gotowanie wody
Warto zdecydować się na czajnik elektryczny z teflonowym dnem, ponieważ pozwala zagotować mniejszą ilość wody niż ten z grzałką. Teflonowa płyta zapobiega osadzaniu się kamienia, którego obecność sprawia, że gotowanie wody się wydłuża. Warto też sprawdzić, jak izolowany jest element, w którym gotuje się woda – dobrze zaizolowany skraca czas gotowania oraz zmniejsza zużycie energii. Wybierając czajnik, warto też zwrócić uwagę na jego moc. Im jest większa, tym będzie większe zużycie prądu, ale też woda szybciej się zagotuje. Optymalny będzie czajnik o mocy około 2000 W. Na efektywność czajnika wpływa także materiał, z jakiego został on wykonany, np. w plastikowym czy szklanym woda stygnie szybko, stalowe mają zazwyczaj bardzo dobrą termoizolację, co korzystnie wpływa na czas gotowania oraz opóźnia stygnięcie wody.
Naczynia ceramiczne do wielu zadań
Dużym powodzeniem cieszą się także naczynia z powłoką ceramiczną. To nie tylko dobry sposób na energooszczędne gotowanie, ale również na oszczędzanie miejsca – są to bowiem naczynia wielofunkcyjne. Można je stosować nie tylko do gotowania, ale również do pieczenia. Można w nich również przechowywać potrawy w lodówce. Przy ich użyciu przygotowujemy potrawy, np. smażymy z minimalną ilością tłuszczu. Ich zaletą jest również doskonałe przewodzenie ciepła, dlatego nagrzewają się bardzo szybko i do przyrządzania w nich potraw zużywamy mniej energii. Pamiętajmy, że naczyń ceramicznych ręcznie zdobionych nie można ich myć w zmywarce.
Przyjazny silikon
Silikonowe formy do pieczenia ciast szturmem zdobywają nasze domy. To nie powinno dziwić – czas przygotowania potraw w naczyniach silikonowych jest o około 20% krótszy niż w tradycyjnych formach. Są idealne do przechowywania, gdyż zajmują bardzo mało miejsca – można je np. zwinąć. Pieczone w nich potrawy mają bardzo wysokie walory smakowe oraz równomiernie rosną, a także nie przywierają do formy. Nie ma więc problemu z ich myciem, które nie jest czasochłonne.
zdjęcia: AdobeStock