listopad
Rok w ogrodzie
Dekoracyjne warzywo w ogrodzie, a przy tym zdrowa, warzywna dieta – to lubimy! Listopad to miesiąc, w którym królują dynie zarówno w dekoracjach, jak i na kuchennym stole. W tym miesiącu prezentujemy walory uprawne i kulinarne dyni makaronowej.
Dynia makaronowa to wdzięczne w uprawie amatorskiej warzywo, chociaż dość wymagające. Lubi bowiem stanowiska słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru, a przy tym regularne nawadnianie. Prawidłowe zawiązywanie owoców i ich dorodne dojrzewanie wymaga z kolei żyznej gleby lub dobrego nawożenia (najlepiej obornikiem i kompostem). Dynia makaronowa wymaga również stałego doglądania – warzywo to należy regularnie odchwaszczać, a kiedy zawiąże owoce zabezpieczać je przed kontaktem z glebą, tak by owoce nie ulegały chorobom grzybowym i gnilnym. Komfortowe i wygodne stanowisko do uprawy dyni makaronowej można przygotować wyściełając je ciemną, przepuszczalną agrowłókniną ogrodniczą lub matą ściółkującą.
Dynię makaronową najlepiej sadzić z rozsad, kiedy na zewnątrz jest już dość ciepło – z końcem kwietnia, początkiem maja wysiewamy nasiona do rozsadników. Sadzonki do gruntu wysiewamy w połowie maja i z początkiem czerwca. Wokół każdej rozsady należy zostawić dużą wolną przestrzeń – nawet ok. 1,5 m.
Dynia makaronowa w uprawie
Dynia makaronowa jest rośliną jednoroczną. W ogrodzie wygląda bardzo dekoracyjnie i można ją z powodzeniem sadzić jako element kompozycji warzywno-kwiatowej (ale nie w zagęszczeniu ponieważ nie lubi zagłuszenia i jest wrażliwa na choroby innych roślin uprawnych). Jest rośliną dość rozłożystą, jej pędy mogą osiągać nawet 4-5 m. Wokół pędów dynia makaronowa tworzy duże klapowato-dłoniaste liście pokryte drobnymi, sztywnymi włoskami. Od czerwca zaczynają pojawiać się duże kielichowate kwiaty, męskie i żeńskie. Po zapyleniu z żeńskich kwiatów powstają nabierające stopniowo wielkości i koloru podługowate, pękate owoce. Owoce dyni makaronowej w zależności od odmiany mogą mieć kolor żółty, zielony, a także pięknie przebarwiające się w żółto, jasnopomarańczowe i zielone pasy.
Dynia makaronowa na odpowiednim stanowisku może wytworzyć ok. 6-7, a czasem i więcej owoców. Zwykle możemy zacząć je zbierać już z początkiem lipca do późnego października.
Największym atutem dyni makaronowej, stąd też przybrała swoją nazwę, jest miąższ. Po rozcięciu przypomina wnętrze każdej dyni, chociaż jego kolor jest znacznie jaśniejszy żółty i ciemno żółty, a nie pomarańczowy. Po upieczeniu natomiast rozpada się na grube paseczki przypominające do złudzenia makaron spaghetti. Doprawiony stanowi doskonałą alternatywę dla past, i może być pełnowartościowym posiłkiem zdrowej warzywnej diety.
Jak przygotować dynię makaronową w kuchni
Ten rodzaj dyni pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie z niej smacznego posiłku.
Dynię wystarczy umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki (pestki nadają się do wysuszenia, jedzenia i na rzecz przyszłych rozsad), nie obierać ze skóry. Wnętrze warzywa smarujemy oliwą i oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, wędzoną papryką, ulubionymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, szałwią etc. Na wyłożonej papierem blasze układamy dynię miąższem do dołu, a skórą do góry. Tak pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200oC. Skórka na wierzchu powinna nieco zbrązowieć. Następnie wyjmujemy upieczone warzywo, odwracamy i widelcem o długich zębach szarpiemy miąższ, który w łatwy sposób rozpada się na wąskie pasy, nasz docelowy „makaron”.
Tak przygotowaną dynię można podawać z dowolnymi sosami do makaronów, mięsnymi i warzywnymi. Świetnie komponuje się z sosami serowymi i szpinakiem, a także ostrymi sosami pomidorowymi.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com