• Przechowywanie warzyw i owoców w piwnicy

    Z ogrodu do kuchni, grudzień

    Jesienne owoce i warzywa potrafią z powodzeniem cieszyć nas przez cała zimę, jeśli odpowiednio zadbamy o ich przechowywanie. Piwniczne warunki są doskonałe do gromadzenia zapasów, jednak warto przestrzegać pewnych zasad, które zapewnią świeżość oraz długotrwałość warzyw i owoców.

  • Magia ziół – herbaty zimowe

    Z ogrodu do kuchni, grudzień

    Nic nie robi tak dobrze zimową aurą, jak kubek parującej, pełnej aromatów, rozgrzewającej herbaty. Głęboki napar, poza właściwościami smakowymi, może mieć również wiele walorów prozdrowotnych i wspomagać naszą odporność, mocno narażoną w okresie zimy na sezonowe infekcje. Kilka sprawdzonych przepisów przyda się na grudniowe wieczory.

  • Pieczemy dynię

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    Dynia to wspaniałe jesienne warzywo. Coraz bardziej doceniane często gości na naszych stołach. Jej aromat uwydatnia się szczególnie w trakcie pieczenia, dlatego jesienne i zimowe posiłki przygotowujmy właśnie z przyrządzonej w ten sposób dyni.

  • Przetwory z jesiennych korali

    Z ogrodu do kuchni, październik

    Dekoracyjne jesienne korale na krzewach i drzewach to nie tylko przysmak dla ptaków. Wiele z tych owoców ma wyjątkowo cenne składniki, sprzyjające naszej odporności w okresie jesienno-zimowym. Przyjrzyjmy się, co warto z ogrodu przynieść wprost do kuchni, a o co jeszcze dosadzić, aby w przyszłym sezonie móc cieszyć się kulinarnymi właściwościami drobnych, efektownych...

  • Śliwki węgierki do ciasta i na knedle

    Z ogrodu do kuchni, październik

    Węgierki dojrzewają od połowy września do końca października. Miodowy smak i mocny aromat sprawia, że to ulubiona odmiana domowych gospodyń. Śliwki węgierki nadają się szczególnie na słodkie uczty dla podniebienia.

  • Cieszmy się smakiem leśnych grzybów

    Z ogrodu do kuchni, wrzesień

    Nieważne, czy z własnej uprawy, czy nazbierane na leśnym spacerze lub też kupione na bazarze, grzyby są wdzięcznym produktem kulinarnym. Są łatwe w obróbce, nie wymagają długich zabiegów, są niezwykle aromatyczne, a przy tym zupełnie nietuczące.

  • Dekoracje z owoców i warzyw – wycinamy wzorzyste formy

    Z ogrodu do kuchni, wrzesień

    Dekoracyjne wycinanie owoców, wykrawanie kwiatowych, koronkowych form i tworzenie z nich naturalnych dekoracji na stołach przywędrowało do nas ze wschodu z Chin i Tajlandii. To tam właśnie prześcigają się w pomysłowości mistrzowie sztuki wycinania orientalnych, nawiązujących do natury, niezwykle bogatych wzorów. Sztukę dekoracyjnego rzeźbienia w owocach i warzywach określa się...

  • Mirabelka – złoty chwast

    Z ogrodu do kuchni, sierpień

    Dziko rosnąca czy uprawiana celowo w ogrodzie mirabelka to niezwykle cenne drzewko owocowe. Chociaż lubi wysiewać się samo, jest mocno ekspansywne i spadającymi owocami potrafi mocno zanieczyszczać teren, to warto poznać jej walory uprawne i wykorzystać bogactwo owoców mirabelki.

  • Sierpień pod znakiem warzyw w kuchni

    Z ogrodu do kuchni, sierpień

    Druga połowa lata to czas, kiedy nasz ogród warzywny odwdzięcza się okazałymi plonami za pracę włożoną w uprawę i pielęgnację. Korzystajmy więc, zbierajmy i kupujmy warzywa (teraz są też najtańsze), przygotowujmy wykwintne i zdrowe potrawy pełne letnich smaków.

  • Syropy i nalewki – czas na nie!

    Z ogrodu do kuchni, sierpień

    Sporą grupę letnich przetworów stanowią owocowe syropy i nalewki. Nie zawsze są łatwe w przygotowaniu, ale to właśnie w nich zawiera się często esencja poddanych obróbce owoców i najwięcej zdrowotnych właściwości. A jeśli o zdrowiu mowa, proponujemy na sierpień bogaty w witaminę C syrop z owoców dzikiej róży oraz niezastąpioną na zatrucia nalewkę...

  • Letnie witaminy zamykamy w słoiki – jak się przygotować

    Z ogrodu do kuchni, sierpień

    Sierpień to doskonały czas, żeby rozpocząć przygotowywanie przetworów na późną jesień i zimę. To właśnie teraz owoce są dojrzałe, soczyste, pełne witamin, a ponieważ cieszą nas swoim smakiem zbyt krótko już teraz przygotowujmy konfitury, kompoty, kiszonki i pikle, aby zachować smak lata na dłużej.

  • Czas na wiśnie!

    Z ogrodu do kuchni, lipiec

    Te aromatyczne i o pięknym kolorze owoce często chętniej spożywamy w przetworach niż surowe. W ostatnich latach są dostępne w sprzedaży przez dość krótki czas, dlatego trzeba z nich szybko korzystać, najlepiej jak tylko się pojawią!

  • Letni aromat kwiatów czarnego bzu

    Z ogrodu do kuchni, lipiec

    Krzewy czarnego bzu rosną dziko na obrzeżach lasów, łąk i na terenach działkowych. Czarny bez jest również chętnie uprawiany w ogrodach ze względu na swoje dekoracyjne kwitnienie i prawie zupełny brak wymagań. Jest to roślina odporna, doskonale znosząca każde warunki, nie przemarza, ma dość szybki wzrost, pięknie się rozgałęzia, obficie kwitnie i owocuje. Ale szczególnie...

  • Kwiaty z ogrodu wprost na stół

    Z ogrodu do kuchni, lipiec

    Kwiaty w ogrodzie cieszą nas pełnym wachlarzem kolorów i kształtów, ale nie każdy wie, że z powodzeniem możemy je wykorzystać również w celach spożywczych. Wyglądają w potrawach oryginalnie, podkreślają ich wykwintność, dodają ciekawej nuty smakowej.

  • Burak liściowy – na chrupko i miękko

    Z ogrodu do kuchni, lipiec

    Burak liściowy Mangold coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywo to ma charakterystyczne mięsiste liście na długich łodyżkach, które stanowią główną część jadalną.

  • Truskawkowe szaleństwo – sprawdzone przepisy z truskawkami

    Z ogrodu do kuchni, czerwiec

    Nadchodzi długo wyczekiwany sezon na truskawki. Delektujmy się ich urodą i letnim słodkim smakiem. Truskawki są zdrowe, efektowne zarówno jako główny bohater przeróżnych potraw, jak i ozdoba.

  • Natka pietruszki – zielony skarb w ogrodzie

    Z ogrodu do kuchni, czerwiec

    Natka pietruszki kojarzona jest z ozdobą stołu. Jednak zioło to ma innych wiele zalet, dlatego warto uprawiać je w domu i stosować jako główny składnik wielu pysznych potraw. Nieocenione właściwości zdrowotne sprawiają, że natka pietruszki powinna być w naszej kuchni zawsze od ręką.

  • Kwiaty lipy – w czerwcu zbieramy, w zimie pijemy

    Z ogrodu do kuchni, czerwiec

    Zwykle późną wiosną, w pierwszych dniach czerwca, rozpoczyna swoje kwitnienie lipa. Jeśli mamy ją w ogrodzie lub jego sąsiedztwie, wiemy jak piękny, słodki, miodowy zapach towarzyszy, gdy na drzewie pojawią się kwiaty. Wykorzystajmy ten czas na zbiór kwiatów lipy, ich aromat odwdzięczy się nam nie tylko smakiem, ale również drogocennymi, zdrowotnymi...

  • Mniszek lekarski – przepisy na wiosenne sałatki

    Z ogrodu do kuchni, maj

    Zarówno kwiat, liście, jak i korzeń mniszka lekarskiego (popularnie zwanego mleczem) mają wiele zastosowań leczniczych, ale do szybkiego i łatwego wykorzystania najlepiej nadają się właśnie liście.

  • Syrop sosnowy z młodych pędów

    Z ogrodu do kuchni, maj

    Syrop sosnowy to jedno z bardziej skutecznych lekarstw, które możemy sporządzić sami, korzystając z roślin z własnego ogrodu. Początek maja to najlepszy moment na zbiór młodych pędów sosny. Ich wyjątkowe właściwości, umiejętnie utrwalone w syropie, mogą przynieść ulgę, kiedy nastanie czas jesiennych i zimowych infekcji.