Kwiaty lipy – w czerwcu zbieramy, w zimie pijemy

czerwiec
Rok w ogrodzie

Zwykle późną wiosną, w pierwszych dniach czerwca, rozpoczyna swoje kwitnienie lipa. Jeśli mamy ją w ogrodzie lub jego sąsiedztwie, wiemy jak piękny, słodki, miodowy zapach towarzyszy, gdy na drzewie pojawią się kwiaty. Wykorzystajmy ten czas na zbiór kwiatów lipy, ich aromat odwdzięczy się nam nie tylko smakiem, ale również drogocennymi, zdrowotnymi właściwościami.

W ogrodach najczęściej sadzimy dekoracyjne lipy szerokolistne, to właśnie one zakwitają jako pierwsze – zwykle już w połowie czerwca możemy zbierać dorodne kwiatostany. Mniej popularne odmiany lipy drobnolistnej znajdziemy często w starych ogrodach i na terenach dzikich. Ta odmiana kwitnie później, lecz znacznie obficiej, a kwiaty są bardziej aromatyczne – dlatego warto poczekać na najlepszy zbiór do końca czerwca, a czasem pierwszych dni lipca.

Susz z kwiatów lipy – w sam raz na zdrową herbatkę

Kwiaty lipy są popularnym ziołem, znanym i stosowanym w ziołolecznictwie od wieków. Kiedy lipa kwitnie najintensywniej (piękny zapach rozchodzi się daleko, a w koronie aż szumi od pracujących wtedy intensywnie pszczół), możemy rozpocząć zbiór. Wybierajmy ładne kwiatostany (mogą być też pączki), nie zbierajmy jednak kwiatów przekwitłych. Zrywajmy kwiaty z nóżkami, a nawet podstawą kwiatową w postaci przyłodyżkowego listka.

Pracę tę wykonujmy w suchy, pogodny dzień – wtedy kwiaty lipy nie będą zawierały wilgoci. Zebrane kwiatostany rozkładamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu, najlepiej na pergaminie. Ususzone kwiaty lipowe przekładamy do puszki lub lnianego woreczka i przechowujemy jak inne zioła do naparów. Kiedy nastaną jesienne i zimowe chłody, wystarczy do szklanki wsypać dwie łyżeczki suszu, zalać wodą o temperaturze około 95oC i pozostawić pod przykryciem na około 15 minut. Herbatka lipowa smakuje wyśmienicie, a jej rozgrzewające, uspokajające i przeciwzapalne właściwości uchronią przed typowymi sezonowymi infekcjami.

Nalewka z kwiatów lipy – cenne właściwości zamknięte w szkle

Kwiaty lipy są bardzo aromatyczne oraz miododajne, warto wykorzystać tę właściwość i sporządzić zdrową nalewkę ze świeżo zebranych roślin. Kwiaty zbieramy w taki sam sposób jak na susz. Pamiętajmy jednak, że drzewa, z których planujemy zrywać kwiatostany nie mogą rosnąć przy ruchliwych drogach, w miejscach dużego zapylenia czy na terenach miejskich. Kwiaty muszą być czyste i zdrowe.

Nalewkę przygotowujemy w łatwy sposób. Do słoja (około 2 l) wrzucamy świeżo zebrane, czyste kwiatostany – około 4-5 garści. Zalewamy 3 szklankami spirytusu spożywczego i 2 szklankami wody. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w zacienione chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy roztwór z 2-3 szklanek ciepłej wody i 4-5 łyżek miodu lipowego – woda nie może być gorąca, gdyż miód traci swoje właściwości zdrowotne w temperaturze powyżej 40oC. Studzimy go i łączymy z odstawionym zaczynem. Pozostawiamy nalewkę jeszcze na 2 tygodnie, a po tym czasie przelewamy ją przez gazę do zamykanych butelek, które wstawiamy do lodówki. Nalewka lipowa ma miodowy aromatyczny smak, a przy tym bardzo dobre działanie rozgrzewające i wzmacniające.

Dobroczynne właściwości kwiatów lipy w zielarstwie

Preparaty lipowe polecane są głównie w okresie przeziębień, gdyż kwiaty lipy mają właściwości przeciwzapalne i odkażające. Łagodzące, osłaniające i wykrztuśne działanie kwiatów lipy wykorzystuje się również w chorobach górnych dróg oddechowych i gardła. Zielarze zwracają także uwagę na ich właściwości napotne. Lipa skutecznie działa napotnie nie tylko po wypiciu naparu, ale także użyta do kąpieli. 

Napary z kwiatów lipy polecane są też jako dobry środek uspokajający, który koi napięcie i nadmierne pobudzenie układu nerwowego. 

zdjęcia: AdobeStock