maj
Rok w ogrodzie
Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne, uchodzą za symbol najsmaczniejszego owocu świata. Truskawki są doskonałe w postaci surowej, jak i w różnorakich przetworach. Zwykle serwuje się je w formie deserów, a przecież ze względu na swój bogaty smak doskonale nadają się również do dań wytrawnych.
Maj to ten czas, kiedy w ogrodach rozpoczynamy pierwsze zbiory truskawek, szczególnie odmian wczesnych. Owoców tych nie brakuje też na targowiskach. Dla smakoszy to najlepszy moment na eksperymentowanie z truskawkami w różnych potrawach, czasem nieoczywistych.
Walory smakowe truskawek – idealne do potraw wytrawnych
Kolor i kształt owocu jest niezwykle dekoracyjny oraz doskonale poprawia walory estetyczne potrawy. Nie do przecenienie jest też słodko-kwaskowy smak tak pożądany w przełamywaniu smaków mdłych, mlecznych, monotonnych. Dlatego truskawki doskonale nadają się jako składnik sałatek ze świeżych warzyw, szczególnie tych z nowalijek: bogatych w zielone liście sałat, szpinaku, rukoli, cykorii etc. Truskawki wspaniale podkreślają i uwypuklają smak serów, szczególnie pleśniowych o intensywnie mleczno-ziemistym smaku. Z powodzeniem mogą być stosowane jako smaczny składnik świeżych wiosennych kanapek z dodatkiem mięs, przede wszystkim drobiu – np. pieczonego kurczaka czy indyka. Odgrywają wtedy podobną rolę jak zielony ogórek (z którym zresztą doskonale się komponują) – dodając soczysty, orzeźwiający smak.
Truskawki mogą być również wspaniałą podstawą sosów do wielu słonych potraw. Zarówno w postaci chłodnego dresingu, do którego wystarczy zmiksować blenderem truskawki, sok z cytryny, sok z limonki, odrobinę papryczki chili oraz dodać posiekane drobniutko zielony szczypior i liście kolendry, jak i sosu na ciepło doskonałego np. do grillowanego sera. Przygotowując ciepły sos, rozgrzewamy w rondlu odrobinę masła, dodajemy cukier, lekko karmelizując, następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę owoce, dusimy i odparowujemy na wolnym ogniu. Kiedy sos się zagęści, dodajemy odrobinę octu balsamicznego i podajemy na ciepło.
Warto wzbogacać dietę o truskawki, jeść je często i dodawać do różnych posiłków, w tym czasie bowiem owoce te są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Truskawki są bogate w witaminę C, która wspomaga nasz układ immunologiczny. Przeciwdziała skłonnościom do chorób sercowo-naczyniowych oraz spowalnia procesy rozwoju nowotworów.
Codzienna kanapka śniadaniowa z truskawkami
Przygotowując zdrowe śniadanie, zawsze należy pamiętać o porcji świeżych warzyw. Wiosną mamy tę możliwość, szczególnie jeśli warzywa pochodzą z naszej uprawy, prosto z ogrodu. W maju warto również wykorzystywać truskawki, świetnie bowiem pasują do codziennych posiłków.
Zwróćmy uwagę na pieczywo: delikatne pszenne pieczywo służy osobom z problemami jelitowymi, ale dla dobrego trawienia i bardziej zbilansowanej diety warto spożywać pieczywo pełnoziarniste. Idealnie byłoby wypiekać pieczywo samodzielnie – co nie jest trudne, jeśli skorzystamy z pełnej przepisów bazy w internecie oraz jeśli wyposażymy się w odpowiednie akcesoria kuchenne.
Do przygotowania zdrowej i smacznej kanapki śniadaniowej potrzebne będą: np. bajgiel orkiszowy z posypką owsianą, masło naturalne, ser żółty cheddar, zielone liście do wyboru: rukola, roszponka, sałata masłowa, szpinak, papryka czerwona, świeże truskawki.
Warzywa dobrze myjemy. Szczególnie nowalijki warto na krótki czas zanurzyć w pełni w lekko osolonej wodzie, a następnie spłukać pod bieżącą wodą. Podobnie należy umyć truskawki.
Bułkę przekrajamy, smarujemy niewielką ilością masła i w sposób tradycyjny układamy warstwowo sałatę, plastry papryki, ser, truskawki i ponownie sałatę. Najlepiej zawinąć ją zaraz po złożeniu folią spożywczą, aby zachowała kształt i pozostała świeża, szczególnie gdy bierzemy ją do pracy lub na wycieczkę w plenerze.
Słone tosty z truskawkami dobre przed i popołudniu
Wytrawne tosty to bardzo wygodny w przygotowaniu posiłek. Ciepłe, sycące, dają nam energię, szczególnie gdy za oknem niepogoda. W formie owocowej, ale na wytrawnie są dodatkowo lekkie i dietetyczne.
Do tostów warto przygotować najpierw serową lub warzywną bazę – w formie smarowidła. Śmietankowy serek wraz z czosnkiem niedźwiedzim albo pastą z awokado (guacamole) będą bardzo dobrym rozwiązaniem. Możemy stosować tradycyjne gotowe pieczywo tostowe, ale do tostera z powodzeniem możemy wkładać również kromki codziennego chleba, szczególnie z poprzednich dni, kiedy nie jest już pierwszej świeżości. Ciepły tost smarujemy pastą, a następnie układamy na nim plastry świeżych truskawek. Taki tost smakuje wyśmienicie dodatkowo skropiony cytryną oraz posypany świeżo pokrojonymi liśćmi kolendry lub prażonymi ziarnami czarnuszki.
zdjęcia: pixabay.com