Siew warzyw do gruntu – co siejemy w kwietniu

kwiecień
Rok w ogrodzie

Najłatwiejszym sposobem, aby w naszym ogrodzie pojawiły się warzywa, jest ich siew wprost do gruntu – nasiona umieszczone zostają od razu na docelowym miejscu i praca ta nie jest też czasochłonna. Pamiętajmy jednak, aby siew nie był przeprowadzony zbyt późno, ponieważ plon będzie słaby lub nawet żaden.

Smak młodej marchewki, groszku, rzodkiewek i wielu innych warzyw wprost z własnego warzywnika jest nie do przecenienia. Dlatego jeśli tylko mamy miejsce na grządkę warzywną i odrobinę czasu, zapewnijmy swojej rodzinie zdrowych witamin. Jednym ze sposobów, najmniej wymagającym, uzyskania warzyw obfitujących w cenne składniki odżywcze jest siew do gruntu. Pamiętajmy jednak, że aby zebrać obity plon muszą być posiane w odpowiednim czasie.

Jakie warzywa siejemy w kwietniu

Siew nasion warzyw do gruntu możemy rozpocząć już marcu (najczęściej w drugiej połowie miesiąca). Jako pierwsze wysiewamy nasiona cebuli zwyczajnej, kopru, marchwi, pietruszki korzeniowej i rzodkiewki. Wszystkie te warzywa można również wysiewać w kwietniu. Rośliny posiane w tym miesiącu silnie reagują na długość dnia. Gdy on jest krótki, to dobrze plonują, gdy długi – źle, np. wypuszczają kwiatostany. 

Ponadto wiele warzyw z poniższej listy nie lubi, gdy ma zbyt ciepło. Nie martwmy się także, że przymrozki je zniszczą, bo większość z nich bez szkody je przetrzyma. W kwietniu siejemy więc:

  • bób – do 15 kwietnia (można również w drugiej połowie marca), późniejszy siew będzie mało efektywny, ponadto za późno posadzony bób będzie bardziej narażony na atak przez czarną mszycę bobową;
  • brukiew (karpiele, rutabaga) – ostatni tydzień kwietnia oraz pierwszy tydzień maja, ma długi okres wegetacji;
  • burak ćwikłowy – na zbiór letni od 15 kwietnia do połowy maja, na zbiór jesienny od połowy maja do pierwszego tygodnia lipca;
  • burak liściowy (boćwina) – cały kwiecień, warto siać go punktowo, co 15-20 cm, ponieważ szybko się rozrasta;
  • cebula – do 15 kwietnia lub w ostatnim tygodniu marca;
  • groch – do 15 kwietnia, a także przez cały marzec, wysiany później słabo plonuje;
  • kard – ostatni tydzień kwietnia, do 15 maja;
  • komatsuna (kapusta japońska, szpinak musztardowy) – cały kwiecień, a także w marcu oraz w pierwszych dniach maja;
  • koper ogrodowy – od 15 kwietnia; by mieć zawsze młode listki, wysiew kopru najlepiej powtarzać co 2-3 tygodnie aż do 10 sierpnia; niestety koper nie lubi przymrozków;
  • marchew (odmiany wczesne i średniowczesne) – cały kwiecień, siew można rozpocząć już w ostatnim tygodniu marca;
  • pasternak – cały kwiecień, a także cały marzec;
  • pietruszka – do 15 kwietnia, lepszym terminem jest jednak marzec;
  • rukola (rokietta siewna) – cały kwiecień, a także w marcu, najpóźniej w pierwszych dniach maja; na siew dobry jest także sierpień – plony zbieramy przed zimą;
  • rzepa – do 15 kwietnia, chociaż lepiej w marcu, gdyż kwietniowy siew bywa niepewny, gdyż rzepa lubi rosnąć w chłodzie;
  • rzodkiew – cały kwiecień, jednak lepiej w marcu lub na początku kwietnia; rzodkiew posiana późno ma mniejsze korzenie i częściej parcieje;
  • rzodkiewka – cały kwiecień, ale najlepiej już w marcu; ewentualnie można posiać rzodkiewkę w pierwszych dniach maja, jednak tak późny siew jest zawodny;
  • sałata batawska, krucha, liściowa (rozetowa), masłowa – do 15 kwietnia, ale również w drugiej połowie marca;
  • sałata rzymska – cały kwiecień, a również cały maj;
  • skorzonera (wężymord) – do 10 kwietnia, a także w ostatnim tygodniu marca;
  • szczaw – cały kwiecień;
  • szpinak – do 15 kwietnia, najlepiej już w marcu, gdy ziemia odmarznie. Po 15 kwietnie nie ma sensu go już siać, chociaż urośnie, to plon będzie mały; można go również posiać jesienią.

Dobierając warzywa na poszczególne grządki, zastosujmy metodę uprawy współrzędnej i na przykład na przemian wysiewajmy w rzędach cebulę i marchew. Zapach cebuli będzie odstraszał najgroźniejsze szkodniki marchwi: połyśnicę marchwiankę i mszyce. Natomiast unoszące się w powietrzy olejki eteryczne pochodzące z liści marchwi zniechęcą śmietankę cebulankę i wciorniastki do nalatywania na cebulę. 

zdjęcia: AdobeStock, BotanicStock, photos.com, pixabay.com