Orzech laskowy – przysmak nie tylko dla wiewiórek

wrzesień
Rok w ogrodzie

Owoc leszczyny – orzech laskowy, to chyba najbardziej wytrawny z rodzimych orzechów. Jego wielkość i wyjątkowy smak sprawiają, że jest ceniony zarówno jako przekąska, jak i element podkreślający wyborny smak wykwintnej potrawy.

Uprawa orzecha laskowego – leszczyna w ogrodzie

Leszczyna to popularny leśny krzew rosnący dziko na terenie naszego kraju. Jego cenione ze względu na jakość i smak owoce sprawiły, że jest chętnie uprawiany zarówno w przemysłowych sadach, jak i amatorsko w naszych działkowych ogrodach.

Sadzonkę młodego krzewu orzecha laskowego najlepiej sadzić późną jesienią na słonecznym, ale osłoniętym od wiatru stanowisku. Roślina dość szybko i gęsto się rozrasta, tworząc rozgałęziony pokrój. Aby leszczyna obficie owocowała, wymaga żyznej, przepuszczalnej gleby i regularnego co sezonowego nawożenia. Odmiany uprawiane na rzecz owoców jak np. leszczyna południowa są wrażliwe na niskie temperatury i mróz.

Krzew leszczyny zakwita wczesną wiosną. Kwiaty są rozdzielnopłciowe: kwiaty męskie – to zwisające, podłużne „kotki”, pojawiają się na przełomie marca-kwietnia jeszcze przed rozwojem liści; kwiaty żeńskie są ukryte w początkowo niewidocznych w pąkach. Po zapyleniu powstają zielone owocniki ukryte w zawiązce pąku, stopniowo na jesieni (w połowie września) brązowieją i dojrzewają sercowatymi orzechami – są wtedy gotowe do zbioru.

Orzech laskowy – cenny i zdrowy przysmak

Orzechy mają bardzo cenne właściwości i zawierają wiele witamin, minerałów, a przede wszystkim łatwo przyswajalny tłuszcz roślinny będący doskonałym zastrzykiem energetycznym dla organizmu. 

Orzechy laskowe nie są tanie, dlatego warto je uprawiać na własnej działce i cieszyć się zbiorami.

Masło orzechowe z orzechów laskowych

To dobra baza zarówno do codziennego śniadania, jak i niejednego deseru. Do prostego w przygotowaniu masła orzechowego potrzebne będą: 2 szklanki orzechów laskowych bez łupin, 2,5 łyżeczki oleju z orzechów (najlepiej laskowych, ale może być to też olej arachidowy), 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki soli.

Orzechy wsypujemy na patelnię i delikatnie prażymy na małym ogniu – jeśli mają tendencję do przywierania, dodajemy 1/2 łyżeczki oleju. Studzimy. Następnie wrzucamy orzechy laskowe do miksera o metalowych nożach (odpowiedniego do mielenia twardych rzeczy jak np. lód), dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ok. 1,5-2 minuty na wysokich obrotach na gładką, aksamitną masę. Przekładamy do miseczki z przykryciem lub maselniczki i wkładamy na 24 godziny do lodówki.

Słodkie kuleczki orzechowe

To szybki deser, który doskonale przechowuje się w lodówce i stanowi istną bombę energetyczną. 

Do przygotowania kuleczek orzechowych potrzebne będą: 1 szklanka orzechów laskowych, 2-3 łyżki masła orzechowego (najlepiej wykonanego samemu jak w przepisie powyżej), 1/2 szklanki orzechów pistacjowych, 1/2 szklanki suszonych fig, 1/2 szklanki suszonych daktyli (ale mięsistych i kleistych), 1 łyżka miodu lub 1 łyżka syropu klonowego, 4-5 kostek gorzkiej czekolady do dekoracji.

Odsypujemy łyżkę orzechów laskowych i kruszymy na gruby grysik – pracę tę możemy wykonać ręcznie używając takiego przyboru kuchennego jak moździerz lub mechanicznie przy pomocy robota kuchennego. Pozostałe składniki wsypujemy do miksera (koniecznie o mocnych metalowych nożach!) i mielimy na dość zwartą, ale niegładką konsystencję. Z powstałej masy lepimy kuleczki, które następnie obtaczamy w orzechowym grysie. Do kuleczek możemy również włożyć po orzeszku. Wkładamy deser do lodówki. Kuleczki orzechowe będą gotowe do spożywanie już po ok. 2 godzinach.

Zupa orzechowa

To ciekawa i smaczna propozycja na jesienne, chłodniejsze popołudnia. Pożywna, energetyczna i niepowtarzalna w smaku. 

Do przygotowania zupy potrzebne będą: lekki bulion warzywny 1 litr (3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, 1/4 korzenia odrobina selera, gruby plaster imbiru), 300 g orzechów laskowych, 250 ml śmietanki 30%, 2 żółtka jaj, 1 łyżka mąki, łyżka gęstego sosu sojowego, łyżeczka gęstego octu balsamicznego.

W garnku na zupę prażymy obrane orzechy. Podobnie jak w przepisie na masło orzechowe jeśli przywierają, dodajemy nieco oleju orzechowego. Zalewamy orzechy ciepłym bulionem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Lekko studzimy i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Śmietankę łączymy z żółtkami oraz mąką i mieszamy na jednolitą masę, wlewamy do zupy orzechowej i na wolnym ogniu mieszamy do zagotowania. Doprawiamy sosem sojowym oraz octem balsamicznym. Zupę można serwować ze słodkawymi pokrojonymi w kostkę morelami lub figami suszonymi.

zdjęcia: pixabay.com