listopad
Rok w ogrodzie
Jesienią opadających liści mamy nadmiar, zastanawiamy się więc, co z nimi zrobić. Zamiast wyrzucać, przekształćmy je w ziemię liściową. Nie jest to trudne zadanie, chociaż wymaga czasu. Jednak warto, ponieważ kompost z liści możemy wykorzystać w ogrodzie do wielu celów.
Ziemia liściowa to specyficzny rodzaj kompostu, który jak sama nazwa wskazuje otrzymywany jest z liści drzew i krzewów ozdobnych oraz owocowych. W odróżnieniu od standardowego kompostu jest ona uboga w składniki pokarmowe (azot, fosfor czy potas), ale bogata za to w związki węgla. Odznacza się przewiewnością oraz dużą pojemnością wodą, ma obojętny lub lekko kwaśny odczyn pH. Dlatego możemy wykorzystać jako podłoże dla mało wymagających roślin ozdobnych, stanowi także składnik podłoży do siewu nasion czy produkcji rozsady. Wymieszana z glebą, poprawia jej strukturę. Kompost z liści rozluźnia gleby ciężkie i gliniaste, natomiast lekkie wzbogaca w substancję organiczną i zwiększa ich pojemność wodną. Ponadto warto wykorzystać go do ściółkowania rabat i grządek warzywnych – zostaje zwiększona wilgotność i ograniczony jest także wzrost chwastów.
Liście na kompost
Do przygotowania ziemi kompostowej możemy wykorzystać liście drzew i krzewów ozdobnych oraz owocowych, które zrzucają je na zimę. Lepiej nie stosować liści roślin zimozielonych, ponieważ pokryte są one warstwą woskową, a ta po zwilżeniu wodą sprawia, że liście się sklejają. Utrudnia to dostęp powietrza i spowalnia mineralizację materii organicznej. Kompostujmy wyłącznie liście miękkie, bez objawów chorób i śladów szkodników. Lepiej zrezygnować z kompostowania liści orzecha włoskiego, ponieważ długo się rozkładają i zawierają juglon (substancję, która utrudnia wzrost i rozwój innych roślin). Także liście kasztanowca nie są polecane ze względu na dużą szansę występowania szkodników.
Przepis na ziemię liściową
Liście na kompost najlepiej zbierać po deszczu, gdy są jeszcze mokre. Aby się szybciej rozłożyły, możemy je rozdrobnić. Są dwie metody ich kompostowania.
Ziemia liściowa w kompostowniku. Jeśli ziemię liściową przygotowujemy w kompostowniku, to pamiętajmy, aby nie wrzucać do niego innych opadów. Liście układamy na pryzmie w ok. 20 cm warstwach, które przekładamy cienkimi warstwami dojrzałego kompostu lub świeżej ziemi – zapewnimy liściom wilgoć. Na spodzie warto ułożyć gałęzie, aby umożliwić przewiew. Możemy dodać do pryzmy świeży obornik, mocznik lub nawóz mineralny z azotem – przyspieszy to rozkład liści i wzbogaci ziemię liściową. Gotową pryzmę przysypujemy ziemią, obficie polewamy wodą i przykrywamy folią. Nie wolno dopuścić do przesychania masy liściowej, dlatego co kilka miesięcy przerzucamy ją i zwilżamy wodą.
Ziemia liściowa w workach foliowych. Liście możemy magazynować w grubych workach foliowych. Lekko przyciśnięte liście posypujemy kredą nawozową (CaCO3) lub popiołem drzewnym oraz dojrzałym kompostem lub obornikiem. Warto dodać także mocznik, aby zwiększyć zawartość azotu – przyspieszy to rozkład liści. Całość ugniatamy, obficie polewamy wodą i szczelnie zawiązujemy worki. Aby zapewnić masie liściowej dostęp powietrza, worki przekuwamy w kilku miejscach. Worki ustawiamy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Co 2-3 miesiące podrzucamy je, aby rozdrobnić powstające bryły. Kontrolujmy także wilgotność rozkładającej się masy – musi być stale wilgotna.
Gotowy kompost z liści
Czas rozkładu masy liściowej zależy od gatunku liści oraz stopnia ich rozdrobnienia. Aby uzyskać dojrzałą ziemię liściową, trzeba poczekać 1-2 lata. Chociaż rozdrobnione i stale wilgotne liście drzew oraz krzewów, które łatwo ulegają mineralizacji przekształcają się w kompost nawet w ciągu 6 miesięcy. Są to np. liście wierzby, brzozy, jabłoni czy leszczyny. Natomiast liście dębu, olchy i gruszy rozkładają się bardzo długo.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com