Kapusta ozdobna – odżywcza dekoracja ogrodu podczas łagodnej zimy

luty
Rok w ogrodzie

Kapusta ozdobna uprawiana jest w przydomowych ogródkach ze względu na swoje walory dekoracyjne, a także odżywcze. Ponadto wykazuje się bardzo długą trwałością, nie straszny jej ani przymrozek, ani niewielkie opady śniegu.

Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) ma krótką nóżkę i kędzierzawą rozetę, pięknie wybarwioną na różowy, pąsowo-różowy lub purpurowy kolor, ale są również odmiany białe, żółte czy zielone. Liście, zależnie od odmiany, mogą być gładkie lub delikatnie pofalowane, a przy tym brzegiem powycinane, fryzowane. Roślina ma od 25 do 50 cm wysokości, a średnice rozety wahają się od 15 do 30 cm. Swój urok w pełni prezentuje jesienią, ale udekoruje nasz ogród, taras lub balkon także podczas łagodnej zimy. Sprawdza się też jako ozdoba stołów, np. w dekoracyjnych bukietach. Kapusta ozdobna jest jadalna. 

Uprawa kapusty ozdobnej

Kapusta ozdobna w warunkach naturalnych rośnie na południu Europy i Azji. Uprawiana jest jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Lubi słońce, ale nie przeszkadza jej również półcień (jednak w tym przypadku liście są mniej kolorowe). Preferuje podłoże próchnicze, dość żyzne, umiarkowanie wilgotne, zasadowe oraz głęboko uprawione. Najlepiej zapewnić jej miejsce osłonięte od silnego wiatru, zaciszne. Nasiona kapusty ozdobnej wysiewamy do zimnego insektu do marca do maja, a najlepiej wprost do gruntu na przełomie kwietnia i maja. Optymalnym okresem wysiewu nasion jest przełom czerwca i lipca. Nasiona kiełkują po ok. tygodniu i jeśli będą miały zapewnione odpowiednie warunki rozwoju, od września będą dekorować rabaty. Możemy również kupić gotową rozsadę, którą do gruntu sadzimy w maju. Sadzonki sadzimy w rozstawie 40-50 cm, nieco głębiej niż rosły na początku. Poza podlewaniem, kapustę nawozimy w razie potrzeby (unikajmy przenawożenia azotem) oraz odchwaszczamy.

Pamiętajmy, aby kapusty ozdobnej nie siać na stanowisku, na którym wcześniej już rosły rośliny kapustowate – możemy to zrobić dopiero po ok. 4 latach.

Odżywcza kapusta ozdobna

Kapusta ozdobna to – jak wszystkie warzywa kapustne - roślina niskokaloryczna, bogata w błonnik i niezawierająca tłuszczu. W 100 g kapusty jest ok. 30 kcal i 5 g błonnika. Zawiera prawie tyle samo żelaza co jarmuż. Kapusta ozdobna jest źródłem witaminy K (wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi) i C ( odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm). Ponadto zawiera naturalne roślinne barwniki, które są antyoksydantami niezbędnymi dla naszego organizmu. Kapustę ozdobną możemy wykorzystać np. do przygotowania sałatek i surówek, świetnie nadaje się do wszelkich zup jarzynowych czy gołąbków.

zdjęcia: pixabay.com