maj
Rok w ogrodzie
Smak dzieciństwa, smak wiosny, smak witamin, można by tak mnożyć określenia na te młodziutkie, świeże, pierwsze warzywa z ogrodu, jakimi są nowalijki. Czym jednak byłby ich smak bez towarzystwa pachnącego, ciepłego chleba?
Jak tylko pojawią się w naszej kuchni młode rzodkiewki, szczypior, koper, sałata, koniecznie podejmijmy próbę samodzielnego wypieku chleba. Bez znaczenia, czy zdecydujemy się na biały pszenny, czy z wieloziarnisty mąki mieszanej, czy wręcz razowy – postępując zgodnie z przepisem okaże się, że zadanie wcale nie jest trudne. Niepowtarzalne walory smakowe samodzielnie pieczonego chleba i zapach, który zawita w naszej kuchni zrekompensują wszelkie trudy i z dużym prawdopodobieństwem wypiek pieczywa stanie się w naszym domu tradycją.
Jasny, pulchny chleb z grubą, rumianą skórką
Już na samą myśl o takim chlebie, leci ślinka. Przepis ten jest na tyle łatwy, że ciasta na wypiek nie trzeba wyrabiać, co znacznie ułatwia i zmniejsza czas naszej pracy. Do przygotowania chleba potrzeba: 400 g mąki pszennej, 15-20 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, garstka otrębów.
Do wygodnej w mieszaniu
miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Drożdże rozczyniamy w wodzie i dodajemy do miski z mąką. Mieszamy wszystkie składniki do
uzyskania gęstej, klejącej masy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia
na około 12 godzin (najlepiej zostawić na noc w ciepłym miejscu
osłonięte ściereczką). Po tym czasie możemy przygotowywać się
do pieczenia – rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240-250oC
(góra/dół). Do piekarnika wstawiamy naczynie do pieczenia chleba –
będziemy bowiem wkładać ciasto już do gorącego naczynia
(najlepiej jeśli jest to ono żaroodporne lub żeliwne z pokrywką).
Na blat lub stolnicę wysypujemy nieco mąki i garstkę otrębów,
wykładamy ciasto formując zgrabny bochenek i jednocześnie
obtaczając go w otrębach. Na wierzchu bochenka możemy wyciąć
lekko zwilżonym nożem dekoracyjną kratkę. Wyjmujemy ostrożnie
naczynie i przekładamy do niego ciasto. Pieczemy pod przykryciem ok.
30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15
minut, tak aby skórka była efektownie rumiana. Po upieczeniu dajemy
naszemu wypiekowi chwilę ostygnąć, ale nie w pełni. Wyjmujemy na
deskę jeszcze ciepły, aby się nie zaparzył. Kroimy dopiero po
pełnym wystygnięciu.
Taki puszysty rumiany chleb smakuje
wyśmienicie ze świeżym masłem i szczypiorkiem, pastą jajeczną z koprem i dymką czy twarożkiem z ogórkami, rzodkiewką i koperkiem.
Chleb z ziarnami lub musli
To propozycja dla wszystkich, którzy lubią jeść zdrowo. Chlebek pszenno-żytni z dodatkiem zdrowych ziaren słonecznika, dyni czy owsa w postaci płatków owsianych w towarzystwie witamin ze świeżych warzyw to prawdziwa uczta na pierwsze i drugie śniadanie. Przygotowanie tego wypieku również nie nastręczy trudności nawet mniej wytrawnym amatorom gotowania. Do przygotowania chleba potrzebne będą: 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pszennej razowej, 100 g mąki żytniej, 40 g świeżych drożdży, 150 ml wody, 200 ml mleka, 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, płatki owsiane, sezam, siemię lniane) lub gotowego musli, 30 g miodu ciemnego, 20 ml oliwy z oliwek, sól, 1 żółtko.
W kubeczku rozczyniamy
drożdże z lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie gorącym) mlekiem
oraz miodem. Do miski wsypujemy mąki, nasiona lub musli, dodajemy
oliwę i łyżeczkę soli. Wlewamy lekko ciepłą wodę oraz mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Przygotowujemy formę typu keksówka, solidnie natłuszczamy jej boki i dno. Przekładamy wyrośnięte ciasto i pozostawiamy jeszcze na ok.
15-20 minut. Przed samym pieczeniem chleb możemy posmarować lekko
roztrzepanym żółtkiem i posypać nasionami słonecznika lub
czarnuszki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200oC
(góra/dół). Pieczemy ok. 30-40 minut aż chleb będzie wyrośnięty
i ładnie rumiany.
Zdrowy chleb ziarnisty smakuje doskonale ze
świeżym masłem i rzodkiewką, sałatą i pastą z ryb wędzonych z koperkiem, a także w towarzystwie ogórka małosolnego.
Zdjęcia: Fotolia.com