Czerwcowy szybki plan działań – ogródek warzywny

czerwiec
Rok w ogrodzie

Niewielki warzywnik to radość dla ogrodników-amatorów, którzy raz, że lubią uprawiać i pielęgnować rośliny, dwa, że mają satysfakcję, jeśli ich praca daje plon. Czasem jednak trudno zdążyć w porę i zaplanować wszelkie działania ogrodnicze, żeby na grządce panował ład, a warzywa rosły i dojrzewały w odpowiedniej kolejności. Dlatego podpowiadamy, co i kiedy posadzić w ogródku warzywnym w czerwcu.

Aby stworzyć mały ogród warzywny, nie trzeba być doświadczonym ogrodnikiem. Wystarczy odpowiednie miejsce (dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru), właściwa gleba (powinna być żyzna, przepuszczalna i szybko nagrzewająca się, najlepsza jest próchnicza), łatwe w uprawie warzywa czy zioła oraz chęć do prac ogrodowych.

Pamiętajmy, że na dobre wyniki w uprawie warzyw mają wpływ nie tylko warunki wegetacji roślin, ale także terminy wykonywania poszczególnych prac.

Przygotowanie gleby

Zanim wysiejemy warzywa, musimy użyźnić glebę, gdyż mało prawdopodobne jest, że w naszym ogrodzie dominuje gleba próchnicza. Jednak zakazane jest stosowanie nawozów naturalnych, ponieważ powodują one rozdwajanie się korzeni. Najlepiej, jeśli nasz warzywnik założymy na podłożu, które było wzbogacane nawozami w poprzednich latach. Pamiętajmy, aby na 2 tygodnie przed wysianiem nasion zastosować nawóz uniwersalny w dawce 70 g/m2 oraz wzruszyć ziemię.

Siejemy warzywa

Koniec maja i początek czerwca to dobry moment na wysiewanie wszelkich warzyw korzeniowych. Siejemy zatem do gruntu buraki liściowe i ćwikłowe, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek oraz karłową fasolę szparagową. Nasiona przed wysiewem można moczyć przez kilka godzin w letniej wodzie. Dla porządku i łatwiejszej pielęgnacji najlepiej siać nasiona w rzędach co około 30 cm, do rowków o gęstości 1 cm. Jeśli część z tych warzyw udało nam się posadzić pod koniec maja, to w połowie czerwca przerywamy zbyt gęsto rosnące warzywa (na przykład marchew, pietruszkę, seler, por, cebulkę). Początek czerwca to również najlepszy czas na wysadzanie roślin dyniowatych. Siejemy zatem (najpóźniej do połowy miesiąca) ogórki, dynie, cukinie i patisony na późny jesienny zbiór. Aby zapewnić ciągły zbiór świeżych przypraw, wysiewamy także zioła takie jak: koper, bazylia, cząber i rzeżucha.

Sukcesywnie (co dwa tygodnie) możemy dosiewać szybko dojrzewające warzywa, które będziemy zrywać dość regularnie, na przykład sałatę, rzodkiewkę, koper czy dymkę.

Rozsady w ogrodzie warzywnym

Do gruntu wysadzamy też rozsady warzyw, których nie zdążyliśmy posadzić w maju (pomidory, papryki, oberżyny itp.) Natomiast te, które udało nam się posadzić miesiąc wcześniej, palikujemy i pasemkujemy. Z pomidorów i papryk usuwamy przy okazji boczne pędy z kątów liści.

W warzywniku przygotowujemy także rozsadę kalafiora, brokuła, kalarepy, sałaty kruchej i rzymskiej na zbiór jesienny.

Pielęgnacja warzyw

Pielęgnacja zagonów warzyw to najczęściej pielenie i dbanie o to, aby pożądane warzywa miały wystarczająco dużo miejsca do rozwoju i wzrostu. Nie wolno zapomnieć także o podlewaniu warzyw korzeniowych, gdyż pozostają one dłuższy czas w ziemi. Jeśli ziemia została wcześniej odpowiednio przygotowana, powtórne nawożenie nie jest konieczne.  

zdjęcia: AdobeStock