• Jaja faszerowane nowalijkami

    Z ogrodu do kuchni, kwiecień

    Pierwsze młode warzywa, które pojawiają się wiosną na rynku potocznie określane są mianem nowalijek. Chociaż w kwietniu pochodzą jeszcze z upraw szklarniowych i tunelowych, to zwykle urosły już w ziemi i w promieniach wiosennego słońca. Są soczyste, chrupiące, pełne aromatu i witamin. W sam raz, by pojawić się na świątecznym stole, na przykład jako składnik faszerowanych...

  • Baby leaves, czyli młode listki jako stały element diety

    Z ogrodu do kuchni, marzec

    Moda na zdrowe i dietetyczne jedzenie zwraca uwagę na jakość składników, ich walory wspierające nasz metabolizm i odporność, ale także na prostą i ekologiczną ich produkcję. Do takiej grupy produktów z powodzeniem możemy zaliczyć młode liście, a wśród nich szczególnie warte wyróżnienia w kuchni – szpinak i rukolę.

  • Modne w kuchni pasztety warzywne

    Z ogrodu do kuchni, luty

    Coraz więcej mówi się na temat szkodliwości częstego spożywania mięsa. Zdrowa, zbilansowana dieta powinna być zdecydowanie oparta na świeżych warzywach i nasionach roślin strączkowych. Przyszedł zatem czas żeby w naszej kuchni przygotowywać warzywne pasztety.

  • Moc witamin na zimę – koktajle warzywno-owocowe

    Z ogrodu do kuchni, styczeń

    Zimą nasze organizmy potrzebują szczególnie witaminowego wsparcia. Brak słońca, niskie temperatury, sezonowe infekcje to wszystko sprawia, że w tym okresie warto zadbać o codzienny „zastrzyk zdrowia” w postaci koktajlu owocowo-warzywnego.

  • Zakwas z buraków na świąteczny barszcz

    Z ogrodu do kuchni, grudzień

    Prawdziwy aromatyczny świąteczny barszcz z buraków to tradycja naszej bożonarodzeniowej kuchni przechodząca z pokolenia na pokolenie. Niewiele osób robi go jednak „babciną” metodą – przygotowując wcześniej zakwas z buraków. Zachęcamy, bo ma on niezwykle cenne właściwości i warto spożywać go nie tylko od święta, ale i w codziennej zdrowej diecie.

  • Jedzmy kolorowo – o czym mówią nam kolory warzyw i owoców

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    To, że na talerzu jest kolorowo, sporo na nim rozmaitych darów ogrodu, z pewnością podkreśla jego elegancki i apetyczny wygląd. Jest to jednak również gwarancja, że odżywiamy się zdrowo. Kolor warzyw i owoców mówi bowiem dużo o ich składzie, a ten z kolei może mieć zbawczy wpływ na naszą odporność, zdrowie i kondycję.

  • Czosnek – lekarstwo na przeziębienie

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    Kiedy jesień raczy nas swoją kapryśną aurą, my zwykle leczymy przeziębienie i grypopodobne infekcje. Aby wesprzeć proces leczenia i podnieść własną odporność, warto w tej sytuacji sięgnąć po lekarstwo wprost z ogrodu – naturalny antybiotyk – czosnek.

  • Gruszki o smaku jesieni

    Z ogrodu do kuchni, październik

    Słodkie i pachnące gruszki to zaraz po jabłkach, najpopularniejsze dary jesieni z polskich sadów. Ich wspaniały smak i aromat sprawiają, że są apetycznym dodatkiem zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Gruszki są przy tym zdrowe i polecane w korzystnej dla organizmu diecie.

  • Orzech laskowy – przysmak nie tylko dla wiewiórek

    Z ogrodu do kuchni, wrzesień

    Owoc leszczyny – orzech laskowy, to chyba najbardziej wytrawny z rodzimych orzechów. Jego wielkość i wyjątkowy smak sprawiają, że jest ceniony zarówno jako przekąska, jak i element podkreślający wyborny smak wykwintnej potrawy.

  • Karczoch – dekoracyjny kwiat w sam raz na talerz

    Z ogrodu do kuchni, sierpień

    Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina swoim wyglądem przerośnięty oset, to karczoch jest wyjątkowo subtelnym w smaku warzywem, cenionym głównie w kuchni śródziemnomorskiej.

  • Wegetariańskie burgery na grilla – zdrowa alternatywa dla hamburgerów

    Z ogrodu do kuchni, lipiec

    Grillowanie w sezonie letnim to jedna z najpopularniejszych przyjemności, jakie możemy sobie zafundować we własnym ogrodzie. Aby urozmaicić grillowy jadłospis i jednocześnie podążyć za modą na unikanie mięsa, proponujemy smaczne i zdrowe warzywne burgery.

  • Jadalne kwiaty w ogrodach

    Z ogrodu do kuchni, czerwiec

    Kwiaty są nie tylko ozdobą naszych ogrodów, a wstawione do wazonów także domów – niektóre nich także są smaczne i bogate w witaminy. Co równie ważne, pięknie wyglądają na talerzach. Jakie gatunki kwiatów warto uprawiać z myślą o wykorzystaniu ich w kuchni?

  • Pomidorki koktajlowe – w sam raz na grządkę, taras i balkon

    Z ogrodu do kuchni, czerwiec

    Niewielki krzew tego popularnego warzywa potrafi wydać obfity plon, który każdemu ogrodnikowi amatorowi sprawi radość zarówno dla oka, jak i podniebienia. Pomidor koktajlowy jest bowiem równie rośliną użytkowo-jadalną, co i ozdobną. Doskonale nadaje się do uprawy na grządce i w pojemnikach – skrzynkach i doniczkach balkonowych.

  • Rabarbar w ogrodzie i kuchni

    Z ogrodu do kuchni, czerwiec

    Zielone duże liście i czerwone łodygi, kto nie rozpozna rabarbaru w ogrodzie? Jego świeży, rześki smak i zapach sprawiają, że jest wspaniały dodatkiem deserowym, szczególnie w upalne dni.

  • Czas na szparagi – sezonowy rarytas

    Z ogrodu do kuchni, maj

    Szparagi to typowo wiosenne, sezonowe warzywo. W kuchni cenimy tylko młode pędy tej rośliny, dlatego kiedy wiosna w pełni, korzystajmy – przygotowujmy różne wersje szparagów, cieszmy się niepowtarzalnym aromatem białych i zielonych odmian.

  • Owies i rzeżucha – wiosenna, zielona dekoracja na wielkanocnym stole

    Z ogrodu do kuchni, kwiecień

    Zanim zajmiemy się przygotowywaniem świątecznych potraw warto właśnie teraz pomyśleć o wiosennych dekoracjach, które uświetnią wygląd naszego stołu. Motywy wielkanocne w postaci barwnych pisanek, baranków, zajączków i kurczaków będą czuły się wyśmienicie w towarzystwie samodzielnie wysianej przez nas rzeżuchy i młodego owsa.

  • Zioła z ogrodu na przeziębienie

    Z ogrodu do kuchni, marzec

    Kiedy zima zmierza ku końcowi, a za oknem wyraźnie widać przedwiośnie, wtedy najbardziej jesteśmy narażeni na przeziębienia oraz infekcje grypopodobne. Jak sobie z nimi radzić korzystając z letnich i jesiennych dóbr naszych ogrodów?

  • Cenne wartości warzyw korzeniowych na zimowym stole

    Z ogrodu do kuchni, luty

    Koniec zimy to zwykle coraz większe pustki w spiżarni. Jesienne zapasy warzyw, przetworów, mrożonek powoli kończą się. Zostają jedynie ostatnie warzywa kopne: ziemniaki, marchewki, pietruszki. Ale dla tych co lubią bogatą kuchnię i znają wartości odżywcze warzyw korzeniowych nieobce są takie smaczne i zdrowe korzenie jak pasternak, rzepa czy brukiew.

  • Przechowywanie warzyw zimą

    Z ogrodu do kuchni, styczeń

    Zima w pełni, temperatura może być niska jeszcze przez kolejne dwa miesiące, dlatego nie zapomnijmy korzystać zapasów warzyw, jakie zebraliśmy na swojej działce do przechowania na zimę. Przy okazji zróbmy im niewielki przegląd.

  • Kiszonki zimą to najzdrowsza dieta

    Z ogrodu do kuchni, styczeń

    Zdrowe, smaczne, kolorowe – kiszonki są wspaniałym uzupełnieniem diety. Szczególnie zimą, kiedy witaminy i wspomaganie odporności są na pierwszym planie, jedzmy kiszone warzywa!