Owocowe granity – w sam raz na upalne lato

lipiec
Rok w ogrodzie

Letnie desery muszą być lekkie, świeże, zdrowe i przede wszystkim zimne. Przygotowane z naturalnych owoców sezonowych granity to świetna propozycja na upalne dni.

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com
fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Granita to fantastyczny lekki owocowy deser dający uczucie wspaniałego orzeźwienia. Mniej kaloryczny niż tradycyjne lody i bez trudu do samodzielnego przygotowaniu w domu.

Granita to bowiem nic innego jak mocno zmiksowane owoce (a częściej nawet sam sok z owoców) wraz z osłodzoną wodą i aromatycznymi dodatkami, długo mrożone – w postaci lodowej masy przypominającej nieco sorbet.

Do przygotowania granity nadawać się będą takie owoce sezonowe jak truskawki, maliny, arbuzy i melony, ale również całoroczne owoce egzotyczne jak ananas, kiwi, banan.

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com
fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Przygotowanie granity owocowej

Do przygotowania 1 litra granity potrzebne będą: 0,5 l wody, 120 g cukru, 0,5-0,8 kg dojrzałych owoców o esencjonalnym smacznym miąższu, np. truskawek, łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie przyprawy aromatyczne do wyboru: mięta, cukier waniliowy, cynamon, rozmaryn, imbir).

Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier, studzimy. Owoce miksujemy blenderem lub mikserem na gładką masę. Dodajemy chłodny syrop (przygotowaną wcześniej wodę z cukrem) oraz jedną z przypraw aromatyzujących i ponownie miksujemy na gładką masę.

Owocowy miks przekładamy do miękkiej miski lub naczynia silikonowego i wkładamy na 3-4 godziny do zamrożenia, regularnie mieszając co 30 minut widelcem o długich ząbkach, tak aby masa przypominała konsystencją śnieg, a nie zamarzła na bryłkę lodu.

Serwujemy w pucharkach najlepiej z owocową dekoracją.

zdjęcie tytułowe: AdobeStock