Kwiaty z ogrodu wprost na stół

lipiec
Rok w ogrodzie

Kwiaty w ogrodzie cieszą nas pełnym wachlarzem kolorów i kształtów, ale nie każdy wie, że z powodzeniem możemy je wykorzystać również w celach spożywczych. Wyglądają w potrawach oryginalnie, podkreślają ich wykwintność, dodają ciekawej nuty smakowej.

Kwiaty jadalne to nie tylko typowe zioła, jak lawenda, szałwia czy koper. W ogrodzie możemy uprawiać kwiaty ozdobne, które z powodzeniem potem trafią do naszej kuchni. Wiele kwiatów jadalnych to te dekoracyjne, popularne na rabatach ogrodowych, np. pierwiosnki, stokrotki, nagietki, bratki, fiołki czy nasturcje.

W ogrodzie kwiaty jadalne mogą pojawić się również jako przypadkowi goście – rośliny dziko rosnące, np. mniszek lekarski, koniczyna biała i łąkowa, oset zwisły, chaber, dzika róża czy czarny bez, mają również ozdobne, a przy tym nadające się do spożycia kwiaty.

Jeśli nie mamy własnego ogrodu, wiele kwiatów jadalnych można coraz częściej spotkać na straganach z warzywami i biobazarach, znajdziemy tu w sezonie np. stokrotki czy kwiaty cukinii.

Warto zrobić rozpoznanie we własnym otoczeniu i zainspirować się kuchenną florystyką. My podajemy kilka łatwych przepisów na wykorzystanie kwiatów w potrawach.

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Zanim wytworzą się owoce, cukinia bardzo dekoracyjnie kwitnie. Wśród zielonych pnączy pojawiają się duże, żółte, mięsiste kielichy. Kwiaty mogą wyrastać na cienkiej nóżce, są to wtedy kwiatostany męskie, lub na grubszym zalążku owocnika, który następnie rozrośnie się w podługowaty, duży owoc (kwiaty żeńskie). Możemy zrywać i jeść obydwa rodzaje, ale zbierając tylko męskie, mamy szansę na większy plon jesienią. Kwiaty żeńskie z grubszymi owocnikami są jednak atrakcyjniejsze (treściwsze) jako przekąska.

Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. W tym czasie przygotowujemy wytrawne ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki (można 1 szklankę mąki pszennej zamienić na szklankę mąki kukurydzianej dla ciekawszego smaku), 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej (można zastosować 1/2 wody gazowanej, 1/2 jasnego piwa), 2 jajka, szczypta soli. Składniki mieszamy blenderem na jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia. Każdy kwiat delikatnie obsypujemy mąką i zanurzamy w cieśnie naleśnikowym, a następnie kładziemy na patelni, smażymy krótko z jednej i drugiej strony na delikatnie rumiany kolor. Smażone kwiaty cukinii smakują z delikatnym kremem twarogowym i słodko-winną sałatką ze świeżego ogórka (np. z nasturcją). 

Nasturcja, pomarańczowy akcent w sałatce

Nasturcja ma wyjątkowo urodziwe kwiaty, wyraźne, duże kielichy w różnych odcieniach pomarańczu. Kwiaty te mają też ciekawy cierpkawo-ostry smak, są dość soczyste o wyraźnym aromacie przypominającym rzeżuchę. Dlatego kwiaty, ale też i liście nasturcji doskonale pasują do potraw wytrawnych, ale świeżych oraz rześkich. Kwiaty nasturcji są dobrym, pikantnym uzupełnieniem sałatek, warto więc je dawać jako smaczne wykończenie potrawy.

Na lato proponujemy lekką, łatwą sałatkę z tą dekoracyjną rośliną, w sam raz na przyjęcie grillowe. Kwiaty nasturcji doskonale komponują się z zielonym ogórkiem. Dlatego podstawą sałatki jest zielony ogórek szklarniowy. 2 ogórki myjemy, pozostawiamy ze skórką, i kroimy w grubą wyraźna kostkę. 1 cebulkę cukrową kroimy w piórka i zalewamy 3 łyżeczkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Łączymy zmaserowaną cebulkę z ogórkiem, dodajemy świeżo ugotowany, wystudzony i obrany bób (ok. 0,5 kg), tak by stanowił mniej więcej 3/4 ilości z ogórka. Przygotowujemy słodkawo-winny dresing – vinegrett: 3 łyżeczki octu winnego, 5 łyżeczek oliwy, 1,5 łyżeczki cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki musztardy dijone, opcjonalnie wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy dressing (najlepiej do uzyskania lekko zawiesistej konsystencji), zalewamy i mieszamy delikatnie wszystkie składniki sałatki. Na wierzchu układamy kwiaty nasturcji, na przemian z jej małymi listkami. Sałatka mimo nieoczywistych smaków jest wyśmienita i doskonale pasuje do mięs z grilla.

Babeczki z owocami sezonowymi i bratkami

Ciepłe dni nie sprzyjają pieczeniu ciężkich ciast i nagrzewaniu kuchni piekarnikiem. Z kolei wielość owoców jagodowych (truskawek, poziomek, borówek) zachęca do przygotowywania słodkich deserów. Proponujemy zatem coś pysznego i łatwego w przygotowaniu – babeczki z owocami. Do dekoracji babeczek koniecznie użyjmy kwiatów bratka. Bratek (inaczej fiołek trójbarwny) jest kolejnym z kwiatów jadalnych, który z powodzeniem możemy uprawiać w ogrodzie, a także w skrzynkach i doniczkach balkonowych. Jego kwiaty mają słodko-cierpki smak. Doskonale więc wkomponują się w słodki smak naszego deseru, a przy tym babeczki będą wyglądać ekskluzywnie.

Lato to okres wypoczynku, a desery zwykle wymagają dużo pracy i są czasochłonne, dlatego do wykonania tych słodkości proponujemy zakup gotowych babeczek do wypełnienia, a zajmiemy się jedynie kremem. Do przygotowania kremu potrzebne nam będą: 500 g serka mascarpone (opakowanie), 200 ml kremówki 32-36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego. Serek mascarpone ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym – najlepiej przy pomocy blendera. Pamiętajmy, że nie możemy tego robić zbyt długo, żeby mascarpone się nie zważył. Jeżeli obawiamy się, żeby krem nie był zbyt słodki, możemy dodać odrobinę soku z cytryny, a dla dodatkowego aromatu możemy z kolei dodać minimalnie ekstraktu rumowego. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę i łączymy z utartym mascarpone, tworząc jednolity krem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotowujemy umyte owoce sezonowe najlepiej te drobniejsze: maliny, borówki, poziomki, porzeczki. Babeczki wypełniamy kolejno schłodzonym kremem (chcąc uzyskać efekt „świderka” możemy skorzystać z rękawa cukierniczego). Krem dekorujemy owocami i koniecznie kwiatami bratka. Tak przygotowany deser będzie cieszył nie tylko podniebienie, ale i oko.

zdjęcia: AdobeStock