lipiec
Rok w ogrodzie
Lipiec to miesiąc, w którym wiele czasu spędzamy w ogrodzie leniuchując. Jest jednak trochę pracy do wykonania – pora na pierwszy poplon. Siew warzyw do gruntu jest dużo łatwiejszy niż przygotowanie rozsad. Co możemy siać w lipcu?
W lipcu zbieramy warzywa zasiane wiosną – tym samym zwalniamy miejsce w warzywniku. Zdarza się też, że nie wszystko nam wykiełkowało. Powstałe luki warto zapełnić, aby cieszyć się przed jeszcze zimą następnymi zbiorami. Chcąc przyspieszyć kiełkowanie, możemy namoczyć nasiona przed wysianiem w wodzie lub zaprawić w naturalny sposób, by ochronić je przed zabójczymi wirusami i grzybami.
Co siejemy w lipcu?
Warzywnik latem możemy zagospodarować różnego rodzaju poplonami. I tak, w lipcu z powodzeniem możemy posadzić:
- rzodkiewkę– najlepiej w
drugiej połowie lipca, pamiętajmy o odpowiednim spulchnieniu ziemi
i obfitym podlewaniu, jeśli lato jest bezdeszczowe;
- rzodkiew – cały lipiec,
wybierzmy odmiany późne np. Murzynka, roślina wymaga gleby
wilgotnej i próchniczej;
- rzepę– ostatni tydzień
lipca, posadźmy odmiany późne, np. Złota Kula;
- letnie odmiany sałat kruchych
i masłowych – z długim dniem i wysokimi temperaturami
poradzą sobie takie odmiany jak: Arka, Grenada Ożarowska, Królowa
Lata, Justyna, Ewelina, Cud Voorburgu, Dippego, Baucejska,
Nochowska, Stuttgarter Sommer. Siejemy je w połowie lipca.
Podrośnięte siewki przerywamy, by główki mogły się prawidłowo
zwijać;
- endywię– wysiewamy
przez cały lipiec, jeśli wzejdzie gęsto, siewki należy przerywać
lub przesadzić w inne miejsce (w sierpniu);
- buraki– dobrze jest
wybierać odmiany późniejsze, takie jak: Czerwona Kula, Okrągły
Ciemnoczerwony, Chrobry, Glob F1, Opolski, Nochowski, Norton,
Patryk, Regulski oraz Rywal. Warunkiem powodzenia uprawy jest
dostateczna wilgność podłoża i przerywanie siewek w rozstawie 30
x 10-15 cm;
- szczypiorek– cały
lipiec;
- rzeżuchę– cały
lipiec, musi być intensywnie podlewana;
- cebulę siedmiolatkę –
można ją również siać w sierpniu, a także w marcu i kwietniu;
- marchew – posianie w
lipcu wczesnych odmian (np. Amsterdamska i Pierwszy Zbiór) pozwoli
na zbiór w październiku;
- fasolkę szparagową –
początek miesiąca to dobry okres rozpoczęcie uprawy karłowej
fasolki szparagowej o żółtych lub zielonych strąkach – plonami
będziemy mogli się cieszyć już pod koniec sierpnia i we
wrześniu;
- cząber – najlepiej
posadzić go przy fasolce szparagowej, gdyż wpływa pozytywnie na
smak i kruchość strąków;
- koper ogrodowy –
możemy wysiewać go przez całe lato. Jeśli dni są suche i
upalne, posiany koper należy zraszać – szybciej wzejdzie i
będzie miał dorodniejsze listki;
- koper włoski – siejemy
przez cały lipiec, jest gotowy do zbioru po 70-90 dniach od siewu;
- kapustę pekińską – na
wysiew wybierzmy drugą połowę miesiąca, zapewnijmy jej dobrze
uprawioną i nawiezioną grządkę;
- pietruszkę naciową –
wysiewamy w drugiej połowie lipca, gałązki zetniemy późną
jesienią lub zimą;
- szpinak – ostatni tydzień
lipca; chociaż jego lipcowy siew może być zawodny, gdyż roślina
ta lubi chłód, najlepiej rośnie gdy temperatura nie przekracza
15oC, w lipcu możemy siać np. odmianę Matador.
Możemy też, tak jak rolnicy wysiać grykę, koniczynę, wykę czy owies szorstki. Facelia zdąży jeszcze zakwitnąć i jesienią pszczoły będą miały zajęcie! Rośliny te, podobnie jak motylkowe, dostarczają glebie składników mineralnych. Niestety, nie są jadalne.
Zdjęcia: Pixabay.com