kwiecień
Rok w ogrodzie
Święta tuż tuż, robimy porządki, ruszamy na zakupy, rozpoczynamy przygotowywanie wielkanocnych potraw. W tym gorącym okresie zdarza się, że o czymś zapomnimy. Jeśli to będzie tradycyjny, wielkanocny mazurek – przychodzimy z pomocą. Bez trudu przygotujemy łatwy, szybki wypiek na ostatnią chwilę z wykorzystaniem dżemów z domowej spiżarni często z owoców z własnym upraw w ogrodzie.
Wiosną chętniej pozbywamy się już zapasów z domowej spiżarni, bowiem za chwilę przyjdzie czas na przygotowywanie nowych przetworów. Dżemy i konfitury z truskawek, porzeczek, śliwek doskonale mogą być wykorzystane do przygotowania szybkiego mazurka, takiego na ostatnią chwilę.
Mazurek na kruchym spodzie z dżemem domowej roboty
Tradycyjny mazurek najładniej prezentuje się w formie prostokąta, ozdobnie udekorowany wygląda wtedy na wielkanocnym stole jak obrazek, ale możemy przygotować go również w formie okrągłej. Do wypieku naszego mazurka możemy zatem wykorzystać średniej wielkości płaską formę do ciasta (20/25 cm) lub okrągłą foremkę do tarty.
Do przygotowania szybkiego i łatwego mazurka potrzebne będą:
- składniki na kruche ciasto: 170 g masła, pokrojonego na kawałki, 270 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g cukru, szczypta soli;
- do dekoracji: dżem ciemny (z czarnej porzeczki, z truskawek, śliwek, aronii lub wiśni), 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, płatki migdałowe.
Przygotowujemy kruchy spód, przesiewając najpierw do miski mąkę, a następnie dodając masło. Lekko wyrabiamy, dodajemy jajko, cukier i sól i wyrabiamy ponownie. Zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Na blacie rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy kulę na 3 części. Dwie z nich łączymy ponownie i rozwałkowujemy na rozłożonym papierze na wymiary formy. Układamy ciasto w formie, ładnie i równomiernie wyściełając dno, nakłuwamy widelcem. Z pozostałej części ciasta rolujemy cienkie wałeczki i układamy je, skośnie, równolegle do siebie, w regularnych odstępach tworząc szeroką kratkę. Możemy ułożyć je w sposób falisty, będą wyglądać wtedy dekoracyjniej.
Środek warto wypełnić na czas pieczenia fasolą (tak by ciasto się nie wybrzuszyło).
Wkładamy do nagrzanego na 200oC piekarnika i pieczmy około 20-30 min, aż będzie rumiane.
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie do niewielkiego rondla przekładamy dżem, w zależności od wysokości brzegów będzie to jeden większy lub dwa mniejsze słoiczki około 200-300 g. Dodajemy łyżkę soku z cytryny i podgrzewamy, stale mieszając do zagotowania i lekkiego odparowania. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłym wypełniamy środek naszego mazurka, rozsmarowując go równomiernie w przestrzeniach pomiędzy kratą. Czekamy aż zastygnie i dekorujemy wedle własnych preferencji płatkami migdałowymi. Możemy z powodzeniem powierzyć to zadanie dzieciom – motywy bazi i elementy kwiatowe będą jak najbardziej na czasie.
Efektowne dekoracje w kolorze, aromacie i smaku
Mazurek awaryjny można też przygotować w wersji jasnej. np. z dżemu morelowego, brzoskwiniowego, mirabelkowego czy pomarańczy. Do dekoracji warto wykorzystać też inne dodatki do ciast, np. skórkę cytrynową lub pomarańczową, całe talarki karmelizowanej pomarańczy lub mandarynki, suszone owoce: żurawinę, morele czy śliwki.
zdjęcie tytułowe: AdobeStock