Nawóz ze skorupek jajek – doskonały nawóz wapniowy

czerwiec
Rok w ogrodzie

Zamiast wyrzucać skorupki jajek, możemy z nich przygotować naturalny nawóz wapniowy do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i domowych. Dzięki niemu nasze rośliny będą zdrowe, pięknie kwitły i wydawały obfity plon. Przygotowanie nawozu jest łatwe, więc do dzieła!

Skorupki jajek zawierają 80% łatwo przyswajalnego wapnia, a ponadto cynk, fluor, siarkę i krzem. Nawozem z jajek  dokarmiamy oczywiście rośliny ozdobne i warzywa, które preferują duże ilości wapnia, natomiast nie jest on polecany do roślin lubiących kwaśną glebę.

Skorupki jajek – zastosowanie

Skorupkami jajek możemy zasilać takie warzywa i owoce jak: ogórki, kapustę, cukinię, fasolę, sałatę, jarmuż i winogrona. Są doskonałe także w przypadku roślin ozdobnych: lawendy, tulipanów, bluszczy, dzwonka karpackiego i skupionego, derenia, bzu czarnego, bodziszka, piwonii, oleandrów, jeżówki, przetacznika kłosowego, żurawki, astrów nowoangielskich, goździków, orlika, powojników wielokwiatowych, liliowców czy kosaćca bródowego.

Unikajmy stosowania skorupek jajek w przypadku roślin kwaśnolubnych m.in. borówki amerykańskiej, azalii, różaneczników, hortensji, wrzosów, paproci i storczyków. 

Skorupki jajek w formie nieprzetworzonej

Pierwszym sposobem na wykorzystanie skorupek jajek w ogrodzie jest ich pokruszenie i rozsypanie ich wokół roślin. Pod wpływem wilgoci będą się rozpuszczać i zasilać glebę ogrodową. To także dobry sposób na ślimaki, które będą z daleka omijać ostre skorupki. Oczywiście, takie zabezpieczenie nie jest trwałe i warto je co jakiś czas odświeżać. Możemy również wysuszyć (w ciepłym i suchym miejscu lub piekarniku) skorupki jajek, rozdrobnić (np. w moździerzu) i wysypać do wokół roślin lub wymieszać z ziemią do sadzenia roślin (ten sposób sprawdzi się w przypadku roślin doniczkowych). 

fot. AdobeStock

fot. AdobeStock
fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Skorupki jajek w formie płynnej

Ze skorupek jajek możemy przygotować nawóz, służący do podlewania roślin. Wystarczy skorupki jajek zalać wrzącą wodą i odstawić na około tydzień, co jakiś czas mieszając roztwór. Gdy skorupki się rozpuszczą, możemy już takim nawozem podlewać rośliny – przed użyciem dokładnie go wymieszajmy. Do podlewania roślin możemy wykorzystać również ostudzoną wodę po gotowaniu jajek.

Skorupki jajek – składnik kompostu

Oczywiście skorupki jajek możemy dodawać do kompostu. Przed wrzuceniem warto je pokruszyć – szybciej się przekompostują. 

zdjęcie tytułowe: pixabay.com