Gruszki o smaku jesieni

październik
Rok w ogrodzie

Słodkie i pachnące gruszki to zaraz po jabłkach, najpopularniejsze dary jesieni z polskich sadów. Ich wspaniały smak i aromat sprawiają, że są apetycznym dodatkiem zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Gruszki są przy tym zdrowe i polecane w korzystnej dla organizmu diecie.

Wrzesień i początek października to pełen sezon na gruszki. Świeże, chrupiące, piękne i dojrzałe wypełniają lady na straganach. Wśród wielu smacznych odmian królują niepodzielnie nasze lekko rumiane klapsy i piegowato-srebrzyste konferencje. Jedne i drugie mają wykwintny smak, są słodkie, doskonale się przechowują, a przede wszystkim wspaniale nadają do konsumpcji zarówno na surowo, jak i w formie dodatków oraz przetworów.

Gruszki to samo zdrowie

Gruszki podobnie jak jabłka zawierają wiele minerałów oraz witamin ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W soku i miąższu owoców znajdziemy witaminy C, A oraz z grupy B. Owoce te bogate są również w magnez, wapń, ale również bor, który odpowiada za odpowiednie przyswajanie tych i innych pierwiastków. Gruszki zawierają także dużą ilość potasu, który odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji pracy układu krążenia oraz układu nerwowego.

Miąższ i skórka gruszki to istny magazyn błonnika, wyczuwalne „kamienne” grudki w surowych owocach mogą powodować wzdęcia, ale jednocześnie wpływają bardzo korzystnie na pracę jelit, likwidują tendencje do zaparć, wpływają na rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Gruszkom przypisuje się również zbawienny wpływ na gospodarkę wodną w organizmie, regulację pracy układu moczowego i likwidację nadmiaru wody w organizmie.

Oczywiście świeże gruszki warto jeść na surowo, jako owoce deserowe oraz składniki słodkich i słonych sałatek. Owoce te są także doskonałe na przetwory: gruszki w syropie, w kompocie, w occie, a także jako składnik konfitury czy dżemów.

Gruszki w kuchni

Gruszka jest również bardzo dekoracyjnym owocem, dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni w jak najbardziej naturalnej formie. Prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie zarówno jako główny bohater słodkiego, jak i słonego dania.

TARTA GRUSZKOWA ŁATWA, SŁODKA, DEKORACYJNA

Do przygotowania tarty potrzebne nam będą składniki na kruche ciasto słodkie: 80 g masła, 150 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 50 ml wody, 4 dorodne gruszki (klapsy mogą być ze skórką, konferencje koniecznie obrane).

Ciasto wyrabiamy łącząc w misce zimne pokrojone w kostkę masło z mąką, solą, cukrem wanilinowym oraz wodą. Można wyrabiać je w robocie kuchennym. Na oprószoną mąka stolnicę lub blat kuchenny wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na średnicę formy. Natłuszczamy formę do tart masłem i wykładamy ciasto wywijając brzegi.

Umyte gruszki obieramy, przekrajamy na pół i na ćwierć, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w smukłe, dekoracyjne pasy, zgodnie z kształtem gruszek. Układamy na wierzchu ciasta w dekoracyjną rozetę. Posypujemy dość gęsto cukrem i wiórkami masła. Wkładamy do rozgrzanego na 200oC piekarnika i pieczemy ok. 30 minut – aż wierzch będzie apetycznie rumiany. Tartę można podawać na ciepło i na zimno z dodatkiem konfitury różanej lub waniliowych lodów.

WYTRAWNA TARTA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ

To łatwe i szybkie, ale niezwykle reprezentacyjne danie jest w stanie przygotować każdy, nawet nie mający doświadczenia w kucharzeniu.

Do przygotowanie tarty potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 średniej wielkości twarde gruszki, 200 g sera pleśniowego gorgonzola (można zamienić na inny rodzaj sera niebieskiego, jeśli lubimy np. ostrzejszy smak), masło, 2-3 gałązki świeżego rozmarynu lub bazylii.

Ciasto rozmrażamy i rozkładamy w przygotowanej, natłuszczonej formie, może być też prostokątna wyłożona papierem do pieczenia. Gruszki przygotowujemy podobnie jak do słodkiej tarty. Ciasto posypujemy bardzo drobnymi wiórkami masła, układamy plastry gruszek obok siebie i gęsto posypujemy pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem pleśniowym. Wierzch dekorujemy gałązkami rozmarynu. Pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 30-35 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta i farszu tarty. Tarta może być serwowana z żurawiną lub słodkimi piklami np. gruszką lub śliwką z octu.

zdjęcia: fotolia.com, pixabay.com