• Zupy kremy na chłodne dni

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    Jesienią spędzamy dużo czasu w domu. Warto ten czas kreatywnie spędzić i korzystając z sezonowych owoców oraz warzyw przyrządzić pożywne zupy kremy. Są nie tylko smaczne, ale również doskonale rozgrzeją.

  • Zielone pomidory – jak je wykorzystać

    Z ogrodu do kuchni, wrzesień

    Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążyły dojrzeć na krzakach? Nie musimy ich wyrzucać. Są sposoby na to, aby się zaczerwieniły. Możemy również wykorzystać zielone pomidory do różnych przetworów czy potraw.

  • Domowa uprawa boczniaków dla każdego!

    Z ogrodu do kuchni, wrzesień

    Jesienny wysyp grzybów jeszcze przed nami. Czy będą dobre zbiory po letnich upałach i suszy? Nie wiadomo. Dla smakoszy grzybów mamy jednak dobre rozwiązanie – własną, domową uprawę. Boczniak ostrygowy nadaje się do tego idealnie.

  • Przetwory z aronii – sprawdzone przepisy na dżem, konfiturę, sok…

    Z ogrodu do kuchni, sierpień

    Aronia jest bardzo wartościowa. Wykorzystajmy więc owoce i przygotujmy z nich przetwory – dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Możemy wzbogacić je innymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami lub przyprawami, m.in. wanilią, cynamonem, kardamonem lub miodem. Przedstawiamy kilka łatwych przepisów na przetwory z aronii.

  • Chłodniki – doskonałe na falę upałów

    Z ogrodu do kuchni, sierpień

    Letni upał zdecydowanie zmniejsza nasz apetyt, a już szczególnie na gorące, tłuste i ciężkostrawne posiłki. Dlatego doskonałym rozwiązaniem na ten czas są pełne witamin, zdrowe i orzeźwiające chłodniki.

  • Suszenie i mrożenie ziół – czy to możliwe

    Z ogrodu do kuchni, lipiec

    Zioła to doskonały aromatyczny i smakowy dodatek do wszelkich dań. Na dodatek zdrowy. Dlatego też zioła uprawiamy we własnych ogródkach. Co jednak zrobić, gdy plon jest tak obfity, że nie możemy spożytkować ziół na bieżąco?

  • Fasolka szparagowa – poleca się w letniej diecie

    Z ogrodu do kuchni, lipiec

    Zielone, żółte, rzadziej fioletowe, długie twarde strąki młodej fasolki szparagowej to doskonały składnik diety. Duża porcja białka i delikatny słodkawy smak zapewnią syty, a przy tym smaczny posiłek. Co najważniejsze będzie on lekki i małokaloryczny, w sam raz na lato.

  • Grillujemy warzywa i sery

    Z ogrodu do kuchni, czerwiec

    Smaczną alternatywą do mięsnych potraw z grilla będą rozmaite warzywa i grzyby z rusztu oraz podpiekane sery. Biesiadowanie i relaks w ogrodzie w tej formie nie będzie zarezerwowany już tylko dla mięsożerców, ale sprawi satysfakcję również jaroszom i weganom.

  • Jak usunąć robaki z czereśni

    Z ogrodu do kuchni, Prace ogrodnicze, czerwiec

    Aby pozbyć się robaków z czereśni, należy przeprowadzić pewne zabiegi oraz w odpowiednim czasie wykonać oprysk środkami owadobójczymi. Jeśli jednak z jakich powodów zaniedbaliśmy drzewa oraz plony, to możemy pozbyć się robaków z owoców domowymi sposobami i spokojnie rozkoszować się smakiem owoców.

  • Soliród – szparag morski

    Z ogrodu do kuchni, maj

    Trwa sezon na szparagi, ale czy znasz szparag morski? Ciekawa roślina o wyjątkowych właściwościach, a jednocześnie oryginalny dodatek kulinarny. Zioło, które wyglądem i smakiem ciekawie urozmaica potrawy.

  • Truskawki na wytrawnie – sprawdzone przepisy

    Z ogrodu do kuchni, maj

    Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne, uchodzą za symbol najsmaczniejszego owocu świata. Truskawki są doskonałe w postaci surowej, jak i w różnorakich przetworach. Zwykle serwuje się je w formie deserów, a przecież ze względu na swój bogaty smak doskonale nadają się również do dań wytrawnych.

  • Przyprawy, zioła, owoce i warzywa antynowotworowe

    Z ogrodu do kuchni, kwiecień

    Rośliny to naturalna wielka apteka. Dlatego warto je wykorzystać, aby zapobiec nowotworom. Podpowiadamy, jakie zioła, owoce, warzywa i przyprawy powinny pojawić się naszej oraz naszych bliskich diecie. Niektóre z nich z powodzeniem można uprawiać w warzywniku.

  • Szafran – czy to kwiat, czy przyprawa?

    Z ogrodu do kuchni, kwiecień

    Pojawiają się jako jedne z pierwszych w ogrodzie. Z początkiem kwietnia zdobią rabaty lub połacie trawnika dekoracyjnymi dzwoneczkami – krokusy, a inaczej szafrany to bardzo wdzięczne kwiaty ozdobne, ale także źródło niezwykle cennej przyprawy w kuchni.

  • Koper włoski – fenkuł, nie mylić z koprem ogrodowym

    Z ogrodu do kuchni, marzec

    Popularny w kuchni, szczególnie w dietach bezmięsnych, mniej znany jest jednak w uprawie – koper włoski, z powodzeniem możemy sadzić go w ogrodzie. Będzie doskonale prezentował się nawet wśród kwiatowych rabat, szczególnie jeśli w pierwszym roku nie trafi na nasz stół.

  • Suszone owoce – zużywamy zimowe zapasy

    Z ogrodu do kuchni, styczeń

    Ich zapach i smak kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ale suszone owoce znajdą zastosowanie w naszej kuchni również po tym czasie, szczególnie zimą w zdrowej codziennej diecie powinny mieć swoje stałe miejsce.

  • Kupujemy nasiona warzyw – jakie i gdzie

    Z ogrodu do kuchni, styczeń

    Chociaż za oknem wciąż zimowa aura, to wielu ogrodników nie może doczekać się już sezonu i będąc na zakupach, wsadza do koszyka przynajmniej jedną torebkę warzyw. A jest w czym wybierać, ponieważ pojawiły się już one w sklepach i na stoiskach ogrodniczych.

  • Warzywne końcówki – dajmy im drugie życie

    Z ogrodu do kuchni, grudzień

    W naczyniu z wodą, na wilgotnej gazie czy tradycyjnie w pojemniku z ziemią, w dogodnym miejscu np. na kuchennym parapecie, możemy bez trudu dać nowe życie niektórym warzywnym resztkom. Dzięki nim podkreślimy smak oraz aromat zwykłej potrawy, dodając do nich „coś zielonego” z własnego ogródka.

  • Dlaczego warto jeść kiszonki?

    Z ogrodu do kuchni, listopad

    Kiszenie warzyw czy owoców to bardzo stara i tradycyjna metoda konserwacji oraz przechowywania zbiorów. Wypełniona jesienią kiszonymi ogórkami, pomidorami, burakami i kiszoną kapustą spiżarnia zapewni urozmaicenie zimowej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj przetworów stosowanych w diecie to również doskonały stymulator naszej odporności i dobrego...

  • Jesienne warzywa i owoce na odporność

    Z ogrodu do kuchni, październik

    Jesień to pora roku, w której bardzo często towarzyszą przeziębienia i grypy. Aby nie poddać się chorobie, warto wzmocnić swój organizm. Jedną z najlepszych naturalnych metod jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców. Co o tej porze roku doda nam sił?

  • Jesień bogata w żołędzie

    Z ogrodu do kuchni, październik

    Okazuje się, że żołędzie mają w Polsce tradycję kulinarną. Owoce dębu bogate w wiele wartości odżywczych używane były jako składnik mąki, dodatek do wielu potraw, bazę naparów. Odpowiednio przygotowane i poddane stosownej obróbce dębowe żołędzie mogą wzbogacić nasze kulinarne przedsięwzięcia.