Młody szczypior królem na stole

kwiecień
Rok w ogrodzie

Na straganach warzywnych pęczek szczypiorku to obowiązkowy, ogólnodostępny, a przy tym tani bukiet witamin. Warto jednak uprawiać go samodzielnie, na kuchennym parapecie, w ziołowej szklarence, wreszcie na grządce w ogródku. Początek kwietnia to doskonały moment na wysiewanie szczypiorku we własnym ogrodzie. Młody szczypior powinien gościć regularnie na naszym stole i być zdrowym dodatkiem do wielu smacznych potraw.

Szczypiorek, chociaż niepozorny, zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin i związków mineralnych, mających korzystny wpływ na naszą kondycję i witalność. Już niewielka ilość tego świeżego, młodego warzywa dostarczy nam sporą dawkę witamin C, A, K oraz z grupy B (w tym kwas foliowy), a także takich związków mineralnych jak wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo.

Podstawowym atutem szczypiorku jest wyrazisty smak i zapach, który zawdzięcza znajdującym się w jego sokach związkom siarki. Te z kolei pobudzają nasz apetyt i mają zbawienny wpływ w procesie trawienia – stymulują przemianę materii. Młody, świeży szczypiorek ma również duże walory dekoracyjne i podkreśla apetyczny wygląd potraw. Warto pamiętać, że jadalne są również jego kwiaty. Fioletowe kuliste koszyki pojawiają się z początkiem lata i jeśli zdecydowaliśmy się na samodzielną uprawę szczypioru w ogrodzie, korzystajmy z jego kwiatostanów do ozdoby oraz efektownego serwowania potraw.

Faszerowane jaja ze szczypiorkiem

To danie pasuje doskonale w okresie Wielkanocy, ale równie dobrze sprawdza się jako urozmaicenie śniadań lub kiedy np. stosujemy dietę bez węglowodanową. Przygotowanie potrawy jest łatwe, a będziemy potrzebować do niej: 6 jaj, pęczek świeżego szczypiorku, łyżeczkę masła, majonez, sól i pieprz.

Jaja gotujemy na twardo – aby uzyskać ładny kolor żółtka, bez zielonej obwódki, należy je gotować nie dłużej niż 6 minut. Kroimy drobno szczypiorek i lekko go solimy – pozostawiamy na chwilę, aby zmiękł. Ostudzone jaja kroimy na połówki. Do miski wyłuskujemy żółtka. Rozgniatamy je widelcem i stopniowo dodajemy miękkie masło, sól, pieprz oraz majonez – staramy się uzyskać jednolitą, aksamitną masę. Jeśli zdecydujemy się przygotować więcej jaj na Święta Wielkanocne, można do rozcierania żółtek użyć blendera. Do masy dodajemy szczypior, mieszamy i powstałym farszem wypełniamy łódeczki białek. Możemy udekorować jaja dodatkowo kiełkami rzodkiewki czy natką pietruszki.

Pasta z tuńczyka ze szczypiorem

Szybka i wygodna w użyciu pasta na kanapki to dobre rozwiązanie na codzienne śniadania, a także kolacyjną przekąskę. Danie to jest szybkie i łatwe do przygotowania, nie wymaga dużej sprawności w działaniach kucharskich. Do przygotowania pasty potrzebne nam będą: dwie puszki (150-190 g) tuńczyka w oleju, pęczek młodego szczypioru, 1 cebulka dymka, 1 duży lub dwa małe ogórki kiszone, majonez, musztarda Dijon, sól, pieprz.

Tuńczyka odsączamy z oleju i przekładamy do miski. Po kolei kroimy drobno: cebulę, szczypior oraz ogórek kiszony (odsączmy go z nadmiaru soku). Do tuńczyka dodajemy łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy oraz pieprz i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy cebulę i ogórek – blendujemy ponownie, ale już na wolnych, delikatnych obrotach. Dodajemy pokrojony szczypior i całość mieszamy własnoręcznie, widelcem. Solimy tylko wtedy, jeżeli jest taka potrzeba. Serwując pastę na np. świeżej bagietce, warto ją jeszcze dla ozdoby posypać pokrojonym szczypiorem.

Bulion na kaczce à la azjatycki z młodym szczypiorem

Ta potrawa to doskonała alternatywa dla naszego tradycyjnego rosołu. Jest bardzo syta, wspaniale wzmacnia i świetnie nadaje się na dni, kiedy wiosna będzie straszyć nas jeszcze kapryśną aurą, a kwiecień plecień przyniesie trochę więcej zimy.

Do przygotowania bulionu z kaczki o orientalnym smaku będziemy potrzebowali: dwie piersi z kaczki, 3 cebulki dymki, białą część pora, dwie marchewki, małą papryczkę chili, gwiazdkę anyżu, ziele angielskie, olej sezamowy. Do zaserwowania potrzebne nam będą: jaja na twardo (jedno jajo na porcję), makaron ryżowy, kiełki fasoli mun, sos sojowy. Warto również przygotować sobie pokrojony w cieniutkie płatki czosnek i namoczyć go w filiżance z octem ryżowym.

Warzywa obieramy i myjemy, piersi z kaczki również myjemy i wkładamy do garnka, Wszystko zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 2,5-3 godziny na bardzo wolnym ogniu (tak aby zupa była klarowna), pod przykryciem. Wyjmujemy wszystkie składniki. Do rosołu dodajemy sos sojowy, słodki sos chili (według uznania), doprawiamy do smaku solą. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zwykle wystarczy zalać wrzątkiem i wstawić do mikrofalówki na 300- 400 W na 2-3 minuty. Do głębokich talerzy wkładamy porcję makaronu, pokrojoną na plastry ugotowaną pierś z kaczki oraz jeśli lubimy, plastry ugotowanej marchewki i ugotowaną cebulką dymkę. Wlewamy bulion i dodajemy przekrojone na pół jajko, dużą ilość drobno posiekanego szczypioru oraz kiełki fasoli. Doskonałym dodatkiem do bulionu jest również lekko kwaskowy czosnek, namoczony uprzednio w occie.

Zdjęcia: Fotolia.com