październik
Rok w ogrodzie
Jesień to pora roku, w której bardzo często towarzyszą przeziębienia i grypy. Aby nie poddać się chorobie, warto wzmocnić swój organizm. Jedną z najlepszych naturalnych metod jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców. Co o tej porze roku doda nam sił?
Warzywa i owoce zawierają szereg witamin, składników odżywczych, fitoskładników, mikro- oraz makroelementów, które są dobroczynne dla organizmu. Ich spożywanie powoduje, że nasze komórki wolniej się starzeją i są bardziej odporne na infekcje oraz uszkodzenia. Ponadto owoce i warzywa są pysznym dodatkiem do dań. Stanowią również doskonałe przekąski, które nie zaszkodzą naszym sylwetkom.
Owoce z ogrodu i ze sklepu
Owoce możemy spożywać na surowo, ale wtedy przyswajamy wyłącznie 17% ich składników odżywczych, natomiast w przypadku wypicia soku owocowego jest to aż 75%. Dlatego też jednym z lepszych sposobów na dostarczenie naszemu organizmowi niezbędnych witamin jest świeżo wyciskany sok owocowy. Jest to też najszybsze rozwiązanie, bo już po 15 minutach dostarczone są wszystkie składniki odżywcze. Soki warto przyrządzać w wolnoobrotowych wyciskarkach – napoje będą jednolite, gęste, pełnie witamin i minerałów w przeciwieństwie do tych przyrządzanych w sokowirówkach. W budowaniu odporności wspomogą nas owoce bogate w witaminę C (czyli kwas askorbinowy). Duże jej ilości zawierają owoce cytrusowe, np. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki czy mandarynki. Ponadto w ich składzie są witaminy z grupy B, potas, magnez oraz fosfor. Cennym źródłem witaminy C jest również pigwa, można ją np. dodawać do herbaty zamiast cytryny. Jesienią dobrym wyborem są również niskokaloryczne jabłka, gruszki i śliwki – świetnie smakują na surowo, ale także w ciastach. Co ważne, najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce gruszki, dlatego warto je jeść nieobrane. Aby dłużej cieszyć się smakiem śliwek, możemy je ususzyć. Pamiętajmy, że suszone śliwki zawierają znacznie więcej kalorii niż świeże – lepiej więc jest je zamrozić. Jesienne owoce to także winogrona, żurawina i jeżyny.
Warzywa na zdrowie
W budowaniu odporności organizmu ważną rolę odgrywają również warzywa. Jesienią warto więc spożywać dynię, która w 90% składa się z wody. Jest bogata w witaminy C, A i E, które chronią nas przed bakteriami odpowiedzialnymi za przeziębienie, a także w potas, magnez i żelazo. Dynię bardzo często wykorzystuje się jako bazę do zup-kremów. Jednak najpopularniejszym jesiennym warzywem jest kapusta. To niekwestionowana „bomba” witaminy C, ale zawiera również duże ilości witamin B, A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy i przeciwutleniacz glutation. Niestety kapusta poddana obróbce termicznej jest ciężkostrawna, dlatego najlepiej przyrządzić z jej liści sok. Oczywiście w jesiennym menu nie może zabraknąć cebuli i czosnku. Zawarte w nich olejki eteryczne wspomagają układ oddechowy, mają właściwości bakterio- i grzybobójcze. Warzywa te są bogate w magnez, potas, siarkę, krzem, cynk oraz witaminę C. Ponadto w czosnku znajduje się kilka rodzajów antyoksydantów (podnoszą odporność) oraz allicyna (przeciwbakteryjny związek). Właściwości prozdrowotne mają również buraki, cukinie i papryka.
zdjęcia: pixabay.com