październik
Rok w ogrodzie
Październik to czas, kiedy w ogrodzie zaczyna się powoli martwy sezon. Ostatnim zbiorom warzyw towarzyszą porządki, ogród powoli pustoszeje. Najbardziej żal nam tych warzyw i owoców, których piękne dojrzewanie i smak zależał od słońca. Do nich należą pomidory.
Na pożółkłych pędach możemy znaleźć jeszcze kilka coraz mniej rumianych pomidorów. Ogrodnicy, którzy uprawiają to warzywo w tunelu, mogą jeszcze trochę zbierać plon odmian późnych (Krakus, Konsul, Atlas). Niechybnie jednak nadchodzi koniec sezonu na gruntowe pomidory. Te, które zbierzemy o tej porze roku nadają się już tylko na przetwory.
Przecier pomidorowy
Późne gruntowe pomidory, które nie nadają się już na sałatki i na kanapkę ze względu na twardą, często pokrytą plamkami skórę, mają jeszcze na tyle aromatu, żeby zamknąć je w słoikach w postaci przecieru pomidorowego. Przygotowanie przecieru jest nieco pracochłonne, ale późną jesienią i zimą doskonale sprawdzi się jako baza kremu z pomidorów, sosu do spaghetti czy jako sos do leczo.
Do przygotowania przecieru potrzebne nam będzie: ok. 4-5 kg pomidorów, 1,5 łyżki soli, 1,5 łyżki cukru. Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i wydrążamy gniazda nasienne. Nie zdejmujemy skórki, bo pod nią jest największy aromat (wraz z pestkami osiądzie ona na sitku w trakcie przecierania). Kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do szerokiego rondla. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i dusimy ok. 20 minut. Całą zawartość przecieramy porcjami przez sito do innego naczynia, tak aby na oczkach pozostały pestki i fragmenty skórek (co jakiś czas oczyszczamy sitko). Czysty miąższ przekładamy ponownie do rondla dodajemy sól oraz cukier i na wolnym ogniu dusimy do odparowania – ok. 20-30 minut (w zależności na ile soczyste były pomidory). Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików i następnie pasteryzujemy ok. 5-7 minut.
Domowy ketchup
Ostatnie jesienne pomidory nadają się również doskonale na przygotowanie domowego ketchupu. Przy odpowiednim przygotowaniu okazuje się, że nie jest to trudne zadanie, a smak i właściwości zdrowotne nie do przecenienia.
Do przygotowania domowego ketchupu potrzebne będą: 1 kg pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 biała cebula, 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki miodu, ¼ szklanki octu jabłkowego oraz przyprawy: liść laurowy, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki papryki ostrej, kilkanaście nasion gorczycy lub łyżeczka musztardy, 1 goździk, szczypta gałki muszkatołowej. Umyte pomidory i paprykę oraz obraną cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do rondla. Dodajemy połowę porcji octu i dusimy wszystko, na w pół przykryte ok. pół godziny. Dodajemy przyprawy, pozostały ocet oraz miód i dusimy nadal na wolnym ogniu, odparowując i regularnie mieszając – kolejne 30 minut. Czekamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy całość blenderem na jednolitą konsystencję. Ponownie podgrzewamy, jeśli trzeba dodatkowo odparować, pozostawiamy na ok. 5-10 minut stale mieszając. Gorący ketchup przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Zdjęcia: Fotolia.com