Nasturcja większa do ogrodu i kuchni

maj
Rok w ogrodzie

Nasturcje to pnące rośliny jednoroczne, które ozdabiają ogrody, tarasy i balkony. Ich zaletą jest atrakcyjny wygląd oraz małe wymagania uprawowe. Znajdują również zastosowanie w kuchni.

Nasturcja większa (Tropaeolum majus) to pnącze dorastające do 3 m. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu w kwietniu lub maju – w dołkach rozstawionych co 20-30 cm umieszczamy po 2-3 nasionka. Najlepiej wybrać dla niej stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru, preferuje podłoże gliniasto-piaszczyste, średnio żyzne, ale poradzi sobie także w półcieniu na glebach lekkich i mniej żyznych. Na kwiaty nasturcji musimy poczekać 8-10 tygodni od wysiewu, jednak utrzymują się bardzo długo, bo nawet do pierwszych przymrozków. Przez ten cały czas zachwycają kolorami – od żółtego przez pomarańczowy aż po ciemnopurpurowy. Pamiętajmy, aby w czasie suszy podlewać rośliny, ponieważ źle ją znoszą.  

Nasturcja większa w ogrodzie

Nasturcje większe nadają się doskonale do dekoracji obrzeży, płotów, ogrodzeń, trejaży, tarasów i balkonów (posadzone w pojemnikach), a także tworzenia rabat mieszanych. Sprawdzą się również w ogrodzie warzywnym. Posadzone obok ziemniaków, rzodkiewek, grochu, fasoli tyczkowej i bobu swoim zapachem zwabiają mszyce, które zgromadzą się na nasturcjach, a nie na roślinach uprawnych. Ponadto skutecznie odstraszają wełnowce od pomidorów.  

Nasturcja w kuchni

Kwiaty nasturcji intensywnie pachną i mają lekko pikantny smak. Znajdują więc zastosowanie w kuchni jako efektowny i smaczny dodatek do wielu dań, np. sałatek czy ciast – o innych jadalnych kwiatach pisaliśmy w artykule "Jadalne kwiaty w ogrodach". Można sporządzać z nich również ocet kwiatowy. Ponadto niedojrzałe, zielone owoce nasturcji można marynować. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, mięs i sosów – wyglądem i smakiem przypominają kapary. To także doskonały produkt na nalewki.  

zdjęcia: pixabay.com