maj
Rok w ogrodzie
Kalendarz wiosennych powodów do uroczystych spotkań przy stole jest bogaty. Razem z majem rozpoczynają się komunie oraz, tak lubiane przez nas, majówki. Przygotowując przyjęcia nie zapomnijmy o dekoracjach stołów – wiosenne kwiaty wprost z naszego ogrodu mogą stać się atrakcyjnym punktem wyjścia.
Żywe rośliny i kwiaty nadają naszym dekoracjom świeżości i zapachu. Przypominają o tym, jak pięknie za oknem i wprowadzają nieco życia do wnętrza. Pokuśmy się zatem o estetyczne kwiatowe dekoracje, skromne, stonowane, nieprzytłaczające – w prostocie jest bowiem najwięcej uroku i elegancji.
Dekoracje kwiatowe w małym i dużym szkle
Kwiaty doskonale prezentują się w przezroczystym szkle, mają wtedy szansę być ozdobą w całej swej okazałości. Nie tylko bowiem sam kwiatostan stanowi o estetycznym walorze rośliny, ale również zieleń łodygi, liści czy otaczających go gałązek. Wiosenna zieleń jest intensywna, świeża, soczysta – warto zatem pamiętać, by wykorzystać i eksponować również te elementy roślinne. Popularny wazon z kwiatami na środku stołu będzie wyglądał zawsze ładnie i reprezentacyjnie, pełen wiosennych tulipanów, narcyzów, świeżo zerwanych gałęzi bzu czy kwiatów mieszanych, ustawiony centralnie na dużym stole zwykle wystarczy. Kiedy jednak dysponujemy niewielkim stołem lub przyjęcie jest kameralne, ewentualnie jeśli decydujemy się na przyjęcie stojące i np. szwedzki stół, bardzo ciekawie oraz atrakcyjnie będą wyglądać drobne, pojedyncze kwiaty w mniejszych szklanych naczyniach, np. kieliszkach. Możemy zatem zaprezentować kwiaty w małych bukiecikach albo po jednym skromnie, ale elegancko. Ciekawie wyglądają same główki kwiatów zanurzone w kieliszkach koktajlowych. Jeśli zależy nam na ozdobie bardziej subtelnej, możemy na tafli wody w kieliszku położyć nawet sam liść o wyjątkowym kształcie, np. liść miłorzębu. Wiosną znajdziemy w ogrodzie mnóstwo atrakcyjnych drobnych kwiatów (często też dziko wysianych), doskonale pasujących do delikatnych dekoracji: fiołki, zawilce, mniszki itp. Szukajmy inspiracji wprost z natury.
Dekoracje kwiatowe na leżąco
Przygotowując zastawę stołową dbamy o eleganckie rozmieszczenie na blacie stołu wszystkich naczyń, szkła i sztućców, przygotowujemy zwykle też ładne serwetki. To dobry moment, żeby zadbać również i w tym miejscu o kwiatową dekoracje. Bardzo efektownie wyglądają żywe kwiaty ułożone wokół talerza, równolegle wzdłuż sztućców czy na serwetce dla gościa. Jeśli przygotowujemy przyjęcie dużo wcześniej, warto wziąć pod uwagę dekoracje z kwiatów trwałych, nie więdnących zbyt szybko, np. z róży, goździków czy chryzantem. Jeśli mamy możliwość udekorować stół w ostatniej chwili, a ogród jest „na wyciągnięcie ręki”, bardzo ładnie będą wyglądać delikatne narcyzy czy drobne przewiązane rafią bukieciki z szafirków lub konwalii.
Motyw powtórzony w dekoracjach kwiatowych
Jeśli decydujemy się na dekorację w centralnym punkcie stołu – wspomniane kwiaty w wazonie albo np. kompozycję kwiatowego wianka – warto powtórzyć drobny element kwiatowy w innych miejscach stołu, np. indywidualnie przy talerzach. Stworzymy w ten sposób wrażenie większej reprezentacyjności, a przede wszystkim spójności aranżacji stołu. Każdy uczestnik przyjęcia ma szansę poczuć się wyróżnionym, jeśli również przy jego nakryciu drobnym motywem zagości wiosna.
Nie bójmy się eksperymentować.
zdjęcia: ASK, AdobeStock