Śliwki węgierki do ciasta i na knedle

październik
Rok w ogrodzie

Węgierki dojrzewają od połowy września do końca października. Miodowy smak i mocny aromat sprawia, że to ulubiona odmiana domowych gospodyń. Śliwki węgierki nadają się szczególnie na słodkie uczty dla podniebienia.

Śliwki węgierki to późna odmiana śliwek. Potrafią dojrzewać nawet do pierwszych przymrozków, co czasem działa nawet na ich korzyść – stają się wtedy bowiem jeszcze bardziej słodkie. Najlepsze powidła są właśnie z węgierek. 

Czas pierwszych jesiennych chłodów warto umilić sobie smacznym, aromatycznym śliwkowym ciastem, a pierwsze jesienne słoty osłodzić sytym, aromatycznym posiłkiem, jakim są knedle ze śliwkami. Pamiętajmy, że zarówno do ciasta, jak i knedli wybieramy owoce twarde i zdrowe, mogą być nawet mniej dojrzałe. Myjemy, dzielimy na połówki, pestkujemy i osuszamy.

Knedle ze śliwkami

400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z wczoraj), 200 g mąki pszennej, 100 g twarogu, żółtko, ok. 16-18 śliwek (umytych i wypestkowanych), 1 łyżeczka soli.

Mąkę mieszamy z twarogiem, dodajemy ziemniaki, żółtko, sól i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wyrobione ciasto rozkładamy na oprószonej mąką stolnicy i dzielimy na cztery równe części, z każdej formujemy wałek i obtaczamy w mące. Następnie każdy wałek pojedynczo dzielimy na kolejne 4 części i z każdej z nich formujemy placuszek. Na środek placuszka kładziemy śliwkę lub jeśli są duże, połówkę śliwki i zawijamy tworząc kulę. Gotowy knedel obsypujemy mąką i robimy w ten sam sposób kolejne. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i na wrzącą wkładamy pojedynczo knedle. Gotujemy ok. 4-5 minut od ich wypłynięcia. Knedle podajemy polane rozpuszczonym masłem z bułeczką tartą lub z gęstą kwaśną śmietaną.

Biszkopt ze śliwkami

1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 4 jajka (w temperaturze pokojowej – wyjęte wcześniej z lodówki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 500 g śliwek węgierek.

Jaja mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto musi mieć konsystencję gęstą, ale płynną. Tortownicę lub płaską brytfankę smarujemy masłem i wysypujemy spód oraz brzegi bułką tartą. Wlewamy równomiernie ciasto, a następnie rozkładamy gęsto, jedna przy drugiej połówki śliwek – zawsze miąższem do góry, skórką do ciasta (zapobiegnie to nadmiernemu rozwodnieniu ciasta sokiem ze śliwek).

Pieczemy w 180oC, ok. 35-40 minut. Biszkopt powinien urosnąć i ładnie się zarumienić. Na koniec możemy przygotować polewę lukrową: 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru wymieszane do jednolitej konsystencji. Polewę lukrową rozprowadzamy na gorącym wierzchu ciasta.

Biszkopt ze śliwkami możemy wykonać również ze śliwek mrożonych. Jest to ciasto łatwe, szybkie i bardzo smaczne.

zdjęcia: AdobeStock, pixabay.com