Modne w kuchni pasztety warzywne

luty
Rok w ogrodzie

Coraz więcej mówi się na temat szkodliwości częstego spożywania mięsa. Zdrowa, zbilansowana dieta powinna być zdecydowanie oparta na świeżych warzywach i nasionach roślin strączkowych. Przyszedł zatem czas żeby w naszej kuchni przygotowywać warzywne pasztety.

Łatwe w przygotowaniu pasztety wegetariańskie pozwalają jednocześnie połączyć dobre i zdrowe zwyczaje żywieniowe z optymalnym wykorzystaniem produktów i oszczędnym gospodarowaniem w kuchni. Nie wyrzucajmy włoszczyzny z zupy, nie pozbywajmy się kaszy, która została z obiadu. Ugotowany seler, por, marchewka i pietruszka to doskonały farsz stanowiący treść naszego warzywnego pasztetu. Kasza, ryż czy sucha bułka to z kolei niezbędne spoiwo tej wartej przygotowywania potrawy. Kucharze-amatorzy podpowiadają na swoich kulinarnych blogach ciekawe i trafne receptury na różne pod względem smaku i wyglądu pasztety wegetariańskie.

Pasztet z selera

To łatwy i delikatny w smaku pasztet – potrawa tania, a przy tym zdrowa i treściwa. Selera możemy wykorzystać z przygotowanych wcześniej zup. Do jednego pasztetu potrzeba bowiem: 2 średnie selery, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 jajka, 0,5 szklanki kaszy manny, 1/4 szklanki bułki tartej, przyprawy: pieprz, sól, papryka wędzona, gałka muszkatołowa.

Selera gotujemy do średniej miękkości. Jeśli nie gotowaliśmy go w zupie (nie przeszedł smakiem bulionu), dodajemy do wody listek laurowy, ziele angielskie i sól. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, tak żeby się ładnie zeszkliła, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz wędzoną paprykę, pieprz i sól. Studzimy. Łączymy razem ze startym selerem, bułką tartą, kaszą manną, jajkami oraz doprawiamy przyprawami i mieszamy na jednolitą masę. Do wysmarowanej oliwą i wysypaną bułką tartą formy keksówki wlewamy farsz. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180oC (góra-dół).

Pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy

To apetyczny „rumiany” pasztet o słodkawym, delikatnym smaku. Podobnie jak do pasztetu z selera możemy wykorzystać marchewki już ugotowane z zupy lub dogotować te warzywa oddzielnie. Potrzebne będą następujące składniki: 5-6 ładnych marchewek, 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 3 jajka, 1 łyżka oliwy, przyprawy: łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki nasion słonecznika, pieprz i sól do smaku.

Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie. Studzimy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy ugotowaną soczewicę, ugotowaną kaszę jaglaną. Na niewielkiej patelni smażymy cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Studzimy i łączymy z pozostałym farszem oraz blendujemy ręcznym blenderem na dość jednolitą konsystencję. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy jaja i nasiona słonecznika. Mieszamy starannie i przekładamy do formy, pieczemy (jak wyżej).

Pasztet z marchewki i czerwonej soczewicy

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Do przygotowania pasztetu z cukinii potrzebne będą: 2 duże lub 3 małe cukinie, 1 cebula, 1 większa pietruszka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka bułki tartej, 3 łyżki kaszy manny, 4 jajka, 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku.

Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy w misce na ok. 15 min. Cebulę kroimy i podsmażamy do zeszklenia. Cukinię odsączamy na sitku, odlewając i odciskając starannie sok, który puściła. Dodajemy podsmażoną i ostudzoną cebulę. Obieramy i ścieramy korzeń pietruszki, dodajemy do farszu. Natkę myjemy, kroimy i również dodajemy. Następnie wciskamy przez praskę czosnek, dolewamy łyżkę oliwy, dodajemy bułkę tartą i kaszę mannę. Na koniec dodajemy jaja i przyprawy, jeszcze raz dobrze mieszamy składniki. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 1 godzinę i 15-20 minut w wysypanej bułką tartą formie.

zdjęcia: AdobeStock