Bukszpan – dekoracyjny o każdej porze roku

marzec
Rok w ogrodzie

Uniwersalny charakter tego drobnolistnego krzewu ogrodowego sprawia, że chętnie uprawiamy go w ogrodzie, na tarasie, a także na balkonie. Pozostaje zielony przez cały rok, dzięki czemu wygląda dekoracyjnie o każdej porze roku.

Bukszpan jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie. Toleruje właściwie każdą glebę i każde stanowisko. Ze względu na swoje niewielkie wymagania, roślina była chętnie uprawiana w parkach oraz miejskich przestrzeniach publicznych – jest bowiem odporna również na zanieczyszczenia.

Bukszpan uniwersalny w ogrodzie

Bukszpan ze względu na swój gęsty pokrój i drobne ulistnienie stanowi bardzo dekoracyjną roślinę, nie jest ekspansywny i może zasiedlać wszelkie stanowiska w ogrodzie. Nadaje się doskonale jako roślina dopełniająca przestrzenie pomiędzy innymi roślinami, jako roślina soliterowa, a także do wypełnienia obrzeży, biegów traktów ogrodowych, szpalerów i żywopłotów. Warto zdecydować się na ten rodzaj krzewów wszędzie tam, gdzie nie mamy ochoty na częste prace w ogrodzie. Krzew ten dedykowany jest więc do ogrodów industrialnych, żwirowych, minimalistycznych, świetnie nadaje się do skromnej ozdoby posesji domów nowoczesnych o modernistycznej formie.

W sklepach ogrodniczych znajdziemy sadzonki najbardziej popularnych rodzajów: bukszpan zwyczajny oraz bardziej dekoracyjny bukszpan drobnolistny Oba gatunki są do siebie bardzo podobne, przy czym bukszpan drobnolistny może być nieco bardziej wrażliwy zimą na np. wychładzający wiatr.

Cięcie bukszpanu

Bukszpan sam w sobie tworzy owalny pokrój, ale ponieważ lubi cięcie (efektownie się wtedy zagęszcza), doskonale nadaje się do formowania. Z krzewów bukszpanu za pomocą nożyc ogrodowych, sekatorów i nożyc mechanicznych można tworzyć dekoracyjne kule, stożki, sześciany itp. Wielu pasjonatów profesjonalnego formowania wybiera bukszpan na tworzenie istnych ogrodowych rzeźb. Aby uzyskać jak najbardziej dekoracyjny wygląd krzewu, możemy go przycinać nawet 3 razy w sezonie: wczesną wiosną, w okolicach początku lata i nie później niż połowie w sierpnia. Jesienią pozostawiamy roślinę bez przycinania, tak aby zachowała dobrą kondycję na czas zimy.

Bukszpan nie tworzy rozbudowanego systemu korzeniowego, a objętość krzewu łatwo okiełznać wspomnianym przycinaniem, dlatego świetnie nadaje się również do uprawy w pojemnikach. Ten w doniczkach musi być jednak regularnie podlewany i od czasu do czasu odżywiony nawozem (tak aby zachował intensywne zielone ulistnienie).

Bukszpan daje się również łatwo rozsadzać. Jeśli zdecydujemy się na radykalne cięcie krzewu, warto kilka z obciętych gałązek wsadzić do gruntu, z dużym prawdopodobieństwem przy regularnym podlewaniu i zasileniu nawozem dla roślin ukorzeniających się, powstaną nam zdrowe sadzonki.

Wróg bukszpanu numer 1

Niestety w ostatnich latach przywędrował do Polski i mocno się rozprzestrzenił, siejąc niezwykłe spustoszenie w uprawach bukszpanu szkodnik o nazwie – ćma bukszpanowa. Jest to azjatycki owad – motyl, którego larwy bardzo szybko zjadają liście i ogałacają krzew. Gąsienice tworzą przy tym przypominające pajęczynkę woale na krzewie i jeśli uda nam się dość wcześnie zaobserwować takie zjawisko, musimy niezwłocznie zainterweniować. Mocno zaatakowanego przez szkodnika krzewu prawdopodobnie nie uda nam się uratować, ponieważ gąsienice są bardzo odporne na popularne preparaty. Zaleca się opryski środkami do likwidacji gąsienic w sadownictwie np. firmy Target.

Zdjęcia: fotolia.com