listopad
Rok w ogrodzie
Kiedy jesień raczy nas swoją kapryśną aurą, my zwykle leczymy przeziębienie i grypopodobne infekcje. Aby wesprzeć proces leczenia i podnieść własną odporność, warto w tej sytuacji sięgnąć po lekarstwo wprost z ogrodu – naturalny antybiotyk – czosnek.
W soku czosnku podobnie jak u innych roślin z tej rodziny (amarylkowate: cebula, czosnek, por) znajdują się substancje o działaniu bakteriobójczym. Czosnek jest wyjątkowo w nie bogaty, o czym świadczy jego intensywny zapach – to zasługa allicyny siarkoorganicznego związku chemicznego o działaniu bakteriobójczym. Olejki eteryczne zawarte w soku z czosnku mają zbawienny wpływ na układ oddechowy. Wspomagają odkrztuszanie, udrażniają drogi oddechowe, rozluźniają wydzielinę zarówno tę zalegającą w nosie i zatokach, jak i tę w oskrzelach. Sok z czosnku działa rozkurczowo, rozgrzewająco i napotnie, co sprzyja łagodzeniu objawów przeziębienia. Czosnek jest przy tym bogaty w witaminy: C, te z grupy B: B1, B2, PP oraz prowitaminę A, a także związki mineralne: potasu, wapnia, magnezu, w tym rzadkich pierwiastków takich jak kobalt, chrom i nikiel.
Właściwości czosnku sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu układu naczyniowego – zbadano, iż rozrzedza krew, czyści złogi naczyniowe i uelastycznia same naczynia. Obniża również ciśnienie krwi. Przypisuje mu się podobne działanie jak aspirynie.
Regularne spożywanie czosnku podnosi naszą odporność, dlatego warto właśnie teraz przygotować sobie naturalny medykament, by był na co dzień pod ręką i towarzyszył codziennej diecie.
Syrop z czosnku
Litrowy słój syropu z czosnku w lodówce przyda się na użytek całej rodziny zanim zima zawita na dobre. Do przygotowania będą nam potrzebne: 3 główki czosnku, 3 łyżki cukru, 0,5 l wody, 3 cytryny, 2 łyżki miodu.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy, przekładamy do moździerza lub ceramicznej miski i dobrze rozgniatamy. Przekładamy do słoja, zasypujemy 3 łyżkami cukru i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 2-3 godziny. Następnie zalewamy sokiem świeżo wyciśniętym z cytryn oraz szklanką letniej (przegotowanej wcześniej) wody z 2 łyżkami miodu (dla nadania smaku). Zakręcamy słoik i zawartość mieszamy (potrząsając słoikiem do rozpuszczenia cukru). Wkładamy do lodówki. Po 24 godzinach możemy zlać syrop – przecedzić przez gęste sitko lub gazę do butelki lub mniejszego słoiczka.
W czasie przeziębienia i objawów infekcji syrop pijemy 3 razy dziennie po łyżeczce i przechowujemy nie dłużej niż 5-7 dni. Profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności wystarczy 1 łyżeczka dziennie.
Ząbki czosnku w occie
Jeśli świeży czosnek jest dla nas zbyt ostry i zbyt wyrazisty w smaku, warto przygotować na potrzeby codziennego dbania o dobrą kondycję czosnek w occie. Będzie on doskonałym dodatkiem do kanapki czy sałatki.
Czosnek w occie przygotowuje się podobnie jak inne pikle i marynaty. Należy przygotować sobie 3 czyste, wyparzone słoiki – np. 250-300 ml, 6 główek czosnku dobrej jakości oraz do przygotowania zalewy: 2,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli, po 3-4 ziarna pieprzu do każdego słoika, po 5 ziaren gorczycy na słoik, pokruszoną suszoną papryczkę chili, łyżkę oliwy.
Czosnek obieramy i wrzucamy pojedynczo ząbki do słoika, tak by wypełnić go do 3/4 wysokości. W rondlu zagotowujemy wszystkie składniki naszej zalewy i gorącą zalewamy po kolei słoiki z czosnkiem zakręcając szczelnie, aby się zassały. Pasteryzujemy ok. 7 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce.
zdjęcia: pixabay.com, AdobeStock