Owies i rzeżucha – wiosenna, zielona dekoracja na wielkanocnym stole

kwiecień
Rok w ogrodzie

Zanim zajmiemy się przygotowywaniem świątecznych potraw warto właśnie teraz pomyśleć o wiosennych dekoracjach, które uświetnią wygląd naszego stołu. Motywy wielkanocne w postaci barwnych pisanek, baranków, zajączków i kurczaków będą czuły się wyśmienicie w towarzystwie samodzielnie wysianej przez nas rzeżuchy i młodego owsa.

Tradycyjny świąteczny stół, przygotowany z myślą o wielkanocnym śniadaniu, koniecznie powinien tchnąć wiosną i przypominać o budzącej się za oknem przyrodzie. Świeże kwiaty: żonkile, tulipany, prymule i szafirki bez problemu kupimy w sklepach ogrodniczych oraz kwiaciarniach, ale dekoracyjne naczynie z zieloną rzeżuchą i pełną świeżości owsianą trawką, warto przygotować samodzielnie. Nie jest to trudne, dlatego takie zadanie z powodzeniem można powierzyć, ku ich uciesze, dzieciom.

Kupujemy nasiona

Nasiona rzeżuchy można kupić w niemal każdym sklepie ze stoiskiem ozdób wielkanocnych lub na dziale ogrodniczym na regale, gdzie oferowane są nasiona i kiełki. Często w okresie przed Wielkanocą pojawiają się w sprzedaży całe zestawy do wysiewu tego tradycyjnego zioła. Wiele propozycji to pomysłowy pojemnik np. w kształcie skorupki jajka, z przygotowaną już wyściółką, opakowaniem z nasionami i instrukcją wysiewu.

Nasiona owsa są mniej popularne, ale coraz częściej pojawiają się również na stoisku z dekoracjami wielkanocnymi pod nazwą „owies wielkanocny”, można dostać je także na bazarze oraz w sklepach zoologicznych.

Wysiewamy rzeżuchę i owies

To ostatni moment, żeby wysiać nasiona z gwarancją wyrośnięcia na czas Wielkanocy. Zarówno jedna, jak i druga roślina potrzebuje ok. 5-8 dni, aby ładnie i dekoracyjnie się zazielenić.

Dla rzeżuchy wystarczy przygotować płytkie stanowisko, może to być dekoracyjny półmisek czy głęboki talerz, może być to płaska doniczka lub zupełnie inny pojemnik z aranżacyjnym potencjałem np. filiżanka. Przygotowany pojemnik wyściełamy miękkim i nasiąkliwym materiałem, najlepsza jest tu wata, lignina lub włóknina płatków kosmetycznych. Dość mocno zwilżamy tak, aby materiał wchłonął wodę, ale żeby nie stała ona w pojemniku. Na tak przygotowane podłoże wysypujemy równomiernie nasiona, gęsto, ale bez kupek, tak aby po wykiełkowaniu powstał zwarty kobierzec. Nasiona podlewamy rozpyloną wodną mgiełką za pomocą opryskiwacza. Rzeżucha lubi wilgoć (należy ją skrapiać co najmniej 2 razy dziennie) oraz dość jasne stanowisko. W takich warunkach już po dwóch dniach nasiona spęcznieją i wyraźnie zaczną kiełkować, tak by stopniowo z każdym dniem uwolnić drobną dwulistną roślinkę. Gąszcz rzeżuchy to nie tylko ozdoba i ładne otoczenie dla baranka, to również smaczne i zdrowe zioło doskonale pasujące do jaj oraz zastępujące szczypior.

Owies wysiewa się równie łatwo, niemniej potrzebuje on znacznie więcej podłoża. Dlatego, by wysadzić z powodzeniem tę zieloną trawkę, wybierzmy nieco głębsze naczynie: doniczkę, miseczkę, kokilkę, puszkę czy dekoracyjny np. z motywem wielkanocnym kubek.

Podłoże może stanowić podobnie jak uprzednio wata, ale w tym przypadku doskonale sprawdzi się również tradycyjna ziemia – czyli podłoże do wysiewu. Przygotowane naczynie wypełniamy w 3/4 ziemią lub włókniną, podlewamy i wysypujemy ziarna w gęstym sąsiedztwie. Dość obficie podlewamy i podobnie jak rzeżuchę ustawiamy w słonecznym i ciepłym miejscu. Nasiona dość szybko zaczną pęcznieć i kiełkować, a trawka owsiana potrafi przyrastać nawet po kilka milimetrów w ciągu dnia. Jeśli mamy w domu kota, trawkę owsianą możemy zostawić na dłużej, kot regularnie ją podgryzając dostarczy sobie witamin i polepszy pracę układu pokarmowego.

Zdjęcia: W. Legutko, stock.adobe.com