listopad
Rok w ogrodzie
Aby rośliny przetrwały zimę, musimy je zabezpieczyć przed niskimi temperaturami. Jednym ze sposobów jest usypanie koczyków wokół roślin. Kiedy przeprowadzamy tę pracę? Z czego wykonać kopczyki?
Kopczykowanie ma na celu zapobieganiu szybkim i silnym spadkom temperatury, ochronę podstawy, korzeni oraz kory roślin. Zasada jest taka: kopczyki usypujemy wokół roślin, które nie są mrozoodporne. Są to przede wszystkim drzewa i krzewy pochodzące z ciepłych regionów świata. Przed mrozami warto także chronić młode egzemplarze, które nie zdążyły jeszcze wytworzyć silnego systemu korzeniowego – po prostu są mało odporne na niskie temperatury. Kopczykowanie sprawdzi się także w przypadku róż (obowiązkowo formy szczepione, wielkokwiatowe, rabatowych i pnące), hortensji ogrodowych, drzewek owocowych, drzewek i krzewów liściastych, iglaków, roślin zimozielonych czy cebulek kwiatowych wrażliwych na mrozy, np. lilii.
Kopczyk – jak go wykonać
Do wykonania kopczyków możemy wykorzystać:
- torf – wykorzystujemy go tylko do roślin kwaśnolubnych;
- kompost – uważajmy, aby nie zawierał części roślin zaatakowanych przez choroby. Po zimie możemy go rozgarnąć po ogrodzie w celu wiosennego zasilenia roślin;
- trociny – aby nie rozwiał ich wiatr, warto je odpowiednio zabezpieczyć. Liście mogą być stosowane w przypadku wszystkich roślin. Lepiej unikać liści orzecha, ponieważ zawarte w nich garbniki spowalniają wzrost roślin;
- liście – tylko wysuszone, również zabezpieczamy je przed wiatrem;
- kora – najlepsza będzie sosnowa, oprócz ochrony przed mrozem rozkładając się, użyźnia i zakwasza podłoże. Kora sprawdzi się także podczas sezonu wegetacyjnego, ponieważ zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z podłoża oraz wyrastaniu chwastów;
- ziemia ogrodowa – aby poprawić warunki powietrzne, warto wymieszać ją z torfem lub kompostem.
Pamiętajmy, że kopczyk usypujemy wokół podstawy rośliny na wysokość około 30 cm. Miejsce kopczykowania oczyszczamy z resztek organicznych, gdyż mogą być źródłem infekcji.
Kopczykowanie – dobry czas
Kopczykowanie przeprowadzamy najczęściej w listopadzie i grudniu. Wszystko oczywiście zależy od pogody. Najlepiej usypywać kopczyki, dopiero gdy temperatura powietrza spada do 0oC. Zbyt wczesne kopczykowanie sprawi, że rośliny nie hartują się, przez co stają się mniej odporne na niskie temperatury. Wybierzmy na przeprowadzenie tej pracy suchy i ciepły dzień, aby nie przykryć zmarzniętej gleby. A kiedy usunąć kopczyki? Likwidujemy je, gdy panują temperatury powyżej 0oC, a na roślinach pojawiają się pąki. Zazwyczaj jest to marzec lub kwiecień.
zdjęcie tytułowe: AdobeStock