kwiecień
Rok w ogrodzie
Najłatwiejszym sposobem, aby w naszym ogrodzie pojawiły się warzywa, jest ich siew wprost do gruntu – nasiona umieszczone zostają od razu na docelowym miejscu i praca ta nie jest też czasochłonna. Pamiętajmy jednak, aby siew nie był przeprowadzony zbyt późno, ponieważ plon będzie słaby lub nawet żaden.
Smak młodej marchewki, groszku, rzodkiewek i wielu innych warzyw wprost z własnego warzywnika jest nie do przecenienia. Dlatego jeśli tylko mamy miejsce na grządkę warzywną i odrobinę czasu, zapewnijmy swojej rodzinie zdrowych witamin. Jednym ze sposobów, najmniej wymagającym, uzyskania warzyw obfitujących w cenne składniki odżywcze jest siew do gruntu. Pamiętajmy jednak, że aby zebrać obity plon muszą być posiane w odpowiednim czasie.
Jakie warzywa siejemy w kwietniu
Siew nasion warzyw do gruntu możemy rozpocząć już marcu (najczęściej w drugiej połowie miesiąca). Jako pierwsze wysiewamy nasiona cebuli zwyczajnej, kopru, marchwi, pietruszki korzeniowej i rzodkiewki. Wszystkie te warzywa można również wysiewać w kwietniu. Rośliny posiane w tym miesiącu silnie reagują na długość dnia. Gdy on jest krótki, to dobrze plonują, gdy długi – źle, np. wypuszczają kwiatostany.
Ponadto wiele warzyw z poniższej listy nie lubi, gdy ma zbyt ciepło. Nie martwmy się także, że przymrozki je zniszczą, bo większość z nich bez szkody je przetrzyma. W kwietniu siejemy więc:
- bób – do 15 kwietnia (można
również w drugiej połowie marca), późniejszy siew będzie mało
efektywny, ponadto za późno posadzony bób będzie bardziej
narażony na atak przez czarną mszycę bobową;
- brukiew (karpiele, rutabaga) –
ostatni tydzień kwietnia oraz pierwszy tydzień maja, ma długi
okres wegetacji;
- burak ćwikłowy – na zbiór
letni od 15 kwietnia do połowy maja, na zbiór jesienny od połowy
maja do pierwszego tygodnia lipca;
- burak liściowy (boćwina) –
cały kwiecień, warto siać go punktowo, co 15-20 cm, ponieważ
szybko się rozrasta;
- cebula – do 15 kwietnia lub w
ostatnim tygodniu marca;
- groch – do 15 kwietnia, a także
przez cały marzec, wysiany później słabo plonuje;
- kard – ostatni tydzień
kwietnia, do 15 maja;
- komatsuna (kapusta japońska,
szpinak musztardowy) – cały kwiecień, a także w marcu oraz w
pierwszych dniach maja;
- koper ogrodowy – od 15 kwietnia;
by mieć zawsze młode listki, wysiew kopru najlepiej powtarzać co
2-3 tygodnie aż do 10 sierpnia; niestety koper nie lubi
przymrozków;
- marchew (odmiany
wczesne i średniowczesne) –
cały kwiecień, siew można rozpocząć już w ostatnim tygodniu
marca;
- pasternak – cały kwiecień, a
także cały marzec;
- pietruszka – do 15 kwietnia,
lepszym terminem jest jednak marzec;
- rukola (rokietta siewna) – cały
kwiecień, a także w marcu, najpóźniej w pierwszych dniach maja;
na siew dobry jest także sierpień – plony zbieramy przed zimą;
- rzepa – do 15 kwietnia, chociaż
lepiej w marcu, gdyż kwietniowy siew bywa niepewny, gdyż rzepa
lubi rosnąć w chłodzie;
- rzodkiew – cały kwiecień,
jednak lepiej w marcu lub na początku kwietnia; rzodkiew posiana
późno ma mniejsze korzenie i częściej parcieje;
- rzodkiewka – cały kwiecień,
ale najlepiej już w marcu; ewentualnie można posiać rzodkiewkę w
pierwszych dniach maja, jednak tak późny siew jest zawodny;
- sałata batawska, krucha, liściowa
(rozetowa), masłowa – do 15 kwietnia, ale również w drugiej
połowie marca;
- sałata rzymska – cały
kwiecień, a również cały maj;
- skorzonera (wężymord) – do 10
kwietnia, a także w ostatnim tygodniu marca;
- szczaw – cały kwiecień;
- szpinak – do 15 kwietnia,
najlepiej już w marcu, gdy ziemia odmarznie. Po 15 kwietnie nie ma
sensu go już siać, chociaż urośnie, to plon będzie mały; można
go również posiać jesienią.
Dobierając warzywa na poszczególne grządki, zastosujmy metodę uprawy współrzędnej i na przykład na przemian wysiewajmy w rzędach cebulę i marchew. Zapach cebuli będzie odstraszał najgroźniejsze szkodniki marchwi: połyśnicę marchwiankę i mszyce. Natomiast unoszące się w powietrzy olejki eteryczne pochodzące z liści marchwi zniechęcą śmietankę cebulankę i wciorniastki do nalatywania na cebulę.
zdjęcia: AdobeStock, BotanicStock, photos.com, pixabay.com