październik
Rok w ogrodzie
O zaletach kompostu nie trzeba nikogo chyba już przekonywać. Jednak zakładając kompostownik, warto zaopatrzyć się w przydatne akcesoria. Jednym z nich jest specjalny termometr. Czy naprawdę jest on potrzeby?
Aby proces rozkładu kompostu był szybki, niezbędne jest utrzymanie jego prawidłowej temperatury, a z kolei, aby ją kontrolować, niezbędny jest termometr. Ponadto dzięki pomiarom temperatury możemy wybrać najlepszy moment, by obrócić pryzmę. Dowiemy się także, czy musimy ją zwilżyć, co nie tylko przyspiesza kompostowanie, ale jednocześnie zapobiega rozwojowi chorób i niepożądanych mikroorganizmów. Pamiętajmy, że aby kompostowanie przebiegało optymalnie, musimy zapewnić odpowiednią temperaturę, wilgotność i dostęp powietrza! Dlatego też w trosce o czarny nawóz warto zaopatrzyć się w termometr. Urządzenie będziemy mogli wykorzystać do pomiarów temperatury gleby, np. szklarniach czy rozsadzając i nasadzając młode rośliny, oraz innych ciał stałych czy ciekłych. m.in. wody.
Termometr do kompostu – jak wygląda
Termometr do kompostu wyposażony jest w długi i ostry szpikulec, dzięki czemu możemy go bez problemów wbić nawet w zbity materiał. Mierząc temperaturę, najlepiej urządzenie umieścić w środku pryzmy. Na szpikulcu zamontowane jest okrągła i czytelna tarcza umożliwiająca odczytanie wyniku przeprowadzanego pomiaru. Dodatkowo poza skalą temperatury kolorami zaznaczone są zakresy: zbyt niski, optymalny oraz zbyt wysoki. To duże ułatwienie, pozwalające utrzymać prawidłową temperaturę kompostu. Termometr do kompostu jest bimetaliczny – działa bez baterii.
Jak używać termometru do kompostu
Jak już wspomniano, szpikulec wbijamy w środek pryzmy. Jednak pomiar warto powtórzyć w kilku miejscach i na różnych głębokościach – w ten sposób jeszcze lepiej ocenimy warunki panujące w kompostowniku. Po już około 1 minucie od wbicia szpikulca możemy odczytać wynik pomiaru. Jeśli temperatura mieści się w zakresie od 40 do 65oC, to nie mamy się czym martwić, kompost dojrzewa idealnie i zamienia w drogocenny humus. Wystarczająca będzie także nieco niższa temperatura od 25 do 40oC, jednak proces rozkładu będzie przebiegał wolniej. Gdy temperatura jest prawidłowa, zaleca się jej mierzenie co 3-4 dni. Jeżeli temperatura jest za wysoka (przekroczy 65oC), należy obficie polać wodą i obrócić pryzmę – zapobiegniemy obumieraniu pożytecznych mikroorganizmów. Obracanie stosu skutecznie obniża jego temperaturę.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com