lipiec
Rok w ogrodzie
Letnie desery muszą być lekkie, świeże, zdrowe i przede wszystkim zimne. Przygotowane z naturalnych owoców sezonowych granity to świetna propozycja na upalne dni.
Granita to fantastyczny lekki owocowy deser dający uczucie wspaniałego orzeźwienia. Mniej kaloryczny niż tradycyjne lody i bez trudu do samodzielnego przygotowaniu w domu.
Granita to bowiem nic innego jak mocno zmiksowane owoce (a częściej nawet sam sok z owoców) wraz z osłodzoną wodą i aromatycznymi dodatkami, długo mrożone – w postaci lodowej masy przypominającej nieco sorbet.
Do przygotowania granity nadawać się będą takie owoce sezonowe jak truskawki, maliny, arbuzy i melony, ale również całoroczne owoce egzotyczne jak ananas, kiwi, banan.
Przygotowanie granity owocowej
Do przygotowania 1 litra granity potrzebne będą: 0,5 l wody, 120 g cukru, 0,5-0,8 kg dojrzałych owoców o esencjonalnym smacznym miąższu, np. truskawek, łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie przyprawy aromatyczne do wyboru: mięta, cukier waniliowy, cynamon, rozmaryn, imbir).
Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier, studzimy. Owoce miksujemy blenderem lub mikserem na gładką masę. Dodajemy chłodny syrop (przygotowaną wcześniej wodę z cukrem) oraz jedną z przypraw aromatyzujących i ponownie miksujemy na gładką masę.
Owocowy miks przekładamy do miękkiej miski lub naczynia silikonowego i wkładamy na 3-4 godziny do zamrożenia, regularnie mieszając co 30 minut widelcem o długich ząbkach, tak aby masa przypominała konsystencją śnieg, a nie zamarzła na bryłkę lodu.
Serwujemy w pucharkach najlepiej z owocową dekoracją.
zdjęcie tytułowe: AdobeStock