Trendy zmian cen materiałów budowlanych w listopadzie 20132013-12-12

W listopadzie 2013 r., w porównaniu do poprzedniego miesiąca, wzrosły ceny w 6 grupach, najbardziej suchej zabudowy (+2,1%) oraz pokryć i folii dachowych, rynien (+1,5%), w pozostałych 4 przypadkach odnotowano wzrosty rzędu 0,2-0,8%. W 4 grupach ceny spadły: materiałów ściennych ceramicznych (-2,8%), izolacji wodochronnych (-0,6%), drewna i materiałów drewnopochodnych (-0,3%) oraz silikatów (-0,2%). Ceny stolarki otworowej, parapetów nie zmieniły się.
W kategorii „inne” wzrosły ceny wyrobów stalowych (+2,9%) oraz instalacji i techniki grzewczej, kanalizacji, odwodnień, wentylacji (+1%), a spadły minimalnie farb, lakierów, tapet oraz cementu, wapna. Nie zmieniły się ceny płytek ceramicznych, wyposażenia łazienek i kuchni, kostki brukowej oraz bram, ogrodzeń.

Wskaźnik pesymizmu związanego ze spadkiem liczby pozwoleń na budowę mieszkań ogółem wydanych w okresie I-X 2013 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r., przyjął wartość minus 17,2%, a w kategorii mieszkań w budownictwie indywidualnym minus 13,2%. Równolegle w zakresie mieszkań ogółem, których budowę rozpoczęto dynamika wyniosła minus 12,1%, a w kategorii mieszkań w budownictwie indywidualnym minus 10,4%.

Przychody Grupy PSB S.A. (centrali) ze sprzedaży materiałów budowlanych (do składów PSB) w listopadzie 2013 r. były o 3% wyższe niż przed rokiem oraz o 25% niższe niż w październiku 2013 r. Sprzedaż po jedenastu miesiącach 2013 roku była niższa o niecałe 1% od osiągniętej w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Marzena Mysior-Syczuk
Koordynator ds. Public Relations