Arbuz – letnie orzeźwienie w sam raz na party w ogrodzie

lipiec
Rok w ogrodzie

Intensywnie czerwony i soczysty miąższ arbuza wyróżnia go atrakcyjnością ze wszystkich roślin dyniowatych. Jest fantastycznym owocem deserowym, nadaje się również wspaniale jako składnik wytrawnych sałatek i dodatek do serów. Lipiec to doskonały czas na spożywanie arbuza w prostych, ale i wyrafinowanych daniach.

Arbuz jest niskokaloryczny, mimo iż dojrzały owoc potrafi być naprawdę słodki, możemy go spożywać regularnie bez konsekwencji. Zawiera sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę A, a także związki mineralne, w tym w dużej ilości ważny dla organizmu potas. Dla osób, które mają problemy z utrzymaniem na dobrym poziomie ten pierwiastek np. biorą leki na nadciśnienie, dieta arbuzowa będzie jak najbardziej zalecana.

Proponujemy szybkie przekąski, których przygotowanie jest bardzo krótkie, nieskomplikowane i szybkie, bowiem latem nie lubimy spędzać czasu w kuchni, zdecydowanie bardziej w ogrodzie!

Arbuz w ogrodzie

Arbuz to warzywo ciepłolubne, ale są odmiany, które z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie w naszym klimacie. Wymaga jednak stanowiska bardzo żyznego (podłoża do uprawy warzyw wzbogaconego nawozem np. kurzym obornikiem), mocno nasłonecznionego i zacisznego stanowiska – osłoniętego od wschodu i północy. Uprawa arbuzów daje dobre plony w uprawie szklarniowej lub tunelowej.

Arbuza sadzi się z rozsad, roślina ma pokrój płożący i szybko tworzy długie czepne pędy o dużych, powycinanych ażurowo liściach. Wymaga regularnego podlewania w okresie wzrostu, niemniej nie toleruje nadmiernej wilgotności, jest bowiem wrażliwy na bakterie gnilne, grzyby i choroby. W naszym klimacie w uprawach ogrodowych arbuz dojrzewa od połowy sierpnia do połowy września. W zależności od odmiany jego miąższ oprócz intensywnie czerwonego może mieć barwę żółtą, a nawet białą.

Szybkie smoothie z arbuza

Nic nie daje tak orzeźwienia w lecie jak zimny, świeży, owocowy napój. Arbuz nadaje się do tego doskonale. Soczyste i jednocześnie głęboko owocowe smoothie z arbuza można przygotować bardzo szybko, a przy tym efektownie zaserwować.

Do przygotowania potrzebne będą: dojrzały arbuz, jeśli jest bardzo duży możemy użyć pół owocu, 1 limonka, gałązka mięty, syrop owocowy (może być malinowy, aroniowy lub żurawinowy), możemy zastąpić go miodem akacjowym lub lipowym.

Arbuza wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Chłodny owoc kroimy na ćwiartki, obieramy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować miąższ. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki, 1 łyżkę syropu lub miodu, kilka świeżych listków mięty. Miksujemy całość na gładką, aksamitną konsystencję. Serwujemy w wysokich szklankach lub pucharkach z kilkoma kostkami lodu.

Słodka sałatka owocowa na bazie arbuza w sam raz do ogrodu

Sałatki owocowe to orzeźwiający przebój lata. Ta na bazie arbuza będzie bardzo zdrowa, a przy tym niezwykle smaczna. Na przyjęcie w ogrodzie dla dorosłych warto zaserwować ją z odrobiną wiśniowej nalewki.

Do przygotowania sałatki z arbuza będziemy potrzebować: 1 średniej wielkości arbuz, drobne owoce sezonowe bez pestek: borówki, jagody, truskawki czy poziomki, brzoskwinię lub ananas (może być to owoc z puszki w syropie), 1 łyżka syropu klonowego lub syropu owocowego jw., dla dorosłych kieliszek wiśniówki.

Arbuz kroimy na zgrabne kostki, po uprzednim wydrążeniu pestek. Ananas lub brzoskwinię podobnie, kroimy na miarowe, łatwe do jedzenia kawałki, dodajemy umyte owoce sezonowe, jeśli zdecydujemy się na truskawki, możemy przekroić je na połówki. Całość polewamy łyżką syropu (wiśniówką do wyboru) i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Serwujemy w dekoracyjnych, najlepiej szklanych salaterkach, ale na rzecz efektu możemy również podać owocową sałatkę w wydrążonej połówce arbuza. Ekologicznie.

Wytrawna sałatka z arbuza

To doskonała letnia propozycja na zdrową, orzeźwiającą i lekką przekąskę, w sam raz na lunch, ale również na przyjęcie w ogrodzie. 

Arbuz świetnie komponuje się z lekko słonymi produktami, jest wyśmienitym dodatkiem do serów. Dlatego w naszej sałatce znajdą się: 1/2 arbuza, 1 ser bałkański (twardy biały, słony ser typu feta), oliwki Kalamata bez pestek, pęczek bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżka octu balsamicznego.

Arbuza chłodzimy, a następnie kroimy, po wydrążeniu pestek, w drobną kostkę. Dodajemy pokrojony w mniejsza kostkę ser oraz oliwki. Świeżą bazylię myjemy, kroimy dość drobno i dodajemy do sałatki. Oliwę i ocet mieszamy w lekki dressing i polewamy sałatkę. Podajemy świeżą zaraz po przygotowaniu.

zdjęcie: pixabay.com