Z czego zrobić wartościowy kompost, a co nie powinno znaleźć się w kompostowniku

wrzesień
Rok w ogrodzie

Kompost jest w 100% nawozem naturalnym i co ważne łatwo dostępnym, gdyż możemy go sami uzyskać. Jednak aby był pełnowartościowy, bezpieczny i dostarczał roślinom niezbędnych składników, musi być odpowiednio przygotowany. Co można kompostować, a czego unikać?

Kompostownik warto postawić w każdym ogrodzie. Możemy wykonać go sami np. z drewnianych desek lub kupić gotowy. Do kompostownika możemy wrzucać przez cały odpady organiczne pozyskane z domu lub ogrodu, ale tylko pod warunkiem, że nie zawierają toksycznych substancji. Nie marnujmy więc cennej materii organicznej. Z czego można przygotować czarne złoto? Co nie powinno znaleźć się w kompostowniku?

Co wrzucać do kompostownika

  • Liście opadłe drzew i krzewów – zarówno owocowych, jak i ozdobnych, ale tylko zdrowe.
  • Ścięta trawa – ale nie może być kwitnąca.
  • Resztki roślin ozdobnych i warzyw – oczywiście bez objawów chorób.
  • Chwasty – ale tylko te, które nie zawiązały jeszcze nasion.
  • Resztki owoców i warzyw.
  • Gałęzie – drobne wrzucamy w całości, duże należy rozdrobnić na trociny.
  • Odpady z gospodarstwa domowego – resztki potraw, obierki z owoców i warzyw, skorupki jaj, wykorzystane torebki herbaty, fusy po herbacie oraz kawie, czerstwe pieczywo.
  • Popiół drzewny – na przykład z kominka.
  • Torf, nawozy mineralne.
  • Słoma, wióry.
  • Szary papier – wyłącznie czysty i niezadrukowany.

Co nie powinno znaleźć się w kompostowniku

  • Skażone lub toksyczne rośliny.
  • Chore warzywa i owoce.
  • Skórki owoców cytrusowych – obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie.
  • Chwasty, które zawiązały nasiona.
  • Duże gałęzie.
  • Mięso, kości i tłuszcze.
  • Zadrukowany i bielony papier.
  • Popiół z innych materiałów niż drewno.
  • Resztki nieorganiczne.
  • Liście orzecha i dębu.

zdjęcia: AdobeStock