maj
Rok w ogrodzie
Nawóz przygotowany ze skórek bananów możemy wykorzystać do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i domowych. Jest to tania i naturalna odżywka, która odżywi i wzmocni np. warzywa, drzewa, krzewy ozdobne, byliny czy róże. To także skuteczny odstraszacz mszyc.
Skórki bananów, które zazwyczaj lądują w koszu na śmieci, są skarbnicą wielu minerałów i związków organicznych. Dlatego warto je wykorzystać i przyrządzonym z nich naturalnym nawozem odżywiać rośliny. Zawarty w skórkach bananów m.in. potas i fosfor jest szczególnie cenny dla roślin kwitnących oraz pomidorów (poprawia ich smak). W skórki są również bogate w magnez, wapń, siarkę czy kwas krzemowy. Pamiętajmy jednak, że zanim użyjemy skórek bananów, powinniśmy dokładnie umyć owoce przed obraniem. Dobrą praktyką jest pozostawienie skórek na około 10 minut w misce z letnią wodą i sodą oczyszczoną (proporcja: 2 łyżeczki sody na 1 l wody). W ten sposób pozbędziemy się substancji chemicznych, które zagrażają roślinom. Oczywiście, jeśli kupujemy banany z upraw ekologicznych – gdzie nie stosuje się pestycydów – zakażenie chemikaliami nie istnieje.
Przepisy na nawóz ze skórek bananów
Zakopanie skórek – to sposób na rośliny ogrodowe. Najłatwiejszym sposobem jest zakopanie świeżych, pociętych na kawałki skórek bananów w gruncie przeznaczonym dla roślin. Pracę tę przeprowadzamy 2-3 tygodnie przed planowanym sadzeniem roślin – skórki się nieco rozłożą i wstępnie użyźnią podłoże. Przez kolejne tygodnie proces rozkładu będzie nadal przebiegał, dzięki czemu do gleby będą stopniowo uwalniane składniki odżywcze, użyźniając ją i poprawiając jej strukturę.
Wyciąg ze skórek bananów. Aby przygotować taki nawóz, należy świeżą skórkę z banana umieścić w litrowym słoiku, zalać ją ciepłą wodą i odstawić w ciemnym miejscu na 1-2 dni. Po tym czasie uzyskany roztwór rozcieńczamy wodą (w proporcji 1:1). Taki nawóz możemy wykorzystać do zasilenia roślin ogrodowych i domowych. Możemy również spryskać nim rośliny, aby odstraszyć mszyce.
Nawóz w proszku. Taka odżywka jest nieco trudniejsza do przygotowania. Zaczynamy od oczyszczenia skórki z miąższu, następnie suszymy ją na słońcu (możemy położyć ją na parapecie) lub w lekko nagrzanym piekarniku. Suche skórki mielimy w młynku lub rozcieramy w moździerzu. Takim proszkiem wystarczy już tylko posypać ziemię w doniczkach – proszek mieszamy z wierzchnią warstwą ziemi. Na jedną doniczkę stosujemy 1-2 łyżeczki proszku. Rośliny odżywiamy raz na 3-4 tygodnie. Nawóz w proszku nie jest polecany do zasilania roślin ogrodowych, ponieważ jest mało skuteczny.
Gnojówka ze skórek bananów. Rozdrobnione skórki zalewamy wodą i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce i codziennie mieszamy. Pojemnik z gnojówką najlepiej ustawić w odległym miejscu w ogrodzie, ponieważ wydziela intensywny, specyficzny zapach. Po tym czasie roztworem rozcieńczonym wodą (w proporcji 1:10) możemy podlewać rośliny.
Kompost. Skórkami z bananów możemy wzbogacać również kompost. Szybko ulegają fermentacji w wysokiej temperaturze i wzbogacają kompost w składniki mineralne.
Ściółkowanie. Skórki bananów możemy wykorzystać do ściółkowania roślin – niestety musimy mieć ich dość dużo. Skórki należy rozdrobnić, ususzyć lub upiec. Warstwa ściółki powinna mieć kilka centymetrów. Takie rozwiązanie ograniczy wzrost chwastów, zmniejszy parowanie wody z gleby oraz jest lekko działającym nawozem.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com