listopad
Rok w ogrodzie
Jesienią spędzamy dużo czasu w domu. Warto ten czas kreatywnie spędzić i korzystając z sezonowych owoców oraz warzyw przyrządzić pożywne zupy kremy. Są nie tylko smaczne, ale również doskonale rozgrzeją.
Gdy za oknem szaro i zimno, nasz organizm domaga się pożywnych oraz ciepłych dań. Aby więc rozgrzać się i zaspokoić głód, warto przygotowywać zupy kremy. Ponadto dostarczają wielu cennych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Nawet jeśli na co dzień stronimy od kuchni, to z zupami kremami poradzimy sobie bez najmniejszych problemów. Przedstawiamy sprawdzone przepisy – smaczne, łatwe i szybkie!
Klasyczna zupa krem z cukinii
Składniki: 1 kg zielonej cukinii, 1,5 łyżki masła klarowanego, 1,5 łyżki oliwy do smażenie, cebula, 2 ząbki czosnki, 2 ziemniaki, 800 ml bulionu, 2 garści pestek dyni, 4 łyżki śmietany 18 lub 30%, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, ewentualnie: olej z pestek dyni (lub oliwa extra virgin), świeże oregano.
Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i odstawiamy na chwilę, aby puściły sok. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło z oliwą w garnku z grubym dnem. Dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, cukinię, smażymy 3-4 minuty aż cukinia zacznie się szklić, co jakiś czas mieszamy. Wlewamy do garnka bulion. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy na gładki krem. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz chwilę miksujemy do połączenia wszystkich składników. Zupę krem nakładamy na talerze, posypujemy pestkami dyni i oregano, skrapiamy olejem z pestek (ewentualnie oliwą).
Kremowa zupa brokułowa z serem
Składniki: 1 brokuł, 3 marchewki, 4 spore ziemniaki, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnki, 3 łyżki oliwy extra virgin, 3 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej, 350 ml mleka (dowolnego), 1 l wody (lub wywar z warzyw), 100 g sera chedder, sól i pieprz.
Przygotowanie: Cebulę siekamy w drobną kostkę, wyciskamy ząbki czosnku. Obraną marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę, a brokuły dzielimy na różyczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy mąkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie gęstnieć, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Do gotującej się zupy dodajemy marchew, ziemniaki i brokuły. Dalej już gotujemy na wolnym ogniu około 12 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę posypujemy serem przed samym podaniem, możemy również z niego zrezygnować.
Zupa krem z mrożonego zielonego groszku
Składniki: 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku, 1 udko kurczaka, 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera i pora, 5 łyżek sera mascarpone, sól i pieprz, tymianek.
Przygotowanie: Ze świeżych warzyw i udka kurczaka przygotowujemy bulion. Po wyciągnięciu włoszczyzny i mięsa do bulionu dodajemy mrożony groszek. Całość gotujemy, aż groszek zmięknie, około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy serek marscarpone. Całość miksujemy. Przed podaniem zupę krem posypujemy listkami tymianku.
Zupa krem z marchewki i soczewicy
Składniki: 500 g marchwi, 150 g soczewicy (dowolnej), 1,2 l bulionu, 120 ml mleka, ½ łyżki masła klarowanego, świeży starty imbir, ½ łyżeczki kuminu, sól i pieprz.
Przygotowanie: Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy masło, dodajemy kumin i chwilę podsmażamy, aż wydobędziemy pełny aromat. Dokładamy do garnka marchew. Podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy soczewicę, bulion, mleko i przyprawy. Całość gotujemy 15-18 minut na małym ogniu. Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zupę na jednolitą masę. Zupę krem podajemy z kleksem śmietany lub jogurty, grzankami.
Zupa krem z pora z grzankami
Składniki: 2 pory, 2 seler, 2 pietruszki, 4 ząbki czosnki. 1,2 l bulionu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, natka pietruszki, boczek.
Przygotowanie: Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy pora pokrojonego w talarki, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę oraz wyciśnięty czosnek. Gotujemy całość ok. 10 minut, mieszamy co jakiś czas. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Dolewamy bulion. Całość dalej gotujemy przez ok. 30 minut. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy. Przed podaniem zupę posypujemy podsmażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
zdjęcie tytułowe: AdobeStock