Kora ogrodowa – nie tylko do ściółkowania

sierpień
Rok w ogrodzie

Kora ogrodowa to produkt uboczny przy produkcji drewna, dlatego jej uzyskanie nie jest ani zbyt kosztowne, ani skomplikowane. Na szczęście dla większości ogrodników, gdyż materiał ten jest powszechnie stosowany do ściółkowania roślin. Ale to nie jedyne zastosowanie kory ogrodowej.

Zazwyczaj korę ogrodową pozyskuje się z drewna sosnowego lub świerkowego. Jej wartość jest ogromna, co potwierdzają wszyscy ogrodnicy. Doskonale nadaje się do ściółkowania roślin, a przy tym wpływa na estetykę przydomowego ogrodu. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kory, dlatego warto wiedzieć, jaka sprawdzi się w konkretnej sytuacji.  

fot. thinkstockphoto.com

fot. thinkstockphoto.com
fot. thinkstockphoto.com

fot. thinkstockphoto.com
fot. AdobeStock

fot. AdobeStock

Kora ogrodowa do ściółkowania

Ściółkowanie roślin polega na rozłożeniu wokół nich grubej warstwy kory, która ma łagodzić wahania temperatury, ograniczać rozwój chwastów i dostęp szkodników do korzeni, a także utrzymywać wilgoć w glebie. Zazwyczaj ogrodnicy stosują 5-centymetrową warstwę kory (to minimum), jednak lepiej zwiększyć ją do 8-10 centymetrów. Rośliny możemy ściółkować przez cały rok. Pamiętajmy, że kora drzew iglastych to materiał organiczny, czyli ulega rozkładowi. Z tego powodu trzeba uzupełniać niedobór kory – przynajmniej raz w roku. Co ważne, kora sosnowa czy świerkowa zakwasza glebę, nadaje się więc najlepiej pod rośliny, które lubią kwaśne podłoże, np. hortensje

Kora ogrodowa – lepsze podłoże

Korę ogrodową możemy wykorzystać, aby polepszyć strukturę gleby. Wystarczy zrębki wymieszać z ziemią. Jednak do tego celu wykorzystać wyłącznie korę przekompostowaną, gdyż najlepiej wzbogaca podłoże. To materiał częściowo skruszony i rozłożony w procesie 2-3-letniego kompostownia. Korę przekompostowaną możemy kupić w centrach ogrodniczych czy stoiskach ogrodniczych w supermarketach lub sklepach budowlanych – jej cena nie powinna się różnić od zwykłej kory sosnowej. Jeśli przemieszalibyśmy ziemię z nieprzekompostowaną korą, to sprawimy, że rośliny nie dostaną wystarczającej ilości azotu, przez co będą gorzej rosnąć – zwykła kora o wiele wolniej się rozkłada z powodu niskiego dostępu tlenu, a ponadto rozkładając się, będzie zużywała azot z gleby.

fot. thinkstockphoto.com

fot. thinkstockphoto.com
fot. pixabay.com

fot. pixabay.com
fot. AdobeStock

fot. AdobeStock

Kora ogrodowa – rodzaje

Ze względu na rodzaj drzewa, z którego pochodzi, wyróżniamy korę świerkową i sosnową, przekompostowaną i nieprzekompostowaną. Ale materiał ten różni się również frakcją. Na rynku dostępna jest kora drobno mielona, średnio mielona i grubo mielona. Drobno mielona (0,1 – 1 cm) nie jest zbyt popularna, gdyż drewniane drobinki są bardzo łatwe podwiewane przez wiatr. Najlepiej wygląda pod niewielkimi roślinami. Kora średnio mielona (1-5 cm) jest stosowana najczęściej, ponieważ jest uniwersalna. Natomiast zrębki grubo mielone (5-10 cm) sprawdzą się na terenach, gdzie wieją silne wiatry. Wygląda dobrze w zestawieniu z dużych drzewach czy krzewach – z małymi będzie za mocno kontrastowała. Kora grubo mielona najwolniej się również rozkłada.

Kora ogrodowa – ogród w kolorach

Kolorowa kora jest przede wszystkim dekoracyjna. To propozycja dla osób, które chcą wprowadzić więcej kolorów do przydomowej przestrzeni, uzyskując ciekawe efekty aranżacyjne. Nie odznacza się tak wysokimi parametrami polepszającymi strukturę gleby jak zwykłe, niebarwione zrębki, musimy też za nią więcej zapłacić. Jest dostępna w różnych odcieniach, np. żółtym, czerwonym, niebieskim czy zielonym.

zdjęcie tytułowe: pixabay.com