Grillujemy wygodnie, czyli przydatne akcesoria do grillowania

czerwiec
Rok w ogrodzie

Obiad w ogrodzie o tej porze roku nieodmiennie kojarzy się z grillem. Zarówno zapaleni miłośnicy tej formy przygotowywania posiłków, jak i ci co grillują okazjonalnie powinni zadbać o wygodę oraz jakość przygotowywania potraw. Podpowiadamy, jakie akcesoria sprawdzą się przy korzystaniu z grilla.

Długie czerwcowe dni i ciepłe wieczory to idealny czas na letnie biesiadowanie. Potrawy przyrządzane na grillu w ogrodzie mają niepowtarzalny smak i wpisują się doskonale w tę atmosferę. Aby jednak przygotowanie potraw na ruszcie było przyjemne, wygodne, przebiegało sprawnie i jednocześnie gwarantowało dobrą jakość przyrządzanych potraw, warto wyposażyć się w pomocnicze akcesoria do grillowania.

Jednorazowe tacki na grill

Jednorazowe tacki na grill wykonane z wysokiej jakości aluminium ułatwiają przygotowanie wielu potraw. Ich żebrowana, ażurowa budowa zapewnia przede wszystkim równomierne rozchodzenie się temperatury, a jednocześnie zabezpiecza przed bezpośrednim kontaktem z ogniem – pozwala zatem na przygotowanie soczystej, niewysuszonej potrawy. W trakcie grillowania na tacce, czy to kiełbasek, kawałków mięsa, czy warzyw tłuszcz oraz marynata nie ściekają zupełnie, chroniąc je przed przypaleniem.

Tacki pozwalają na pieczenie drobnych kawałków (np. krewetek, pomidorków koktajlowych, małych papryczek), które położone bezpośrednio na ruszcie mogłyby wpadać pomiędzy kratki. Jednocześnie tacki pozwalają na wygodne obracanie potraw o mniej trwałej strukturze, narażonych na rozpadanie się (np. kaszanki). Producenci oferują różne rozmiary i kształty jednorazowych tacek grillowych, które z powodzeniem można dopasować do typu grilla, jaki posiadamy (okrągłe, prostokątne).

Dodatkowym atutem stosowania jednorazowych tacek na grill jest również czystość, jaką zapewniają, chroniąc ruszt przed nadmiernym zatłuszczeniem oraz przypaleniem i przywarciem pieczonych na grillu potraw.

Profesjonalne akcesoria grillowe

Niezbędne w wygodnym przygotowywaniu posiłków na grillu będą oczywiście sztućce do nakładania, obracania, przekładania i zdejmowania potraw. Wśród najbardziej popularnych należy wymienić szczypce grillowe, łopatki i widelce o długich, najczęściej podwójnych zębach. Pomagają one z pewnej odległości, tak by nie poparzyć ręki, sprawnie i pewnie manewrować wiktuałami na rozgrzanym ruszcie. Warto dobrać akcesoria z dobrej gatunkowo, nierdzewnej stali oraz wyposażone w uchwyty, które nie odkształcają się i nie nagrzewają pod wpływem temperatury.

Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest korzystanie z akcesoriów proponowanych w zestawie w poręcznej walizeczce. Producenci oferują bardzo atrakcyjne i bogato wyposażone komplety, w których znajdziemy poza wymienionym niezbędnikiem dodatkowo np. pędzelki do naoliwiania lub rozprowadzania marynaty, ostre noże, szpady szaszłykowe, a także druciane szczoteczki ułatwiające czyszczenie rusztu.

Takie praktyczne rozwiązanie zapewni utrzymanie akcesoriów w jednym miejscu i w należytym porządku.


Małe ruszty

Bardzo pomocne w grillowaniu będą również składane małe ruszty. Produkowane są w wielu wariantach – uniwersalne pozwalające na pieczenie różnych potraw albo dedykowane pod konkretne produkty, np. do ryby albo parówek. Ruszt składa się zwykle z dwustronnej rozpinanej siatki, pomiędzy którą możemy wsadzić potrawę, a następnie położyć ją na grillu. Zamknięcie potrawy w takim ruszcie gwarantuje, iż nie rozpadnie się w trakcie pieczenia i w łatwy sposób będziemy mogli ją bez szkody przekręcać (co w przypadku np. kruchej i delikatnej ryby ma szczególne znaczenie). Ruszt pozwala również na warstwowe ułożenie wiktuałów – np. mięso można dodatkowo przełożyć w takim ruszcie warzywami lub ziołami. Potrawy grillowane z wykorzystaniem indywidualnych rusztów zachowują dużą estetykę.

Ruszty podobnie jak te będące elementem grilla wykonane są z wysokogatunkowej stali, często ładnie wykończone drewnianą lub z odpornego na temperaturę tworzywa rączką.


Dmuchawy zapewniające żar

Równomierne pieczenie potraw na grillu zależy również od równego rozmieszczenia żaru w palenisku. Aby zapewnić optymalny, warto wyposażyć się w wygodną dmuchawę, która pozwoli w łatwy, niemęczący sposób skierować strumień powietrza w te miejsca, gdzie węgiel lub brykiet węglowy nie rozpalił się wystarczająco. Na stoiskach z akcesoriami grillowymi znajdziemy miechy oraz dmuchawy, które ułatwią nam rozpalenie i utrzymanie odpowiedniej temperatury na grillu bez naszego wysiłku.

zdjęcia: Ravi, Landmann, Floraland, fotolia.com