październik
Rok w ogrodzie
Pod koniec października prace w przydomowym warzywniku trwają w najlepsze. To odpowiednia pora na zbiór jarzyn, którym nie szkodzą przymrozki. Jakie warzywa zbieramy pod koniec października? Jakie warzywa uprawiać na późny zbiór? Jak je przechowywać?
Październik należy do tych jesiennych miesięcy, kiedy to konieczne jest dalsze porządkowanie grządek warzywnych. W pierwszej kolejności zbieramy pomidory, tak by uchronić je przed pojawiającymi się w tym okresie przymrozkami. Później zabierzmy się za dynie, cukinie oraz patisony i kabaczki. marchew i pietruszkę. Na koniec miesiąca możemy pozostawić warzywa korzeniowe takie jak pietruszka, seler oraz marchew. Pory i warzywa kapustne nie boją się przymrozków, z ich zbiorami nie musimy się więc aż tak bardzo spieszyć.
Jakie warzywa uprawiać na późny zbiór?
Jeśli chcemy jak najdłużej delektować się smakiem jarzyn z własnego ogrodu, uprawiajmy warzywa, które można zebrać z grządek pod koniec października. W tym czasie możemy też zbierać szpinak i roszponkę. Na później możemy pozostawić zbiór takich warzyw jak: kapusta głowiasta biała i czerwona, włoska, pekińska, jarmuż czy brukselka. Wiele z nich znosi lekkie przymrozki, a nawet mróz, jednak niektórych nie należy narażać na nadmierne chłody. To choćby kapusta biała głowiasta, którą powinno się zebrać najpóźniej, gdy temperatura spada do około -5oC. Zbiory brukselki i jarmużu mogą odbywać się nawet, gdy temperatury są ujemne. Pory w zależności odmiany należy zbierać jesienią, są jednak takie, które mogą zimować w gruncie.
Jak przechowywać warzywa na zimę
Warzywa należy zbierać, gdy nie pada deszcz. Zadbajmy, by zminimalizować ich uszkodzenia mechaniczne – obite czy poranione nie będą się nadawały do przechowywania, podobnie jak egzemplarze ze śladami chorób czy uszkodzone przez szkodniki. Zdrowe i oczyszczone możemy przechowywać w miejscach przewiewnych i chłodnych, gdzie temperatura będzie oscylowała w granicach 5oC. Takie warunki możemy zapewnić w piwnicy, garażu czy składziku na narzędzia.
Zdjęcia: Fotolia.com