lipiec
Rok w ogrodzie
Borówka amerykańska to uprawna kuzynka leśnej jagody. Jej słodki, przyjemny smak sprawia, że jest niezwykle popularna jako element wiodący lub dodatek do deserów. Jest to owoc sezonowy i smakuje najbardziej niepoddany obróbce, czyli na surowo. Teraz, kiedy sezon na borówkę kanadyjską w pełni wykorzystajmy ten fakt i koniecznie używajmy jej w kuchni oraz konsumujmy jak najwięcej.
Borówka wysoka, bo tak inaczej nazywa się tę odmianę, doskonale zadomowiła się w Polsce i jest tu chętnie uprawiana zarówno przez producentów owoców, jak i ogrodników amatorów w przydomowych ogródkach. Borówka nie jest trudna w uprawie, musi mieć jednak zapewnione optymalne warunki, żeby dorodnie owocowała. Lubi stanowisko słoneczne, kwaśną, lekką i przepuszczalną oraz żyzną glebę.
Borówki mają bardzo wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Zawierają dużo witamin, w tym szczególnie ważną dla wzroku witaminę A. Wpływają na zwalczanie tzw. wolnych rodników, wspomagając tym samym układ odpornościowy, hamują procesy miażdżycowe i poprawiają kondycję układu sercowo-naczyniowego. Borówki regulują też procesy trawienne, głównie pracę jelit, mają również wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu.
Borówka najlepiej smakuje na surowo. Z jej udziałem w łatwy sposób można przygotować pyszny, nieskomplikowany deser, np. serek waniliowy z borówkami lub bitą śmietanę z borówkami.
Tarta z mascarpone i borówkami
Letnia lekka tarta to doskonały sprawdzony deser. Szybki i wygodny w przygotowaniu, doskonały do zagospodarowania wszelkich sezonowych owoców jagodowych, a w szczególności borówek. Do przygotowania ciasta do tarty potrzebujemy: ok. 200 g mąki pszennej (najlepiej przesianej przez sitko), 100 g masła wyjętego wcześniej z lodówki, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki mieszamy, najpierw nożem, potem wyrabiamy na jednolitą masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 20 minut. Formę do tarty smarujemy cienko masłem i wykładamy chłodnym ciastem, ładnie wybudowując brzegi rantu formy na ok. 3 cm. Nakłuwamy widelcem, obciążamy, najlepiej ciężarkami do tart i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200oC) przez ok. 15 minut. Studzimy.
Do przygotowania kremu potrzebne nam będzie opakowanie (250 g) serka mascarpone, 100 g śmietanki kremówki (36%), 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Jednolitej konsystencji krem rozprowadzamy równomiernie na spodzie tarty.
Na koniec gęsto układamy jedną przy drugiej świeże, umyte borówki (ok. 300 g) i wkładamy tartę na 20 minut do lodówki. Przed podaniem możemy jeszcze ozdobić ciasto świeżymi listkami mięty.
Koktajl z borówek na maślance
Do przygotowania zdrowego i orzeźwiającego koktajlu z borówek (2 szklanek) , w sam raz na letnie śniadanie, potrzebne nam będą: 250 g borówek amerykańskich, 0,5 l maślanki, 1 banan, 1 łyżeczka miodu jasnego (najlepiej akacjowego).
Schłodzoną maślankę wlewamy do miksera, dodajemy umyte borówki i obranego banana oraz cukier. Miksujemy na jednolitą konsystencję i przelewamy do szklanek.
Pancakes z borówkami
Pancakes to po prostu wersja naleśników, ale podrośniętych i puszystych. Ze świeżymi owocami smakują wyjątkowo i są świetną przekąską śniadaniową, jak i pysznym deserem. Do przygotowania pancakes z borówkami potrzebne będą: 300 g mleka, 2 jajka, 200 g mąki pszennej (przesianej przez sitko), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli oraz 250 g borówek amerykańskich.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy (najlepiej za pomocą robota lub blendera) do uzyskania jednolitej, gładkiej, gęstej, ale płynnej masy. Rozgrzewamy patelnię (średni ogień) i smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Nakładamy ciasto tak, by uzyskać niewielkie okrągłe placuszki. Warto zaopatrzyć się na ten cel w patelnię do pancakes, która pozwala na smażenie pojedynczych, zgrabnych okrągłych naleśników.
Gotowe placki polewamy syropem klonowym lub jasnym miodem i posypujemy gęsto świeżymi, umytymi borówkami.
Zdjęcia: Fotolia.com