Coraz częściej decydujemy się na wykończenie posadzek w kuchni drewnem. Jest ono szczególnie chętnie wykorzystywane w kuchniach połączonych z salonem – bardzo modne jest stosowanie posadzek z tego samego materiału we wszystkich aneksach funkcjonalnych strefy dziennej. Jakie drewno do kuchni wybrać?
Drewno to materiał dla osób ceniących trwałość. Wiek wykonanych z niego posadzek można liczyć w dziesiątkach, a niekiedy nawet setkach lat. Wszystkie elementy z litego drewna – nawet o najmniejszej grubości zniosą znacznie więcej szlifowań niż elementy warstwowe, np. drewniane panele. Jednak drewniana podłoga w kuchni, którą mogą cieszyć się następne pokolenia ma swoją cenę – kosztowne jest zarówno samo drewno do kuchni, jak i jego ułożenie oraz zabezpieczenie drewna.
Drewno do kuchni – jakie wybrać?
Lite drewno jest materiałem wymagającym. Wybierając drewno na posadzkę do kuchni, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim gatunek drewna, co przesądza zarówno o kolorze posadzki, jak i rysunku słojów. Natomiast konsekwencją decyzji dotyczącej wielkości elementów jest sposób ich ułożenia. I wreszcie rodzaj wybranego materiału posadzkowego przesądza o tym, jaki klej i sposób zabezpieczenia drewna należy zastosować. Do kuchni warto użyć twarde drewno, które jest odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Jeszcze do niedawna panowała moda na gatunki egzotyczne, które w większości są twardsze niż krajowe. Dobre drewno do kuchni to m.in. doussie, merbau, ipe – są pod względem twardości lepsze od dębu. Podobną stabilność co dąb ma np. jatoba, porównywalną twardość – tek i iroko. Drewno użyte na posadzkę w kuchni, powinno być również odporne na wilgoć, a więc takie o małym skurczu, bogate w naturalne oleje, które nie odbarwiają się pod wpływem wody i stanowią dobrą ochronę przed wilgocią, np. tek i iroko. Jednak dzisiaj moda na drewno egzotyczne nieco przygasła, obserwujemy wielki powrót posadzek wykonanych z rodzimego drewna. Do kuchni powinniśmy wybierać gatunki, które mają odpowiednie certyfikaty ścieralności i odporności na różne czynniki – warunki te spełnia dąb i buk. Po odpowiednim zabezpieczeniu sprawdzi się również jesion i klon. Szczególnie polecane do kuchni, przede wszystkim dzięki wysokiej twardości (36 MPa), gęstości i stabilności drewna jest drewno dębowe, zarówno lite stosowane w formie desek i parkietu, jak i w formie posadzek warstwowych.
Jakie posadzki drewniane do kuchni – aktualne trendy
Posadzki drewniane stosowane we współczesnych kuchniach podążają za współczesnymi trendami. Najbardziej popularnym gatunkiem drewna wpisującym się zarówno w styl nowoczesny, jak i rustykalny czy loftowy jest dąb, ale w wersji postarzanej o ciepłym, beżowym odcieniu lub barwiony na różne odcienie szarości, ciemnego brązu, grafitu, antracytu lub czerni. Do kuchni wybierane są mocno postarzane dębowe deski pokryte naturalnym olejem. Zarówno w elementach z litego drewna, jak i deskach warstwowych struktura drewna podkreślona jest dzięki szczotkowaniu. Zwolenników mają posadzki postarzane dzięki między innymi ręcznie wykonanym drobnym uszkodzeniom mechanicznym – rysom, wgnieceniom czy otworom przypominającym ślady kornika. Niezależnie od stylu w ostatnim czasie większym zainteresowaniem cieszą się szersze i dłuższe deski, głównie dębowe. Dzięki mniejszej ilości linii łączących poszczególne deski, na większych powierzchniach deski te pozwalają świetnie uwidocznić strukturę drewnianej podłogi. Deski podłogowe w kuchniach układa się już nie tylko prostopadle do punktu padania światła zewnętrznego (okna, duże przeszklenia balkonowe), ale również w układzie diagonalnym, które pomaga w optycznym poszerzeniu powierzchni. Parkiety, również w kuchniach najczęściej układa się we wzór jodełki.
Drewno w kuchni – pielęgnacja i zabezpieczenie
By drewniana podłoga w kuchni nie niszczała pod wpływem wilgoci, warto ją polakierować lakierem poliuretanowym jedno- lub dwuskładnikowym wodnym albo rozpuszczalnikowym, uretanowo-alkidowym, uretanowym bądź alkidowym. Te rodzaje lakierów są nie tylko odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, ale także elastyczne. Dzięki temu, dobrze znoszą pracę drewna, nie pękając na łączeniach deszczułek. Zniszczone podłogi lakierowane trzeba wycyklinować i ponownie pokryć lakierem, najlepiej tym samym, jaki zastosowano poprzednio. Drewno w kuchni warto zaolejować. Olej nasyca pory drewna, utwardza je, sprawiając, że woda i para wodna nie wnikają w głąb materiału. Drewno zaolejowane myje się wodą z dodatkiem płynnego mydła z oleju roślinnego i dodatkowo, zabezpiecza pastą pielęgnacyjną. Gdy brud wniknie głęboko, nakładamy na plamę zmywacz, a potem pokrywamy podłogę olejem. Codzienna pielęgnacja podłogi drewnianej polega na zamiataniu lub odkurzaniu i myciu. W miejscach częściej używanych należy sprzątać piach i błoto, które powodują zarysowania.
zdjęcia: fotolia.com