Najzdrowsze warzywa do ogródka – witaminowa piątka

maj
Rok w ogrodzie

Warzywa zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. A te z własnego ogródka smakują najlepiej. Niestety jeśli nasz ogródek jest niewielki, musimy ograniczyć uprawę tylko do kilku gatunków. Na jakie warzywa warto postawić? Które są najzdrowsze?

Warzywa stanowią podstawę wielu diet leczniczych i odchudzających. Oczywiście możemy kupić je w sklepie lub na bazarze, ale nigdy nie mamy pewności, że są one zdrowe. Dlatego najlepiej, jeśli tylko mamy miejsce, założyć warzywnik we własnym ogródku. Nie musimy sadzić od razu kilkudziesięciu warzyw, ale na pewno w naszym ogrodzie powinny pojawić się brokuły, kapusta, cebula, pomidory i marchew. Dlaczego? Ponieważ są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Brokuł

Brokuły działają antyrakowo, obniżają ciśnienie krwi, niszczą bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka i dwunastnicy, a także pomagają w stanach depresyjnych. Zawierają bardzo dużo witamin K i A, kwasu foliowego, soli mineralnych, błonnika, wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu. Co może niektórych zdziwić witaminy C w brokułach jest więcej niż w pomarańczach – witamina C dobrze wpływa na stawy i oczy. Brokuły są niezastąpionym składnikiem zup i sałatek. Pamiętajmy jednak, że wysoka temperatura i mrożenie powodują utratę właściwości przeciwrakowych, dlatego najlepiej przygotowywać je na parze przez 3-4 minuty, możemy je również spożywać surowe.

Brokuły to rośliny jednoroczne. Najlepiej posadzić je na stanowisku słonecznym, ale chłodnym, lubią glebę żyzną bogatą w składniki mineralne. Uprawia się wyłącznie z rozsady.

Kapusta

Zawiera dużo sulforafanu i indolu, działa więc przeciwrakowo. Kapusta ma także dużo witaminy K. Najzdrowszą odmianą tego warzywa jest jarmuż – możemy go wykorzystać do przyrządzenia np. sałatek lub natrzeć oliwą i upiec w piekarniku robiąc czipsy. Jarmuż zawiera łatwo przyswajalny wapń, dzięki któremu wspomaga leczenie osteoporozy. Działa oczywiście także przeciwnowotworo. Aby nie stracił swoich właściwości, najlepiej gotować go na parze przez 3-4 minuty. Jarmuż ma małe wymagani glebowe, nie lubi jednak podłoży podmokłych, piaszczystych i kwaśnych. Rozmnaża się go w czerwcu z nasion lub rozsady. Jest mrozoodporny.

Cebula

Tego warzywa nie może zabraknąć w warzywniku. To doskonały lek na przeziębienie, grypę, a nawet katar sienny. Zawarta w cebuli kwercetyna to naturalny lek antyhistaminowy, przynoszący ulgę alergikom i astmatykom. Polecana jest także osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów, gdyż skutecznie zwalcza stany zapalne. Spożywanie cebuli obniża wystąpienie raka. Działa również grzybobójczo, dlatego jest pomocna po kuracji antybiotykowej.

Cebulę możemy uzyskać z dymki zakupionej w sklepach ogrodniczych (sadzi się ją wiosną w gruncie), możemy ją również wyhodować z siewu lub rozsady. Rośnie najlepiej na ziemiach próchniczych, nie toleruje natomiast kwaśnego podłoża.

Pomidor

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, aby posadził pomidory w swoim ogródku. Jednak warto wiedzieć, ze zawierają przeciwutleniacz likopen i spożywanie dużej ich ilości chroni przed rakiem prostaty, a nawet korzystnie wpływa na płodność. Pomidory wspomagają również układ odpornościowy, odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i działają przeciwrakowo.

Rozsady pomidorów przygotowuje się od lutego w ciepłym inspekcie, szklarni lub w domu na parapecie. Gotową rozsadę możemy też kupić w sklepie lub centrum ogrodniczym, na targu lub od lokalnych producentów. Pomidory do gruntu sadzimy po 15 maja, gdy minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Wybierzmy dla nich dobrze nasłonecznione stanowisko, osłonięte od wiatru. Pomidory dobrze rosną na glebie o średniej zawartości próchnicy, o odczynie obojętnym do lekko kwaśnego.

Marchew

Zawiera beta-karoten, witaminę E oraz witaminy B, czyli wszystko co potrzebne, by skóra zachowała zdrowy i młody wygląd. Ponadto marchew poprawia wzrok, a także działa przeciwrakowo. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i powoduje obumieranie pasożytów. Marchew wysiewamy z nasion bezpośrednio do gruntu od marca do czerwca. Preferuje gleby lekkie, żyzne i średnio wilgotne. Wybierzmy dla marchwi przewiewne miejsce.

zdjęcia: pixabay.com