listopad
Rok w ogrodzie
To, że na talerzu jest kolorowo, sporo na nim rozmaitych darów ogrodu, z pewnością podkreśla jego elegancki i apetyczny wygląd. Jest to jednak również gwarancja, że odżywiamy się zdrowo. Kolor warzyw i owoców mówi bowiem dużo o ich składzie, a ten z kolei może mieć zbawczy wpływ na naszą odporność, zdrowie i kondycję.
Żyj kolorowo = jedz kolorowo. O tym, że warzywa i owoce zawierają dużo witamin oraz minerałów nie trzeba nikogo przekonywać. Ale warto wiedzieć, że jednocześnie w ich sokach znajduje się wiele innych czynnych związków, które pozwalają te witaminy potem doskonale nam przyswajać i przekształcać w inne związki o zbawiennym wpływie na kondycję naszego organizmu. Warzywa i owoce trzeba jeść często, jak najświeższe, najlepiej na surowo, a przy tym łączyć kolorami, jak paletę zdrowych barw!
Fioletowe, granatowe, prawie czarne
Warzywa i owoce w kolorze ciemnofioletowym, granatowym, niekiedy wpadającym w czarny (np. czerwona kapusta, bakłażan, burak czerwony, jagody, śliwki, czerwone i czarne winogrona) zawierają związki określane przeciwutleniaczami (antocyjany), które mają wpływ na opóźnianie procesu starzenia się komórek. Antocyjany pobudzają działanie krwiotwórcze, a tym samym poprawiają pracę układu krążenia. W tym sensie poprawiają też kondycję narządów, w tym głównie mózgu. Dlatego jedzenie warzyw fioletowych i ciemnogranatowych wpływa pozytywnie na koncentrację, pamięć i wzrok.
Warzywa żółte i pomarańczowe
Za kolor żółty oraz pomarańczowy w warzywach i owocach odpowiadają karotenoidy, w tym bardzo ważny dla naszego zdrowia beta-karoten. Ma on pozytywny wpływ na jakość włosów, skóry i paznokci. Spowalnia proces starzenia się skóry i wpływa korzystnie na jej mniejszą wrażliwość na promieniowanie słoneczne UV. Żółte i pomarańczowe owoce oraz warzywa, takie jak banan, ananas, kukurydza, fasolka szparagowa, żółta papryka i żółte pomidory, zawierają również dużo witaminy A niezbędnej w utrzymaniu prawidłowej jakości wzroku. Jedzenie żółtych warzyw jest bardzo ważne dla dzieci, ponieważ witamina A jest odpowiedzialna również za prawidłowy proces wzrostu.
Warzywa zielone
Warzywa zielone, szczególnie te liściaste jak szpinak, jarmuż, nać pietruszki, kapusta, sałata, brukselka, por, ale także brokuły, szparagi, ogórki i zielona fasolka szparagowa są istną kopalnią witamin i mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy gwarantują między innymi prawidłową pracę układu nerwowego, układu pokarmowego i systemu immunologicznego. Jedzenie warzyw i owoców zielonych wpływa regenerująco na układ tkankowy, wzmacnia kości, wspiera pracę wątroby i jelit, poprawia kondycję układu moczowego. Dieta bogata w warzywa zielone poprawia samopoczucie, sprzyja koncentracji. Jest obowiązkowa dla kobiet planujących ciążę ze względu na zapewnienie prawidłowego poziomu kwasu foliowego.
Warzywa i owoce w kolorze czerwonym
Pomidory, papryki, truskawki, czereśnie, wiśnie, czerwone jabłka, arbuzy itp. zawierają w swoim składzie kolejny ważny przeciwutleniacz – likopen. Działa on pozytywnie na redukcję wysokiego poziomu cholesterolu, a tym samym wpływa korzystnie na pracę serca i całego układu krążenia. Czerwone warzywa i owoce zawierają również dużo potasu, odpowiadającego za prawidłowe ciśnienie krwi i prawidłowy rytm serca, a także optymalną pracę układu nerwowego.
Wszystkie kolorowe warzywa zawierają bardzo dużo witaminy C, która warunkuje naszą odporność na infekcję. Dlatego w tym okresie, kiedy o przeziębienie i grypę nie trudno, komponujmy na talerzu barwne bukiety na zdrowie.
zdjęcia: pixabay.com