Lato pachnie miętą

czerwiec
Rok w ogrodzie

Aromatyczne walory mięty zna każdy z nas, jest to bowiem jedno z najpopularniejszych ziół o szerokim zastosowaniu w lecznictwie, a także bardzo często stosowane do przygotowania przeróżnych potraw.

Mięta wygląda, pachnie i smakuje. Nie sposób więc nie korzystać z tych cech i nie zapraszać tego cudownego zioła do codziennej kuchni.

Mięta pachnąca w ogrodzie

W sklepach i szkółkach ogrodowych znajdziemy sadzonki różnych odmian mięty. Najpopularniejsze z nich to krewniaczki mięty nadwodnej, czyli mięta pieprzowa i mięta zielona. Mięta nie jest rośliną wymagającą, potrzebuje jednak stałego dostępu wody. Jeśli uprawiamy ją na balkonie w doniczce i skrzynce, zawsze zapewnijmy jej zapas wody w podstawce. Natomiast mięta w ogrodzie najlepiej będzie rosła na stanowisku półcienistym, wilgotnym.

Mięta może spełniać rolę byliny ozdobnej na rabacie, kwitnie bowiem delikatnymi fioletowymi kwiatkami wokół układających się wiechowato pędów. Jeśli jednak decydujemy się na uprawę mięty dla celów spożywczych, dobrze regularnie urywać szykujące się do kwitnienia pędy. Roślina będzie wtedy bardziej się rozrastać i wyprowadzać więcej atrakcyjnych liści.

Kuchnia pełna mięty

Na potrzeby kulinarne, szczególnie kiedy serwujemy świeże liście mięty, warto wybierać odmiany o listkach gładkich, woskowatych bez kosmatych włosków. Do zadań w kuchni polecane są różne ciekawe odmiany, które charakteryzują się ozdobnym ulistnieniem i dodatkowymi walorami smakowymi, np. mięta jabłkowa (w której smaku liści można doszukać się aromatu skórki jabłka), mięta czekoladowa (o ciemniejszych bordowawych liściach) czy mięta imbirowa (o wyraźnym aromacie mięty i imbiru).

Warto eksperymentować w doborze odpowiednich odmian do przygotowywania potraw, gdyż dzięki temu możemy je bardzo ciekawe wzbogacić smakiem oraz dekoracyjnością podania.

Miętę w kuchni możemy używać zarówno w postaci świeżej, jak i suszyć oraz zamrażać jej dorodne liście. Warto skorzystać, kiedy lato w pełni, a krzaczki tego zioła najbardziej dorodne i wykonać mrożone kostki mięty (przydadzą się później do napojów, sosów, a także deserów).

Bezalkoholowe mojito – orzeźwiające walory mięty

W lecie chłodne napoje, a szczególnie te o owocowych aromatach smakują wyjątkowo. Mięta jako dodatek do nich, wpisuje się tu doskonale – zawarty w niej mentol ma bowiem właściwości orzeźwiające, a także poprawia trawienie. Pijmy zatem bezalkoholowe drinki i lemoniady z dużą ilością mięty.

Do przygotowania orzeźwiającego mojito (1 litr) potrzebne będą: 4 limonki, 1 cytryna, woda gazowana (jeśli lubimy bardzo słodkie napoje, możemy użyć gazowanej wody aromatyzowanej – o smaku cytryny lub limetki), 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego oraz 4 duże gałązki mięty ok. 20 listków. Do wygodnego naczynia – może to być szerszy słój lub miska – wsypujemy cukier. Z jednej limonki i jednej cytryny wyciskamy tylko sok. Zalewamy cukier. Pozostałe, dobrze umyte limonki kroimy na połówki, a te jeszcze na ćwiartki i wrzucamy do naczynia z cukrem. Dodajemy listki mięty i wszystko ugniatamy, najlepiej drewnianym tłuczkiem, tak aby wydobyć aromaty i rozpuścić cukier. Zalewamy gazowaną lub smakową wodą mineralną, mieszamy i podajemy z dużą ilością lodu. Dla dekoracji możemy wkroić plasterek limonki i dodać szczyt gałązki mięty.

Chłodnik ogórkowo-miętowy

W czerwcowe upały dużym powodzeniem cieszą się potrawy na zimno. Popularne chłodniki są wtedy na topie. Jednym ze smaczniejszych i bardzo orzeźwiających jest chłodnik na bazie świeżych ogórków i mięty. Nie jest trudny do przygotowania, a do przyrządzenia potrzebujemy: 2 ogórki szklarniowe (ze skórką) lub 3 ogórki gruntowe (bez skórki), 1 l kefiru, 250 ml jogurtu naturalnego gęstego, 1 ząbek czosnku, 10 listków świeżej mięty, sól i pieprz do smaku. Ogórki bardzo dobrze myjemy (lub obieramy), przekrajamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę, a następnie wrzucamy do miksera lub pojemnika blendera. Dodajemy czosnek i miętę, miksujemy całość na jednolitą masę. Dodajemy kefir i jogurt, jeszcze raz blendujemy, ale na niskich obrotach (do wymieszania). Doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy miętą. 

Chłodnik z ogórka i mięty to wspaniała propozycja na szybką, lekką, orzeźwiającą przekąskę w trakcie letnich garden party.

Zdjęcia: Fotolia.com