wrzesień
Rok w ogrodzie
Kompost jest w 100% nawozem naturalnym i co ważne łatwo dostępnym, gdyż możemy go sami uzyskać. Jednak aby był pełnowartościowy, bezpieczny i dostarczał roślinom niezbędnych składników, musi być odpowiednio przygotowany. Co można kompostować, a czego unikać?
Kompostownik warto postawić w każdym ogrodzie. Możemy wykonać go sami np. z drewnianych desek lub kupić gotowy. Do kompostownika możemy wrzucać przez cały odpady organiczne pozyskane z domu lub ogrodu, ale tylko pod warunkiem, że nie zawierają toksycznych substancji. Nie marnujmy więc cennej materii organicznej. Z czego można przygotować czarne złoto? Co nie powinno znaleźć się w kompostowniku?
Co wrzucać do kompostownika
- Liście opadłe drzew i krzewów – zarówno owocowych, jak i ozdobnych, ale tylko zdrowe.
- Ścięta trawa – ale nie może być kwitnąca.
- Resztki roślin ozdobnych i warzyw – oczywiście bez objawów chorób.
- Chwasty – ale tylko te, które nie zawiązały jeszcze nasion.
- Resztki owoców i warzyw.
- Gałęzie – drobne wrzucamy w całości, duże należy rozdrobnić na trociny.
- Odpady z gospodarstwa domowego – resztki potraw, obierki z owoców i warzyw, skorupki jaj, wykorzystane torebki herbaty, fusy po herbacie oraz kawie, czerstwe pieczywo.
- Popiół drzewny – na przykład z kominka.
- Torf, nawozy mineralne.
- Słoma, wióry.
- Szary papier – wyłącznie czysty i niezadrukowany.
Co nie powinno znaleźć się w kompostowniku
- Skażone lub toksyczne rośliny.
- Chore warzywa i owoce.
- Skórki owoców cytrusowych – obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie.
- Chwasty, które zawiązały nasiona.
- Duże gałęzie.
- Mięso, kości i tłuszcze.
- Zadrukowany i bielony papier.
- Popiół z innych materiałów niż drewno.
- Resztki nieorganiczne.
- Liście orzecha i dębu.
zdjęcia: AdobeStock